Vegatopia Forum

Kookvragen

0 leden en 5 gasten bekijken dit topic.

Offline fem fatale

  • Forumkenner 2010 en 2012
  • ******
  • 7.158
  • Geslacht: Vrouw
    • fatalefem
Re: Kookvragen
« Reactie #5220 Gepost op: 11 maart 2023, 11:03:21 »
Ik pak ze zo luchtdicht mogelijk in (trommel, plastic voorraadbak of zipzak) met een velletje keukenpapier, dat lijkt te helpen tegen zacht worden.
Supercalifragilisticexpialidocious!

Offline bambi

  • ******
  • 5.558
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kookvragen
« Reactie #5221 Gepost op: 11 maart 2023, 13:05:30 »
Ik pak ze zo luchtdicht mogelijk in (trommel, plastic voorraadbak of zipzak) met een velletje keukenpapier, dat lijkt te helpen tegen zacht worden.

Dank voor de tip: ik ga een poging wagen.
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.292
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Kookvragen
« Reactie #5222 Gepost op: 02 april 2023, 17:09:56 »
Dank je, gisteren was de havermelk nog goed
Op het idee gebracht door ex-gastredacteur Sophie, die op Puur Gezond een supersimpel recept voor havermelk had gezet, heb ik eindelijk een passeerdoek gekocht. Sindsdien maak ik telkens een recept met 50 gram havermout en 400 ml water. Omdat ik de havermelk alleen voor het koken gebruik, komt een (duur) literpak bijna nooit geheel op.
Gemüse ist mein Fleisch

Offline Amarillo

  • Forumkenner 2004, 2005, 2007 en 2014
  • *****
  • 3.218
Re: Kookvragen
« Reactie #5223 Gepost op: 07 september 2023, 12:47:24 »
Ik ben al een tijdje op zoek naar een recept dat ik vroeger wel eens maakte maar inmiddels al vele jaren niet meer. Ik weet helaas niet meer uit welk kookboek, of misschien tijdschrift, ik het destijds heb gehaald. Vanmorgen heb ik de meest kansrijke van mijn kookboeken nog eens doorgekeken, maar zonder succes.
Misschien herkent een van jullie het wel en kunnen jullie mij op weg helpen!

Het is een salade op basis van quinoa, met o.a. gedroogde vijgen erin en saffraanyoghurt erbij.
Als ik google op deze ingrediënten kom ik uit bij een dode link naar een recept op de site van Jumbo; hierin worden kikkererwten en radicchio genoemd en dat klinkt bekend dus zat er waarschijnlijk ook in of bij.

Herkent iemand dit? Enig idee waar het ook alweer vandaan komt?
Ik wil vega bananenschuimpjes.

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.292
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Kookvragen
« Reactie #5224 Gepost op: 17 september 2023, 17:02:54 »
Ik heb je vraag even naar kookvragen verplaatst  :)
Gemüse ist mein Fleisch

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.292
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Kookvragen
« Reactie #5225 Gepost op: 08 december 2023, 16:24:59 »
Kun je de stelen van de boerenkool ook gebruiken (in de stamppot)?

Op het web vind ik tegenstrijdige informatie: volgens sommige bronnen (NL/DE/EN) zijn de stelen veel te taai, volgens andere bronnen kun je ze fijn snijden en dan worden ze gewoon zacht. Ook wordt er regelmatig beweerd dat de stelen bitter zijn.

Voordat ik het zelf ga uitzoeken: wie heeft er ervaring?
Gemüse ist mein Fleisch

Re: Kookvragen
« Reactie #5226 Gepost op: 08 december 2023, 17:12:37 »
Wat versta je precies onder steel?
Zelf gok ik een beetje, ik neem ongeveer mee vanaf waar het blad begint. Maar waar de steel erg dik is snij ik dat alsnog af. Laten we zeggen dat ik een steeldikte van een kleine centimeter acceptabel vind.

Van bitterheid heb ik nooit iets gemerkt. Maar ik eet de boerenkool ook liever als de vorst er nog niet overheen is geweest.

Soms misschien wel wat taaiheid, maar dat wijt ik er doorgaans meer aan dat de boerenkool wat minder vers in de winkel terechtgekomen is; ik ben nooit op het idee gekomen dat dat aan de steel zou kunnen liggen (en betwijfel dat ook).
Maar ook voor die taaiheid zou ik dus niet bang zijn, zelfs als je er iets van merkt is de stamppot nog prima te eten. Vooropgesteld inderdaad dat je geen grove stukken steel van 3 cm dik wil gebruiken. :P
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.292
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: Kookvragen
« Reactie #5227 Gepost op: 08 december 2023, 17:56:38 »
Het zijn eerder de zijstelen van de boerenkool, een centimeter dik zijn ze zeker niet. Ik ga ze dus gewoon meesnijden en -koken.

Ik heb een zak boerenkool in zeer grove stukken met (zij)stelen bij de Lidl gescoord, omdat ik de fijngesneden boerenkool die je doorgaans in de supermarkt vindt veel te fijngesneden vind (ik wil wel een beetje textuur en bite hebben).

De groentewinkel De Koopman / De Goudreinet verkoopt trouwens in de winter 'gestripte' boerenkool, vrijwel geheel zonder steel, maar wel lekker grof gesneden. Voor het geval je er een in de buurt hebt  :).
« Laatst bewerkt op: 09 december 2023, 01:18:04 door Eelco »
Gemüse ist mein Fleisch

Offline Selly

  • *****
  • 30.772
Re: Kookvragen
« Reactie #5228 Gepost op: 09 december 2023, 15:53:15 »
Ik gebruik de stelen wel in kleine stukjes, tenzij ze enorm dik of vezelig zijn.
,,,,فلافل

Offline Sam

  • ******
  • 7.055
Re: Kookvragen
« Reactie #5229 Gepost op: 09 december 2023, 23:20:55 »
Ik haal de nerven er wel uit, tot ongeveer 1 cm dikte. Daaronder hak ik ze fijn, voor het koken en eventueel nog een extra hakbeurt na het koken.
My candle burns at both ends, it will not last the night
But ah my foes and oh my friends, it gives a lovely light