Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Sil op 17 oktober 2001, 19:54:00

Titel: Hummus & Tahin
Bericht door: Sil op 17 oktober 2001, 19:54:00
Nog bedankt voor de links naar recepten voor hummus.
Ik kon de eerste keer echter niet alle ingredienten vinden.

Is tahin hetzelfde als tahini?
(tahin is sesampasta)
Waar kan ik het krijgen?

En waar kan ik kikkererwten (of kekererwten)krijgen?
Titel: Hummus
Bericht door: Sven op 17 oktober 2001, 20:03:00
Kikkererwten kan je in bijna elke supermarkt krijgen. Vaak hebben ze zelfs een goedkoop winkelmerk. Gewoon tussen de bonen en de erwten kijken De blikjes zijn wel handig.

Tahin krijg je in de Wereldwinkel, de natuurvoedingswinkel en ook in de grotere warenhuizen, bij de exotische produkten.
Titel: Hummus
Bericht door: Sander op 17 oktober 2001, 20:04:00
Quote:

Op 2001-10-17 19:54, schreef Silent
Is tahin hetzelfde als tahini?
Waar kan ik het krijgen?
En waar kan ik kikkererwten (of kekererwten)krijgen?



Tahin is hetzelfde als tahini, vrijwel altijd te verkrijgen in reformzaken, en kikkererwten kan je zelfs in de supermarkt kopen, meestal in blik (van Bonduelle).
Titel: Hummus
Bericht door: Jacqueline op 17 oktober 2001, 20:48:00
En om het nog ingewikkelder te maken: je hebt witte en bruine tahin
Titel: Hummus
Bericht door: Marcello op 17 oktober 2001, 21:22:00
Quote:

Op 2001-10-17 20:48, schreef Jacqueline:
En om het nog ingewikkelder te maken: je hebt witte en bruine tahin


Was het niet zo dat ze die witte tahin tahini noemen?

(Bruine tahin wordt gemaakt van ongepelde en witte tahin van gepelde sesamzaadjes).

(Gedroogde) kikkererwten kun je ook heel goedkoop krijgen bij Marokaanse of Turkse winkeltjes. Kikkererwten in een potje (geweekt) heb ik eigenlijk alleen nog maar in natuurwinkels gezien.
Titel: Hummus
Bericht door: moonflower op 18 oktober 2001, 02:09:00
En ook Tahin kun je in turkse of marokkaanse winkels kopen !
Titel: Hummus
Bericht door: P. op 14 november 2002, 13:27:00
Ik heb in een Armeens restaurant in Argentinië echt hemelse hummus gegeten, maar nu dat ik het hier zelf probeer te maken smaakt het vooral erg naar pindakaas ligt aan de tahin denk ik (sesam, pinda, lijkt wat mij betreft best op elkaar) Eerder had ik al geprobeerd hummus zonder tahin te maken, en dat smaakte eigenlijk alleen naar de olijfolie en citroensap.. wie o wie weet het geheime recept voor hemelse hummus??!

(dit alles in het kader van mijn kikkererwtenliefde natuurlijk)
Titel: Hummus
Bericht door: Sam op 14 november 2002, 16:04:00
Tip: Kikkererwten kun je in blik gewoon in de supermarkt kopen, maar de gedroogde zijn veel lekkerder. Die in pot en blik zijn vaak net te gaar en te nat. Als je ze zelf kookt, kun je ze vaster laten en er dan veel lekkerdere falafel en humus van maken.
Tip als je een diepvriezer hebt: Kook een kilo tegelijk tot ze bijna gaar zijn, afkoelen en in diepvrieszakken doen. Iedere keer dat je ze nodig hebt haal je er een handje uit. Het is veel goedkoper en veel lekkerder dan blik, en je hebt altijd precies de goede hoeveelheid.

Sam (die ze altijd vergat in de week te zetten)
Titel: Hummus
Bericht door: Sven op 14 november 2002, 23:02:00
Ik heb de tahin eens vervangen door pindakaas. Het was niet bepaald lekker. Wat je wel kan is hummus maken met pindakaas en zonder citroen. Wat vaster maken met een uitje en paneermeel. Er vervolgens burgers van maken en bakken in de pan. Maarja, dat heeft dan niets meer met hummus te maken...
Titel: Hummus
Bericht door: Christiaan op 15 november 2002, 07:27:00
Quote:

Op 2002-11-14 13:27, schreef P.:
Ik heb in een Armeens restaurant in Argentinië echt hemelse hummus gegeten, maar nu dat ik het hier zelf probeer te maken smaakt het vooral erg naar pindakaas ligt aan de tahin denk ik (sesam, pinda, lijkt wat mij betreft best op elkaar)


sesam is veel bitterder. ik zou zeggen dat je misschien wat meer (kook)vocht zou kunnen toevoegen om het wat smeuiger te maken.

Quote:

Eerder had ik al geprobeerd hummus zonder tahin te maken, en dat smaakte eigenlijk alleen naar de olijfolie en citroensap.. wie o wie weet het geheime recept voor hemelse hummus??!


wat voor 'n kruiderij gebruik je? zo uit mijn hoofd gaat er namelijk ook nog knoflook, komijn en paprika in. en zout natuurlijk.

en voor de rest zul je voor de optimale houmous-ervaring een beetje moeten spelen met de verhoudingen....

