Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Lekker gezond => Topic gestart door: Nick op 08 juni 2007, 14:04:07

Titel: Spinazie opwarmen
Bericht door: Nick op 08 juni 2007, 14:04:07
Mag het of mag het niet?
Je hoort/leest er tegenstrijdige berichten over.
En ik heb nog veel pasta met spinaziesaus over van deze middag...
Titel: Re:spinazie opwarmen
Bericht door: Poek op 08 juni 2007, 14:20:41
Wikipedia zegt erover:

Spinazie bevat nitraten. Het grootste gedeelte van het in het lichaam opgenomen nitraat wordt uitgescheiden. Een kleine fractie wordt door bacteriën omgezet in nitriet. Er zijn twee bezorgdheden met betrekking tot nitrieten in het lichaam. Enerzijds kunnen ze bij zuigelingen aanleiding geven tot een verstoord zuurstoftransport en cyanose (of blauwzucht). Anderzijds bevorderen ze de vorming van N-nitrosoverbindingen zoals nitrosaminen (bijvoorbeeld wanneer spinazie gecombineerd wordt met vis). Volgens sommige onderzoeken zouden nitrosaminen kankerverwekkend zijn maar andere onderzoeken spreken dat tegen.

De bacteriën die nitraten omzetten in nitrieten gedijen het beste in een lauwwarme omgeving. Vroeger werd vaak aangeraden om eenmaal gekookte spinazie niet meer opnieuw op te warmen, omdat in de tussenliggende tijd bij kamertemperatuur meer nitriet gevormd kan worden dan gezond is. Dit advies dateert echter uit de tijd dat koelkasten en vriezers nog geen gemeengoed waren. Met de huidige koeltechnieken kan spinazie ook thuis snel genoeg gekoeld worden, zodat zich geen grote nitrietconcentraties vormen. Het advies om spinazie niet opnieuw op te warmen is dan ook niet meer terug te vinden op de meeste spinazieverpakkingen. Met name bij zwakkere mensen, zoals kleine kinderen, zwangere vrouwen en ouden van dagen, blijft het echter raadzaam om op te passen met spinazie die niet vers is.
Titel: Re:spinazie opwarmen
Bericht door: Nick op 08 juni 2007, 14:38:31
Bedankt!
Titel: Re:spinazie opwarmen
Bericht door: Selly op 08 juni 2007, 15:32:11
Het Voedingscentrum is er van terug gekomen en zegt dat het wel mag.

"Vroeger was het advies nitraatrijke groente niet meer op te warmen. Inmiddels is duidelijk geworden dat opwarmen geen probleem is als de groente snel wordt afgekoeld en maximaal twee dagen wordt bewaard in de koelkast of drie maanden in de vriezer. "

http://www.voedingscentrum.nl/voedingscentrum/Public/Dynamisch/voedselveiligheid/veiligheidsnormen/vragen+over+veiligheid/nitraatrijke+groente.htm
Titel: Re:spinazie opwarmen
Bericht door: Nick op 08 juni 2007, 15:36:07
En nog maar eens: bedankt!  ;)
Titel: Re:spinazie opwarmen
Bericht door: Lovelocker op 08 juni 2007, 22:36:46
Hoorde er gisteren over op de radio n.a.v. een boek over de chemie van het koken. Het is een kwestie van de spinaze razendsnel weer afkoelen en dan is er niets aan het handje. Dus zo gauw mogelijk de koelkast in.
Geen dank!  :P
Titel: Re:spinazie opwarmen
Bericht door: willem op 11 juni 2007, 17:19:55
Hoorde er gisteren over op de radio n.a.v. een boek over de chemie van het koken. Het is een kwestie van de spinaze razendsnel weer afkoelen en dan is er niets aan het handje. Dus zo gauw mogelijk de koelkast in.
Geen dank!  :P
Dat heb ik ook gehoord. Interessant. Meer dingen die ook voor ons belangrijk kunnen zijn. Voorbeeld: aubergine niet met zout bestrooien maar met een niet hogere temperatuur bakken dan 90 graden. Dan blijft het vocht in de vrucht en wordt het niet zo vet, maar wel erg lekker. Eén van de dingen die ze zeiden was dan ook: koop een goede thermometer.
Kent iemand het boek wat hierover gaat?
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: Harry op 11 juni 2007, 20:07:41
 Klikkerdeklik.  (http://www.academischeboekengids.nl/do.php?a=show_visitor_artikel&id=451)
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: willem op 11 juni 2007, 22:01:53
Klikkerdeklik.  (http://www.academischeboekengids.nl/do.php?a=show_visitor_artikel&id=451)
Dank,
maaaaaaar, heeft iemand dit boek al ingezien, of sterker nog, gebruikt!
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: willem op 11 juni 2007, 22:12:59
 met even wat doorklikken kwam ik op het boek uit waarvan ik een en ander had gehoord op de radio (http://www.karakteruitgevers.nl/show_details.php?id=1136)
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: Selly op 11 juni 2007, 22:56:25
Hier (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_kookboeken.php?subaction=showfull&id=1160944216&archive=&start_from=&ucat=1&) ook nog een recensie op Koken en Zo over de chemie van het koken
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: Eelco op 12 juni 2007, 01:06:55
Dan is nog altijd de vraag: diepvriesspinazie of verse spinazie? Boze tongen beweren dat diepvries gezonder is dan vers, omdat spinazie op de reis naar ons bord nogal inboet aan voedingswaarde. Ik ben zelf welhaast ziekelijk verslaafd aan verse groenten, spul uit een potje of diepvries tel ik eigenlijk niet mee. Wie kan me genezen?

