Vegatopia Forum

IJs maken

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Helena

  • ***
  • 159
  • Geslacht: Vrouw
Re:IJs maken
« Reactie #60 Gepost op: 14 juni 2003, 14:43:55 »
Hmmm, wel lekker, maar toch een zeer aanwezige soja-smaak. Volgende keer dus nog meer drank ( ;D) en noten.
Van leven ga je dood

willem1940

Re:IJs maken
« Reactie #61 Gepost op: 14 juni 2003, 16:22:13 »
Is dat advocaat zonder eieren? Anders hoef je ook geen soja-spul te nemen.

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:IJs maken
« Reactie #62 Gepost op: 14 juni 2003, 16:33:30 »
Is dat advocaat zonder eieren? Anders hoef je ook geen soja-spul te nemen.
*uche* lactoseintolerantie *uche* koemelkeiwitallergie *uche*
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

willem1940

Re:IJs maken
« Reactie #63 Gepost op: 14 juni 2003, 20:01:24 »
Nou ja, meer Drank is natuurlijk altijd goed.

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:IJs maken
« Reactie #64 Gepost op: 14 juni 2003, 20:10:47 »
Nou ja, meer Drank is natuurlijk altijd goed.
Toof? ;)
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

Offline Helena

  • ***
  • 159
  • Geslacht: Vrouw
Re:IJs maken
« Reactie #65 Gepost op: 15 juni 2003, 23:43:11 »
Het ijs met de soja-yoghurt was een probeerseltje van mij.  Sinds ik mijn nieuwe ijsmachientje heb, probeer ik gewoon zoveel mogelijk mengsels uit.

Morgen neem ik de lavendel uit de tuin voor een recept van honingijs met lavendel. Jullie horen wel weer hoe het heeft gesmaakt.
Van leven ga je dood

Offline Helena

  • ***
  • 159
  • Geslacht: Vrouw
Re:IJs maken
« Reactie #66 Gepost op: 17 juni 2003, 08:38:58 »
Kids gaan vanmiddag sojayoghurt-ijs maken met verse, gisteren uit de tuin geplukte, aalbessen, wat honing, sojaroom en evt. citroensap erdoor. Hoewel... kan dat eigenlijk, citroensap door sojaproducten of gaat het dan raar doen?
Van leven ga je dood

willem1940

Re:IJs maken
« Reactie #67 Gepost op: 17 juni 2003, 09:48:41 »
Ik denk dat citroensap zo goed als overal bij/in kan. Ook Ketjap Manis heeft soja als basis en daar gaat gewoonlijk ook citroen in.

Offline Helena

  • ***
  • 159
  • Geslacht: Vrouw
Re:IJs maken
« Reactie #68 Gepost op: 17 juni 2003, 09:52:43 »
Oké, dan ga ik het vanmiddag gewoon uitproberen. Tnx!
Van leven ga je dood

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:IJs maken
« Reactie #69 Gepost op: 24 juni 2003, 22:15:15 »
Ik zit er over te denken om de Philips HR nog wat te kopen (dezelfde die Helena heeft), maar kun je er eigenlijk wel sorbetijs in maken? Dus gewoon fruit, suiker en water? De meneer van de winkel wist het ook niet.

Offline Helena

  • ***
  • 159
  • Geslacht: Vrouw
Re:IJs maken
« Reactie #70 Gepost op: 25 juni 2003, 00:19:12 »
JA hoor, sorbetijs maken kan ook in een ijsmachine.
Ik heb onlangs een ijsboek gekocht, het heet IJs & Zo en is van Shona Crawford Poole. In dit boek staan verschillende recepten voor sorbetijs,  met bijv. vruchtensappen en vers fruit, of nog lekkerder, met drank (zoals wodka of champagne).  

Hier een simpel sorbetrecept uit dit boek:

Citaat
Citroen-wodka sorbet:

Ingredienten:
4 citroenen, bij voorkeur zonder waslaagje
200 gr. kristalsuiker
6 eetlepels wodka
4,5 dl. water

Schil twee citroenen met een scherp mes of met een dunschiller zonder het wit mee te schillen. Verhit de schillen samen met de suiker en 4,5 dl. water langzaam en al roerend in een pan tot de suiker helemaal is opgelost. Laat het mengsel dan nog 5 minuten sudderen. Laat de siroop enkele uren en het liefst de hele nacht trekken.

Pers de citroenen uit en zeef het sap. Zeef de siroop, gooi de citroenschillen weg en meng de siroop met het citroensap. Roer de wodka erdoor.

Vries het mengsel in in de ijsmachine volgens de aanwijzingen van de fabrikant.