[ Dit Bericht is bewerkt door: christiaan w op 2002-11-15 07:39 ]
Titel: Hummus
Bericht door: Sil op 15 november 2002, 11:00:00
Kookvocht?
Ik kook de kikkerwten niet als ik hummus maak, maar laat ze alleen een nacht weken. Ik gebruik dus wel vocht (weekvocht dus). Knoflook gebruik ik ook. Komijn en paprika zou ik eens kunnen proberen.
Titel: Hummus
Bericht door: P. op 15 november 2002, 17:15:00
ja, die knoflook was ik vergeten.. maar die heb ik er als nog bij in gemikt.. verder inderdaad komijn, en ik had er nog wat korianderpoeder en peper en zout in gedaan (in de tahinversie). k zal zometeen nog een citroen kopen en meer citroensap erbij doen.. als het dan nog niks wordt begin ik wel weer opnieuw, zonder tahin waarschijnlijk

trouwens de man bij de Gimsel zei dat witte tahin zoeter was.. k heb nu bruine gebruikt, maar heeft iemand ervaring met hummus met witte tahin? misschien is dat de oplossing?

hummus-pindakaasburgers klinken wel ok trouwens
Titel: Hummus
Bericht door: Christiaan op 15 november 2002, 17:19:00
Quote:

Op 2002-11-15 11:00, schreef Silent seadragon:
Kookvocht?
Ik kook de kikkerwten niet als ik hummus maak, maar laat ze alleen een nacht weken.


ik wist dat dat goeie resultaten kan opleveren met falafel. maar daar wordt het kikkererwtenmeel nog verhit in de frituur, dus dan is het niet rauw meer... is dat in houmous wel goed?
Titel: Hummus
Bericht door: Nick op 15 november 2002, 17:22:00
Bedoel je gezond? Waarom niet?
Titel: Hummus
Bericht door: Christiaan op 15 november 2002, 17:24:00
je eet toch ook geen geweekte maar ongekookte kikkererwten of rauw meel?

of is dat alleen maar vanwege de smaak?
Titel: Hummus
Bericht door: Sil op 15 november 2002, 20:00:00
Is eigenlijk alleen zodat het een beetje smeerbaar is. Je kunt net zogoed water nemen.

Ik weet niet of het gezond is. Ik heb eens iets gehoord over cyanide in weekvocht. Lijkt me wel sterk en ik heb nog nooit ergens last van gehad.
Titel: Hummus
Bericht door: Christiaan op 15 november 2002, 20:24:00
Quote:

Op 2002-11-15 20:00, schreef Silent seadragon:
Ik weet niet of het gezond is. Ik heb eens iets gehoord over cyanide in weekvocht. Lijkt me wel sterk en ik heb nog nooit ergens last van gehad.


ik weet wel dat je bonen niet moet koken in hun weekwater omdat dat veel van die stoffen bevat die de bacteriën in je dikke darm zo lekker vinden...
Titel: Hummus
Bericht door: Nick op 16 november 2002, 11:05:00
Hier vindt je een recept waarbij je de tahin kan vervangen:

http://www.geocities.com/degroenteboer/recepten/peulvrucht/28.html
Titel: Hummus
Bericht door: Nick op 05 februari 2003, 09:33:25
Zie ik het verkeerd of is falafel de gefrituurde versie van humus?
Kan ik trouwens nog ergens de falafeldraad  van het oude forum lezen?
Titel: Hummus
Bericht door: Kim op 05 februari 2003, 10:53:14
<BR>Ik weet niet of het gezond is. Ik heb eens iets gehoord over cyanide in weekvocht. Lijkt me wel sterk en ik heb nog nooit ergens last van gehad.

Ik weet wel dat in rauwe bonen een of andere giftige stof zit. In elk greval in sojabonen, maar of dat ook in kikkererwten zit weet ik niet. Misschien kun je ze eerst roosteren en dan weken? Is maar een ideetje, zelf nooit gedaan hoor.

Ik heb een keer hummus proberen te maken maar ik vond het niet geweldig en heb ook nog mijn staafmixer erop gebroken. :'(
Titel: Hummus
Bericht door: Nick op 09 februari 2003, 17:25:53
Het lukt me ook niet lekkere humus te maken. Het smaakt alleszins niet zoals ik het ooit eens op reis ontdekt heb.
Ik deed er vandaag kikkererwten ( geweekt en gekookt), tahine, citroensap, 1 teentje look, olijfolie komijn,korianderpoeder, beetje zout-peper-cayenne in.
Ik heb wél al lekkere kekkererwtenprut gemaakt zonder tahine.
Titel: Hummus
Bericht door: Nick op 10 februari 2003, 20:16:22
Moet er eigenlijk wel olijfolie in?
Titel: Hummus
Bericht door: ladygandhi op 08 april 2003, 20:58:18
Ik begin benieuwd te worden hoe humus nou eigenlijk smaakt. Ik wil het zelf wel eens gaan maken ,maar wat is het recept? Wat zijn de hoeveelheden die je moet gebruiken en hoe verwerk je die?
Ik las ook iets over een website waar humusrecepten op staan? Kan ik dat adres ook krijgen?
Titel: Hummus
Bericht door: Apraxia op 08 april 2003, 21:49:45
www.lekkerplantaardig.net
Titel: Hummus
Bericht door: Brent op 09 april 2003, 08:38:00
Voor de Vlamingen onder ons. De verse Houmous van het merk Sabra is in de Delhaize te koop en echt heel lekker. Vooral de versie met een pikant sausje er boven op. Het nadeel is mischien wel dat Sabra Israelisch is.
Titel: Hummus
Bericht door: Christiaan op 09 april 2003, 16:05:42
Moet er eigenlijk wel olijfolie in?
ja. van korianderpoeder had ik nog nooit gehoord. en je moet ook water toevoegen om een beetje smeuig geheel te krijgen...
Titel: Hummus
Bericht door: bart op 09 april 2003, 16:10:56
In mijn kookboekenverzameling ook recepten voor Knolselderijhummus en bietenhummus zien staan. Zal de recepten eens opzoeken.