En wat betreft smaak: 'a la blub' (in Duitsland helaas standaard, je krijgt bijna niets anders) is uit den boze.
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: Lona op 12 juni 2007, 10:36:29
Dan is nog altijd de vraag: diepvriesspinazie of verse spinazie? Boze tongen beweren dat diepvries gezonder is dan vers, omdat spinazie op de reis naar ons bord nogal inboet aan voedingswaarde. Ik ben zelf welhaast ziekelijk verslaafd aan verse groenten, spul uit een potje of diepvries tel ik eigenlijk niet mee. Wie kan me genezen?

En wat betreft smaak: 'a la blub' (in Duitsland helaas standaard, je krijgt bijna niets anders) is uit den boze.

ik gebruik liever uit pot, omdat je die uit kan knijpen voordat je het bijvoorbeeld in bladerdeeg verwerkt.
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: Nevyn op 12 juni 2007, 11:54:31
en die vind ik weer vies. Tenminste, ik heb 1 keer spinazie uit pot geprobeerd en die vond ik echt niet lekker. Ik gebruik meestal diepvries. En als ik dan een keer vers wil halen, is het er niet of ziet het er zo verlept uit dat ik dan toch maar weer voor diepvries ga. Of het gezonder is, geen idee, wel makkelijker.
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: Selly op 12 juni 2007, 14:45:37
Ik ben zelf welhaast ziekelijk verslaafd aan verse groenten, spul uit een potje of diepvries tel ik eigenlijk niet mee.

Ja ik ook.

Het Voedingscentrum zegt dat je in het winter diepvriesspinazie moet kopen omdat er in verse dan meer nitraat zit. Maar kweenie, vind spinazie sowieso niet echt een wintergroente, en bovendien koop ik dan wel bio, daar zit sowieso minder nitraat in.
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: Harry op 12 juni 2007, 15:09:32
Weet je dat wel zeker?
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: Selly op 12 juni 2007, 15:25:56
ja vrij zeker. Normaal worden natuurlijk altijd allerlei wonderdingen aan bioproducten toegeschreven  ::) maar dat er minder nitraat in zit schijnt echt waar te zijn.
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: Harry op 12 juni 2007, 15:28:59
Er staat me namelijk iets bij van een onderzoek van de Consumentenbond van een jaar of wat geleden, dat er ook wel eens biologische groentes met meer nitraten uit de test kwamen. Maar in het algemeen is het wel zo dat de nitraatgehaltes wat lager zijn dan in gangbaar geteelde groentes.
Titel: Re:spinazie opwarmen
Bericht door: Nick op 13 juni 2007, 12:43:40
Hoorde er gisteren over op de radio n.a.v. een boek over de chemie van het koken. Het is een kwestie van de spinaze razendsnel weer afkoelen en dan is er niets aan het handje. Dus zo gauw mogelijk de koelkast in.
Geen dank!  :P
 

Ok: geen dank!  ;)
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: willem op 18 juni 2007, 09:38:26
met even wat doorklikken kwam ik op het boek uit waarvan ik een en ander had gehoord op de radio (http://www.karakteruitgevers.nl/show_details.php?id=1136)
Ik heb het intussen in huis en zal jullie erover berichten als ik mij dingen uit dit boek heb eigen gemaakt.
Titel: Spinazievraag!
Bericht door: Roodbaard op 18 juni 2007, 13:02:35
Ik heb ook een spinazievraag:
Ik neem vaak eten in een bakje mee naar mijn werk, dat gooi ik daar dan in de koelkast en als ik pauze heb, warm ik het even op in de magnetron. Hoe kan ik dit het beste doen met diepvriesspinazie? Eerst thuis opwarmen? Eerst laten ontdooien (een nachtje thuis in de koelkast dus)? Of bevroren meenemen naar het werk, zodat het daar alvast half ontdooit? Of kan ik het beste diepvriesspinazie thuis eten en postjesspinazie (onopgewarmd)meenemen naar het werk?
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: Selly op 18 juni 2007, 14:13:17
maar je wilt de spinazie niet verwerkt in een gerecht eten op je werken?
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: Roodbaard op 18 juni 2007, 14:21:52
Dus dat ik bijvoorbeeld een quiche ofzo thuis maak en die dan op het werk in de magnetron gooi? Dat is ook een optie, het gerecht moet alleen wel snel te maken zijn, aangezien ik dat meestal 's ochtends met mijn suffe hoofd doe. Ik denk daarbij dus eerder aan een schep rijst, 2 soorten groente (waarvan 1 dus een kwakje spinazie is), eventueel iets van een sausje erbij en een valessburger oid. Ik maak meestal niet heel erg ingewikkelde dingen.

Edit: het is inderdaad niet de bedoeling dat ik alleen maar spinazie eet, er komt wel wat bij! (Maar met rijst, saus en een burger noem ik iets al gauw 'een gerecht').
Titel: Re:Spinazie opwarmen
Bericht door: Selly op 18 juni 2007, 17:24:33
Ah ok. Ja ik zou zelf dan de diepvriesspinazie in een lasagna of een quiche of ander al klaargemaakt gerecht doen en die weer opwarmen ja anders denk ik dat het nogal een kledderige zooi wordt.
Of anders verse spinazie (die kan wel makkenlijk mee, bv in een lekkerde salade) maar goed je vroeg naar diepvriesspinazie.