Note: IJs met alcohol wordt nooit helemaal hard, dus eet het ijs binnen 48 uur na de bereiding.

Van leven ga je dood

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:IJs maken
« Reactie #71 Gepost op: 30 juni 2003, 18:09:47 »
Owkee, mijn eerste ijsmachine-avontuur zit erop!

Ik wilde dus ananas-sorbetijs maken, maar het is vooral heeele koude ananasprut geworden..... Daar moet dus nog even aan gewerkt worden  ::).

Over die suikerstroop: moet dat echt stroopachtig worden? Bij mij was het meer suikerwater (200ml water en 200 gr vruchtensuiker).

Morgen ga ik bananenijs maken, met melk of met amandelmelk.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:IJs maken
« Reactie #72 Gepost op: 01 juli 2003, 21:47:00 »
IJsavontuur #2:

Zonet heb ik het bananenijs gemaakt dat in het boekje bij de masjiene stond. HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERLIJK! Ook mijn ouders en de hond waren er erg enthousiast over :D.


Recept:

1 banaan (200 gr), 150 ml melk, 50 ml room, 75 g fijne suiker.

Banaan pureren, overige ingredienten erdoor roeren, en ijsmachine gieten, wachten en smullen.


Nog een vraagje: ik kon niks vinden over het schoonmaken vd koeldinges. Mag je em gewoon met water afspoelen als ie ontdooid is?


Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:IJs maken
« Reactie #73 Gepost op: 29 juli 2003, 23:10:29 »
En vandaag issie weer aan het werk gezet!

Er ging in: een mengsel van 250 ml yoghurt, 50 ml slagroom (dat werd ietsje meer ;D), suiker en een flinke scheut Voelkel Frambozensiroop.

Jammie! Echt een aanrader :D


Nog een technisch vraagje: als je ijs te lang in de machine laat zitten (maar nog voordat het ijs weer gaat smelten), wordt het dan ... oud, net zoals slagroom 'oud' wordt als je het te lang klopt?

PS: ik noem het maar oud, zo smaakt die slagroom dan, vinnik.

« Laatst bewerkt op: 30 juli 2003, 13:48:13 door Hizikigrrrl »

femke

Re:IJs maken
« Reactie #74 Gepost op: 29 juli 2003, 23:13:14 »
Maar ijs zonder room (sorbetijs) is dus nog niet gelukt?

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:IJs maken
« Reactie #75 Gepost op: 29 juli 2003, 23:19:31 »
Ik heb em vandaag pas voor de 3e keer gebruikt (er kwam iets tussen :-\), dus het is bij de ananasprut gebleven.


Misschien dat ik morgen vegan kulfi maak of frambozensorbetijs, maar dan met framboos uit de fles.

En als het lukt dan kom je langs ;)

femke

Re:IJs maken
« Reactie #76 Gepost op: 29 juli 2003, 23:28:38 »

En als het lukt dan kom je langs ;)

Jaaaaa  :) !

Ik zag in de Allerhande nog een recept staan voor sinaasappelsorbetijs:

In een pan 300 ml bloedsinaasappelsap (Sanguinello) verwarmen met  125 g suiker en 300 ml. Blijven roeren tot de suiker is opgelost (niet laten koken).

Iets af laten koelen. Vervolgens doen zij het in de vriezer in diepvriesdoos, na 2 uur mengsel met vork loshalen, en daarna elk half uur. Na 4-5 uur heeft het de juiste structuur.

Maar ik neem aan dat het dan ook (veel makkelijker) in een ijsmachine kan.

Edit: ik moet toch weer eens het vriesvakje fixen in de koelkast, het lijkt me erg lekker om een keer te maken.
« Laatst bewerkt op: 29 juli 2003, 23:45:36 door femke »

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:IJs maken
« Reactie #77 Gepost op: 30 juli 2003, 13:49:40 »

In een pan 300 ml bloedsinaasappelsap (Sanguinello) verwarmen met  125 g suiker en 300 ml.


300 ml water neem ik aan?
« Laatst bewerkt op: 30 juli 2003, 13:49:55 door Hizikigrrrl »

femke

Re:IJs maken
« Reactie #78 Gepost op: 30 juli 2003, 16:15:14 »

In een pan 300 ml bloedsinaasappelsap (Sanguinello) verwarmen met  125 g suiker en 300 ml.


300 ml water neem ik aan?

Ehh, ja!
« Laatst bewerkt op: 30 juli 2003, 16:16:20 door femke »

Offline Anya

  • ****
  • 737
  • Geslacht: Vrouw
Rijstijs
« Reactie #79 Gepost op: 06 augustus 2003, 13:35:40 »
Weet iemand hier hoe rijstijs gemaakt wordt?