Zelf maak ik het zonder er water aan toe te voegen, maar met korianderpoeder.
Titel: Hummus
Bericht door: P. op 17 april 2003, 12:15:24
vandaag hummus gekocht bij de natuurwinkel  :P erg lekker, maar oh zo duuuuur!

check: er zit geen tahin in, wel sesamzaadjes

toch maar weer eens proberen zelf te maken, ik heb een broodbelegprobleem en ik denk dat hummus de oplossing is (kaas op brood mee naar werk is met dit weer geen pretje)

btw, hummus frituren levert volgens mij geen falafel, hummus is een stuk smeuiger, en ik pureer de kikkererwten voor falafel slechts grof (of in de keuken machine, of met de stamper)
Titel: Hummus
Bericht door: Sam op 17 april 2003, 12:58:11
Dit weekend nog een lekkere humus variant gemaakt: blik kikkererwten, bos verse koriander, verse knoflook, peper, zout, kleine lepel tahin, olijfolie en vers limoensap. Even de staafmixer erdoor rossen en je hebt een hele lekkere gifgroene spread voor op brood. Als dip moet je er nog even wat water door roeren om het wat dipbaarder te maken.
Ook lekker: chilipepertjes, knoflook, korianderzaadjes, kardamommetjes en wat ui vijzelen en fruiten in olijfolie. Dan kikkerertwten even meefruiten en erdoor heen prakken of staafmixen. Na afkoelen nog wat zure room of yofu doorheen om er een dipsaus van te maken.
Titel: Hummus
Bericht door: Sil op 21 april 2003, 23:50:10
www.lekkerplantaardig.net
En www.veganintel.org (in 'recepten' en op het forum)
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: P. op 27 april 2003, 16:31:02
vandaag eindelijk een heel behoorlijke hummus weten te maken :D wat ik altijd verkeerd deed was dat ik er net zoveel olijfolie bij deed tot het smeuig was, in plaats van water of kookvocht (wordt volgens mij zelden genoemd in recepten, zeer noodzakelijk!) gewoon 3 eetlepels olijfolie en verder water werkt prima!

verder dus kikkererwten, zoveel als ik dacht dat er ook in een potje zou zitten, sap van een halve limoen, twee teentjes knoflook, komijnpoeder, paprikapoeder, zout en korianderblad

en als ik zo de hoeveelheid zie, kan ik daar best een week mijn boterhammetjes mee besmeren :D
Titel: Hummus
Bericht door: Amarillo op 14 augustus 2004, 17:10:04
Ik ga vanavond naar een BBQ (grotendeels vega :)). (In het Amsterdamse bos. :)) Nou dacht ik dat ik dan wel leuk hummus en baba ganoush en meer van zulks kon meenemen, maar toen ik net de kikkererwten in de mini-chopper douwde, bleek deez' het niet meer te doen. Dem, nou ben ik dus maar aan het proberen de kikkererwten door een zeef te drukken... en dat willen ze niet. Ik ga vast nooit meer op tijd komen! En heel gefrustreerd raken, nog! :(
Titel: Hummus
Bericht door: Christiaan op 14 augustus 2004, 17:11:33
Gebruik een vork. Het wordt wat grover van structuur dan maar ik vond het wel acceptabel.

Edit: oudhollandsch prakken dus
Titel: Hummus
Bericht door: Selly op 14 augustus 2004, 17:27:21
in de vijzel doen!
Titel: Hummus
Bericht door: Mariek op 14 augustus 2004, 17:28:14
Heb ik ook een keer gedaan, maar het smaakte toch... anders...
Daarna heb ik het geheel maar in de blender gegooid, toen was het wel goed, dus het lag niet aan de smaak maar aan de textuur.
Titel: Hummus
Bericht door: Amarillo op 14 augustus 2004, 17:35:26
Thanx voor het meedenken. Ik heb het geprakt in/door de zeef. Dat werkte een beetje, maar het ziet er nu wel extra zelfgemaakt uit. Jeuj!

Nu de paprika's en de aubergines nog. De kruidenboter vergeet ik wel gewoon, denk ik. :P Bruschettamix heb ik nog een potje van staan, dusssssss! Eitje. :)

Ow, ik lees net Zusjes post. Ik hoop niet dat dees ook... anders... ;) gaat smaken hierdoor....
Titel: Hummus
Bericht door: Mariek op 14 augustus 2004, 18:12:30
Ik hou niet van harde stukjes, vandaar.

'k Heb gisteren waarschijnlijk zelfgemaakte hummus met schimmel gegeten... Vandaag zat er namelijk wel een hele dikke laag grijze schimmel op :-X
Titel: Hummus
Bericht door: Christiaan op 14 augustus 2004, 18:13:45
Meer knoflook!
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Mariek op 14 augustus 2004, 18:26:38
'k Lees hier recepten waar hele andere dingen in zitten dan in 'mijn' hummus. Maar omdat ie zo lekker en makkelijk is, 't receptje!

400 gram kikkererwten
sap van 1 grote citroen
6 el tahini
2 el olijfolie
2 geperste teentjes knoflook
zout en peper

Laat de kikkererwten uitlekken en hou daarbij wat vocht achter. Pureer de erwten en voeg gelijdelijk het vocht en de citroensap toe. Pureer tot een gladde saus.
Roer de tahini en de olijfolie door de saus, voeg de knoflook en peper en zout naar smaak toe, Pureer nog even.
Laat hem een nacht in de koelkast staan voor een optimale smaak.

Uit mijn kookbijbel: 'Kookgids Vegetarisch' van Jenny Stacy
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Christiaan op 14 augustus 2004, 18:29:00
Op het ontbrekende komijnpoeder na is dat denk ik wel het klassieke recept.

En dan heeft het ook geen peper meer nodig, want komijn geeft zelf al pit; de Romeinen gebruikten komijn aan tafel zoals wij peper gebruiken.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Mariek op 14 augustus 2004, 18:31:51
Maar je weet waarschijnlijk wel waarom ik een recept gebruik waar geen komijn in zit.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Christiaan op 14 augustus 2004, 18:35:24
Peper is anders ook een specerij...

Je hoeft natuurlijk niet zo veel komijn er in te gooien als ik zou doen. Ik hou nogal van komijn. Ik heb er in een jaar een zak van 250 gram komijnzaad doorgejaagd. Plus nog een paar bakjes gemalen komijn uit de toko.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Mariek op 14 augustus 2004, 21:23:38
Misschien moet je ook peper ipv komijn gaan gebruiken. Blijft minder in je kleren hangen :P

 ;)
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Apraxia op 14 augustus 2004, 22:03:45
Ik doe geen tahin in mijn hummus. Soms pindakaas maar zonder dat istie ook heel lekker. Verder verse munt, sambal, chilisaus. Misschien 'mag' die van mij geen hummus meer heten ;)

Wel een goede tip trouwens van P. wat betreft water toevoegen want ik pleur er ook altijd fortuin aan olie in tottie wat smeuïger wordt.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Selly op 14 augustus 2004, 22:30:54
de Romeinen gebruikten komijn aan tafel zoals wij peper gebruiken.

 :o
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Amarillo op 15 augustus 2004, 02:20:13
Komijn is lekker! En Christiaan mag het dan wel weten, maar ik heb geen idee waarom Zusje het niet gebruikt. (Klimt het in je kleren dan?) ???
Ik doe er dus komijn door en ook peper (nouja, red chili powder zegmaar), en een lading koriander, naar een tip van Selly Sam dus :P ergens hierboven. Hij was gelukkig nog wel oké geworden, en toch nog wel redelijk glad. :)
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Selly op 15 augustus 2004, 10:07:06
en een lading koriander, naar een tip van Selly ergens hierboven.

tip van Sam  :)
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Amarillo op 15 augustus 2004, 12:14:23
Ow!  :-X
Je hebt gelijk! :-[
Hoe kom ik daar nou weer bij dan? :confused: Macht der gewoonte ofzo of euhm... :bloos:
Najaa het was gewoon heel erg laat! :P
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Brent op 25 augustus 2004, 10:21:44
De Hummus, tahin en andere lekkere dinges van het merk Sabra foods zijn nu ook pas verkrijgbaar in NL (ah), zag ik.  :yummie:
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: fem fatale op 25 augustus 2004, 10:27:51
pas? al jaren hoor
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Brent op 25 augustus 2004, 10:30:29
pas? al jaren hoor

Ow: In Maastricht stond "nieuw in ons assortiment" of zoiets erbij geschreven. 't Is in elk geval lekker
Titel: Re:Hummus
Bericht door: Ona op 12 november 2004, 17:06:08
Het nadeel is mischien wel dat Sabra Israelisch is.

Sorry maar mag ik vragen wat hier het nadeel van is???
Het is toevallig wel 1 van de landen waar het het meest gegeten wordt.

Ik heb even in mijn kookboek gekeken en kwam op het volgende recept:

250-300 gram kekererwten
1/2 potje tahin (tahina)
4-5 uitgeperste citroenen
zout, peper
knoflook

De kekererwten  tenminste een nacht laten weken. Ca. 15 minuten laten koken in en de keukenmachine pureren onder toevoeging van de andere ingredienten.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Jasper op 13 januari 2005, 19:01:45
Ik doe vaak een scheutje mosterd door m'n hummus, en meestal geen tahin. Geldt dit ook als heiligschennis?
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Annemieke op 13 januari 2005, 22:06:37
Mosterd erin klinkt vies. Ik leg liever de nadruk op de tahin en de citroen dan op de knoflook en de olijfolie.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Apraxia op 13 januari 2005, 22:34:57
Pindakaas ipv tahin.
Titel: Re:Hummus
Bericht door: Christiaan op 14 januari 2005, 00:29:59
De kekererwten  tenminste een nacht laten weken. Ca. 15 minuten laten koken
Riiight. 15 minuten? Zeg eerder een uur en 15 minuten.

Ik snap dat niet. Er zijn wel meer recepten die ik tegenkom waarin gedroogde peulvruchten na weken maar een kwartiertje gekookt hoeven te worden ofzo.

Dan zijn ze nog knoerthard!
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Jasper op 14 januari 2005, 14:27:15
Mosterd erin klinkt vies.

Is het niet hoor, mits met mate gebruikt. En dan het liefst ook kwaliteitsspul, en niet van de gele kwijl die altijd op hotdogs en dergelijke gespoten wordt.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Christiaan op 02 oktober 2005, 10:37:24
De hummus van Merza is niet lekker. Te dun en te zuur.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Annemieke op 02 oktober 2005, 12:03:20
Is dat zo'n glazen pot van de AH?
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: overanalizing op 02 oktober 2005, 14:02:35
Florentine heeft wel lekkere hummus. En nog meer lekkere zuiders slaatjes.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Selly op 02 oktober 2005, 14:45:25
De hummus van Merza is niet lekker. Te dun en te zuur.

te komijnig.
Er is bij AH ook andere hummus gelukkig tegenwoordig, in de koeling bij de slaatjes.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Sanja op 02 oktober 2005, 14:57:05
Die vind ik echt helemaal niet lekker. Het smaakt veel te veel naar tahin. ik heb die van Merza nog nooit geproefd, omdat iemand hier (ik geloof Annemieke) een keer zei dat er zo ontzettend veel knoflook in zat...
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: viv op 02 oktober 2005, 22:54:56
Houmous van de AH is een aanrader ;D

heb laatst trostomaatjes gevuld daarmee heerlijk was dat ;)
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: willem op 03 oktober 2005, 19:09:52
Houmous van de AH is een aanrader ;D

heb laatst trostomaatjes gevuld daarmee heerlijk was dat ;)
Op welke afdeling staat dat. Bij het broodbeleg of bij de oosterse gerechten of ..... ?
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Selly op 03 oktober 2005, 20:45:17
Houmous van de AH is een aanrader ;D

heb laatst trostomaatjes gevuld daarmee heerlijk was dat ;)
Op welke afdeling staat dat. Bij het broodbeleg of bij de oosterse gerechten of ..... ?


je hebt er 2: die van Merza die bij de olijven en ingemaakte potjes artisjokken staat.
En een ander (die door Lovelocker in het vegaproductenforum genoemd wordt) en die staat in de koeling bij de Johma slaatjes
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: viv op 03 oktober 2005, 23:56:22
Die van mij staat bij de salades
heb je in naturel en pikant ;)
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: willem op 04 oktober 2005, 12:42:29
Houmous van de AH is een aanrader ;D

heb laatst trostomaatjes gevuld daarmee heerlijk was dat ;)
Op welke afdeling staat dat. Bij het broodbeleg of bij de oosterse gerechten of ..... ?


je hebt er 2: die van Merza die bij de olijven en ingemaakte potjes artisjokken staat.
En een ander (die door Lovelocker in het vegaproductenforum genoemd wordt) en die staat in de koeling bij de Johma slaatjes
De AH hier heeft het niet, te klein, een buurtwinkel. Zou wel in de grote in Assen te koop zijn. Wat ik wel heb gekocht: refried beans van Casa Fiesta. Rood blikje bij de Indische producten. Er staat mild op dus wellicht is er ook een hot.
Ik heb substanitie (lijkt op paté) gemengd met fijngeprakt roggebrood daar wat kruiden en parmessaanse kaas door. Balletjes van gemaakt en door geraspte oude kaas gehaald. Lekker koud pittig hapje.
Titel: Re:Vlees op brood vervangen
Bericht door: Lelle op 15 augustus 2006, 09:12:59
Lekker een broodje gezond met avocado rucola tomaat ui en pijnboompitjes. is t heerlijkste broodje dat er bestaat!

Maarre vraagje, dat humus, wat is dat eigenlijk?
Ik weet dat t een soort kikkererwtenspread achtig iets is, maar hoe eet je dat? gewoon zo op brood of op toast of met iets er op......?
Titel: Re:Vlees op brood vervangen
Bericht door: willem op 15 augustus 2006, 09:42:00

Maarre vraagje, dat humus, wat is dat eigenlijk?
Ik weet dat t een soort kikkererwtenspread achtig iets is, maar hoe eet je dat? gewoon zo op brood of op toast of met iets er op......?

Er zijn verschillende soorten. AH heeft het in blik, dat is een eenvoudige versie. Daarnaast hebben ze ook in de koeling twee verschillende. Een gewoon en één pittig.
Ik doe die pittige wel bovenop een bolognesesaus. Dan liggen er van die toejes humus (choemoes heet die bij AH geloof ik, kan ook choumous zijn) op. Ook heb ik het wel in zo'n bladerdeeg dingetje gedaan, samen met een groentemengsel, ook wel lekker. Ik heb het nog niet op brood geprobeerd. Kan best wel lekker zijn.
Titel: Re:Vlees op brood vervangen
Bericht door: Ligfietsertje op 15 augustus 2006, 12:04:07
Humus vind ik ook heel lekker op brood (al dan niet in combinatie met rauwkost.

'k Vind de humus uit de Delhaeze best wel lekker, maar de lekkerste humus (die ik tot nu toe heb gevonden) koop ik in een klein kruidenwinkeltje in Antwerpen.
Titel: Re:Vlees op brood vervangen
Bericht door: Gabs op 16 augustus 2006, 15:23:30
humus met groene of jalapeno pepertjes op een broodje.... hmmmm
Titel: Re:Vlees op brood vervangen
Bericht door: CarolineV op 16 augustus 2006, 15:41:14
Ik ben verslaafd aan hummus  :bloos: en heb altijd alle ingrediënten in huis om het zelf te maken (retesimpel, zo klaar en veel lekkerder). Hier wordt het multifunctioneel ingezet: als dip met zelfgebakken brood op de tapas/mezze/aperitieftafel, als broodbeleg (op zichzelf of met ander beleg), op de pizza, als 'bindmiddel' (ipv mayo) door salades (bijzonder lekker in de ei-, couscous-, of aardappelsalade, maar ook met blokjes gegrilde aubergine en knolselderij is het heerlijk), ... (je schrijft het trouwens als 'hummus', maar spreekt het uit als 'goemoes')
Titel: Re:Vlees op brood vervangen
Bericht door: willem op 16 augustus 2006, 16:04:36
Al deze hummusideeën kunnen ook in de andere draad. Het betreft de vraag over wat je er precies mee kunt. Een suggestie voor de mods? Bij 'koken'. Want het zijn dezelfde dingen als de vraag over refried beans.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: bloempjuh op 16 augustus 2006, 21:18:43
Hummus van AH is deze week in de bonus!
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Mariek op 11 september 2006, 11:03:25
Ik heb gisteren een lekker snackje met hummus gehad: spercieboontjes in hummus dippen en daarna in sesamzaadjes. Mmm!
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: bambi op 05 oktober 2006, 17:04:08
oke, we hebben een blikje kikkererwten en een keukenmachine, evt sesamzaadjes.

hoe maken we daar verder iets leuks van?

citroen en koriander mag iig niet...
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Sanja op 05 oktober 2006, 17:06:54
Peterselie en komijn ook niet?
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: bambi op 05 oktober 2006, 17:08:40
Peterselie en komijn ook niet?

nee helaas

zal ik wat balsamico nemen?

ik wil het als laagje in mijn pitabroodje, en daarbij ook avocado erin.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Sanja op 05 oktober 2006, 17:18:42
Heeft balsamicoazijn niet een te sterke smaak?

Je kunt sowieso ook wat vocht uit het blikje en olie gebruiken. Mag je knoflook?

Je schreef pas ergens dat je warme sinaasappel mocht; als je het citroensap verwarmt, mag dat dan wel? Of werkt het zo niet?
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: bambi op 05 oktober 2006, 17:43:55
Heeft balsamicoazijn niet een te sterke smaak?

Je kunt sowieso ook wat vocht uit het blikje en olie gebruiken. Mag je knoflook?

Je schreef pas ergens dat je warme sinaasappel mocht; als je het citroensap verwarmt, mag dat dan wel? Of werkt het zo niet?

als ik het sap door zou koken, wel. Ik heb dat experiment alleen nog niet verricht ... Van die flesjes uit de supermarkt, zouden die gekookt zijn geweest?  
Ik heb het iig niet in huis.

Kenners, vertel eens: doe ik nog iets met die sesamzaadjes?
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Sanja op 05 oktober 2006, 17:47:27
Ik denk dat die flesjes wel gesteriliseerd zijn...

Ik heb zelf ook wel eens sesamzaadjes door m'n hummus heengegooid, maar dat is toch echt niet hetzelfde als er tahini doorheen doen. Mijn keukenmachine en mijn staafmixer maken de zaadjes in ieder geval niet fijn, waardoor je dus hummis met sesamzaadjes krijgt.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: bambi op 05 oktober 2006, 18:05:15
Ik denk dat die flesjes wel gesteriliseerd zijn...

Ik heb zelf ook wel eens sesamzaadjes door m'n hummus heengegooid, maar dat is toch echt niet hetzelfde als er tahini doorheen doen. Mijn keukenmachine en mijn staafmixer maken de zaadjes in ieder geval niet fijn, waardoor je dus hummis met sesamzaadjes krijgt.
hummis met sesamzaadjes krijgt.--> en dat was het niet?\
ik kan ze vijzelen... ???
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Sanja op 05 oktober 2006, 18:12:33
Ja, ik bedoelde niet hummus met sesam, maar hummus met sesamzaadjes (de zaadjes bleven heel). Als je ze eerst met de vijzel behandelt, zal het wel goed zijn denk ik.

Dus kikkererwten met een beetje vocht uit het blikje, olie, iets zurigs (als je nog citroen kunt krijgen en het aandurft om te vervangen of anders misschien azijn), knoflook en dan misschien iets kruidigs wat je wel mag (ik heb geen idee waarmee je de koriander en komijn zou kunnen vervangen, je zou het ook eerst eens zo kunnen proberen).
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Gwennepen op 05 oktober 2006, 18:18:18
Is munt misschien een idee?
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: bambi op 05 oktober 2006, 18:26:51
Is munt misschien een idee?

zat ik ook te denken, en risicovermijdend probeer ik het vandaag misschiern eerst los in 1 broodje
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: bambi op 05 oktober 2006, 19:32:43
Is munt misschien een idee?

zat ik ook te denken, en risicovermijdend probeer ik het vandaag misschiern eerst los in 1 broodje


KLAAR! met munt, citroen en GENOEG knoflook  ;D
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Gwennepen op 05 oktober 2006, 19:52:54
En is het wat?
Titel: Hummus
Bericht door: kee2 op 16 januari 2007, 20:37:06
Hallo allemaal,

Zijn er hier ook mensen die zelf hummus maken? Ik heb het namelijk een tijdje geleden gemaakt en het smaakte op zich niet verkeerd, maar ik koop het wel eens bij AH en daar is ie zo heerlijk luchtig. Bij mij was het een vrij compacte massa.  :-\
Wie kent het geheim?
Titel: Re:Hummus
Bericht door: Selly op 16 januari 2007, 21:51:28
En meer olijfolie er door gooien voor meer luchtigheid  :)
Titel: Re:Hummus
Bericht door: Willemijn op 17 januari 2007, 11:53:40
Heb gisteren een niet te versmaden versie van hummus gemaakt.

Men neme:
- 1 blikje/pakje kikkererwten (voor de gemakszuchtigen onder ons)
- 1 uitgeperste citroen
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel komijnzaad (niet gemalen)
- 1 theelepel chilipoeder
- zout
- peper
- half bosje peterselie (ik had blad peterselie uit het ODIN pakket gebruikt)

Alles in de hakmachine en klaar is Kees.

Superlekker op ciabatta naast een kom zelfgemaakte prei-pastinaaksoep (recept zie ODIN-site).

Succes!
Titel: Re:Hummus
Bericht door: Piek op 18 januari 2007, 14:21:45
Bij mij was het een vrij compacte massa.  :-\
Wie kent het geheim?

Om het iets minder zwaar te maken kun je ook een beetje water gebruiken (heb ik geloof ik uit World Food Café).
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: sersero op 20 januari 2007, 15:51:51
Wat citroensap kan ook helpen, en geeft een frisse smaak.

Bij ons thuis wordt tahin vaak gemixt met moerbie stroop, erg lekker.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: mjets op 03 februari 2007, 20:15:44
moerbiestroop???  ???wasdatdan?
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Eelco op 16 september 2007, 15:09:22
Ik heb gisteren een poging tot hummus gemaakt. Aangezien ik niet weet hoe hummus officieel moet smaken, weet ik niet of het gelukt is; smaken doet het in ieder geval.

Blikje kikkererwten met de vork fijngeprakt. Zout, peper, knoflook uit de pers, olijfolie en scheutje sesamolie (zoveel, dat het een leuke, smeerbare consistentie had). Komijnzaad en sesamzaad geroosterd in de koekenpan en met de massa vermengd, samen met verse peterselie. Tja, en zo smaakt het dan ook, ik neem aan dat het naar hummus smaakt  ;D.

Wat zijn nog leuke varianten? Ik zit te denken aan stukjes fijngesneden paprika erdoor, of augurk.

Selly had laatst een link naar allerlei broodsmeerselrecepten gepost. Helaas kan ik die niet meer terugvinden  :(.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Sam op 16 september 2007, 17:23:47
Verse koriander erdoor en een beetje limoensap!
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Selly op 17 september 2007, 15:33:21
Selly had laatst een link naar allerlei broodsmeerselrecepten gepost. Helaas kan ik die niet meer terugvinden  :(.

hm kweenie. Externe link of interne link? http://www.vegetarisme.be/php/recepten3.html?menu=new&s=5&ss=1&sss=0&cat=broodbeleg&sortby= of http://www.lekkerplantaardig.net/hummus.htm wellicht?

Ik zeg: beetje paprikapoeder (al dan niet gerookte) er over als t klaar is.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Sam op 17 september 2007, 17:10:22
Oeh ja, gerookte paprikapoeder! Waar koop je dat eigenlijk?
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Selly op 18 september 2007, 14:12:58
Oeh ja, gerookte paprikapoeder! Waar koop je dat eigenlijk?

Bij Spaanse winkels en sommige delicatessenwinkels.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Eelco op 18 september 2007, 14:43:24
Dank voor de tips en links! Ik heb wat uit te proberen als ik weer thuis ben  :)
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: supergirl01 op 13 oktober 2007, 14:37:17
weet iemand ook hoelang je zelf gemaakte hummes goed kan houden? Ik heb het vandaag gemaakt
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Selly op 13 oktober 2007, 22:00:06
weet iemand ook hoelang je zelf gemaakte hummes goed kan houden? Ik heb het vandaag gemaakt

Een weekje toch zeker wel.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Djooiss op 22 oktober 2007, 10:13:51
Ik neem vaker de hummus van de AH mee, van het merk Sabra. Iedere poging tot het zelfmaken eindigt in een teleurstellend drabje. Nu liet ik van het weekend de tahin weg en was het nog bitter. Smaakt zelfgemaakt heel anders dan die van de appie? Want dan ligt het wellicht daaraan dat t me niet zo smaakt.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Sanja op 22 oktober 2007, 11:21:26
Hoe maak je het dan?
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Djooiss op 22 oktober 2007, 12:17:52
Volgens mij maak ik het niet veel anders dan zoals het wel vaker beschreven wordt..
kikkererwten (blik) pureren, knoflookteentje, beetje tahin, beetje citroensap, soms koriander, peper, zout, olijfolie. Heb doorgaans donkere tahin in huis, zou het daar aan liggen?

Misschien is mijn smaak echt te zeer gewend aan de fabriekshummus :S
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Sanja op 22 oktober 2007, 12:21:29
Hoeveel citroensap doe je er bij dan?
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Djooiss op 22 oktober 2007, 12:25:56
Ligt eraan wat ik in huis heb, een verse of zo'n flesje. Gebruik geen theelepels maar doe t op 'gevoel'. Overigens van het weekend geen citroensap gebruikt. Toen deed ik er wat vocht van de kikkererwten bij en scheutje olie. Ik pureerde de koriander mee en had dus geen tahin.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Piek op 22 oktober 2007, 13:10:12
een beetje water erbij maakt het wat romiger.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Djooiss op 23 oktober 2007, 19:22:24
vandaag eindelijk gelukt!

kikkererwten ( blik)
1 teen knoflook
2 lepels (zonnebloem) olie
3 eetlepels witte tahin
3 eetlepels citroensap
  drupjes water
  peper
  zout
  paprikapoeder
  bieslook/peterselie ( gedroogd)
  koriander/selderij ( vers)

dat was het geloof ik.. Staafmixer erop en aardig gelukt!
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Apraxia op 24 oktober 2007, 13:10:12
Ik maak hem altijd met óf geen tahin óf heel weinig tahin. Als ik geen tahin heb vervang ik het soms met een scheutje sesamolie.

Maar...een eigen creatie: écht de bom is: sesamzaadjes krispie roosteren en dan die erdoorheen doen.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: willem op 28 oktober 2008, 09:47:11
Oeh ja, gerookte paprikapoeder! Waar koop je dat eigenlijk?

Bij Spaanse winkels en sommige delicatessenwinkels.
Ik was vorige week in Amsterdam. Op de Albert Cuypmarkt. Daar is een winkeltje met een gigantische hoeveelheid thee en kruiden. En daar was ook gerookt paprikapoeder te koop.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: fem fatale op 28 oktober 2008, 10:05:32
De peperbol heeft ook een webwinkel. Ik heb alleen geen idee hoe het met de verzendkosten zit, nog nooit wat besteld.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: willem op 28 oktober 2008, 19:22:27
duur, ik heb wel eens geïnformeerd. Als je alleen gerookte paprika bestelt dan ben je het dubbele kwijt. In Amsterdam kostte het 1,50 euro.
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: iduna op 30 januari 2009, 23:33:35
Ik heb geprobeerd hummus te maken, maar ik heb het nooit eerder gegeten dus ik heb geen flauw idee of het is geworden 'zoals het hoort'  ???
Het smaakt op zich wel, maar vind het niet echt heel briljant ofzo...
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: Eelco op 31 januari 2009, 00:12:07
Tja, wat is 'zoals het hoort'. Ik heb op feestjes zoete hummus, pittige hummus, hummus met olijven, hummus met tomaat, hummus met veel peterselie en koriander... je kunt er heel veel kanten mee op. Volgens mij is de kwaliteit van de tahin ook behoorlijk van invloed op de smaak.

Ik maak hem altijd met óf geen tahin óf heel weinig tahin. Als ik geen tahin heb vervang ik het soms met een scheutje sesamolie.

Maar...een eigen creatie: écht de bom is: sesamzaadjes krispie roosteren en dan die erdoorheen doen.
En kijk, dat is nu precies zoals ik mijn hummus ook graag heb (samen patent aanvragen?  ;) ). De hummus wordt er wel behoorlijk sesammig en crunchie van en dat is niet naar ieders smaak. Maar degenen die het wel lusten, lusten er pap van!
Titel: Re:Hummus & Tahin
Bericht door: iduna op 31 januari 2009, 12:28:00
Ik zal eens een beetje experimenteren, beetje sesam olie erbij om te kijken wat dat doet voor de smaak :)
Titel: [Koken] Groene tahin
Bericht door: Vegatopia op 05 mei 2015, 13:00:58
Groene tahin

Onlangs recenseerden we Morito van Sam & Sam Clark. Dit eenvoudige maar erg lekkere recept komt uit dat boek. Heel smakelijk bij falafel zoals op de foto, maar ook fijn als saladedressing of dipsaus bij rauwkost.

Source: Groene tahin (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12967-groene-tahin)