Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: bo83 op 20 maart 2009, 11:44:38
-
Wie kan me helpen aan wat leuke recepten voor iemand die ( tijdelijk ) alleen maar groenten en fruit mag eten?
Ze mag alleen verse groenten, fruit, kruiden, olijfolie en knoflook, verder dus niks! Ook geen groenten uit blik, omdat daar vaak suiker in zit.( ze mag wel vis en een paar vleessoorten, maar ik ga geen vlees of vis bakken...).
Ik zat zelf al te denken aan groenten grillen met knoflook, nog andere ideeen?
-
Pfoeh, da's een lastige. Echt alleen groenten en fruit - wat is de reden? Gelden aardappels ook als groente?
Gegrilde groente is niet zo mijn ding. Ik zou dan zo'n vier of vijf verschillende groentegerechten maken met zoveel mogelijk variatie - beetje Aziatisch geïnspireerd, bijvoorbeeld:
- sperziebonen met pepertje of sambal, knoflook en scheutje citoensap
- wortels met vijfkruidenpoeder (kaneel, steranijs, venkel, peper, kruidnagel)
- bloemkool met kurkuma, garam masala en nootmuskaat
- schijfjes koolrabi, eventueel met wat peper en komijnzaad
- verse spinazie uit de wok, met knoflook, grof gesneden pepertje en koriander
- kidneybonen in pittige tomatensaus
- oogbonen in gember-tamarindesaus
-
Daar zitten wel wat ideeen tussen! Ze eet hier eens in de week, dus ik kan verschillende van je recepten proberen.
Aardappels mogen ook niet.
Ze volgt een candida dieet en moet daarnaast koolhydraten mijden.
-
misschien is het ook wel lekker om iets met kikkererwten of linzen te maken, dat vult tenminste ook nog goed.
Alleen gegrilde groente lijkt me zo vreselijk kaal (en ik geloof dat ik een uur later ook echt weer honger zou hebben)
Met kikkererwten;
ui fruiten, paprika, prei en winterwortel in stukjes mee bakken.
Blik tomatenblokjes toevoegen en alles een tijdje laten koken.
Kruiden die je lekker vindt toevoegen.
Afgegoten blik kikkererwten toevoegen
eventueel nog in stukjes gesneden (zwarte olijven) toevoegen
als toetje fruitsalade of groot glas uitgeperste of geblenderde vruchten
-
Goed gevulde soep is natuurlijk ook een idee. Tomatensoep, pompoensoep, bonensoep, linzensoep, harira (http://www.vegatopia.com/kerst2008/kerstmenus.php?subaction=showfull&id=1227268671&archive=&start_from=&ucat=60&#harira), dat werk. Of een lekkere chili sine.
-
wortelkoriandersoep
selderij of bataatpuree
bataatkroketjes met limoenchutney
groenten´lasagna´ met repen courgette ipv lasagnabladen en een olijven/sinaasappeltapenade als saus.
rosti van knolraap
-
Groenten en papillot
-
Bedankt voor jullie ideeen!
Die harira soep lijkt me erg lekker.
Maandag maak ik denk ik gebakken koolraap en dan een salade van avocado, rode ui, veldsla, knoflook, koriander en dan een dressing met olijfolie en wat citroen.
-
Mexicaanse soep met gedroogde (geweekte en gekookte) bonen, passata (er zijn kartonnen zonder suiker, volgens mij Heinz en AH huismerk), paprika, courgette, ui enz. Jammer dat er geen mais in kan... erbij guacamole met lekker veel citroen. In de guacamole kun je dan peentjes dippen ofzo.
-
In linzen en peulvruchten zitten ook koolhydraten, dus of die mogen? En als ze soya mag, dan kan tofu ook nog.
-
Bonen mag ze inderdaad ook niet en soja ook niet.
Jullie zijn wel creatief! Ondanks dat ze heel beperkt is in de voedingsmiddelen die ze mag, valt er toch nog wel veel mee te maken!
-
Je zou ook iets van deeg van notenmeel (amandel bv) kunnen maken en daar een quichedeegje van maken. Vullen met groente.
Amandelmeel heeft een andere glycemische index en mag wel in de meeste koolhydraatarme dieeten.
-
Alleen amandelmeel kan dan. Mag ze wel eieren?
-
Ik dacht dat noten ook niet mochten, als dat wel mag heb je inderdaad veeeeeel meer opties meteen.
-
Een meisje dat ik ken mag sinds een tijdje ook alleen nog groente en fruit, omdat ze denken dat ze ergens allergisch voor is. Misschien kan je groentesticks maken?
-
Ik dacht dat noten ook niet mochten, als dat wel mag heb je inderdaad veeeeeel meer opties meteen.
Als je koolhydraatarm moet eten, dan kun je alleen amandelen gebruiken.
-
Waarom geen paranoten, pecannoten, hazelnoten...?
-
Waarom geen paranoten, pecannoten, hazelnoten...?
Daar zitten vaak meer koolhydraten in. Paranoten kunnen trouwens ook nog, maar voor kokkerellen zijn amandelen denk ik handiger?
Hmm, ik zit net de Atkins-carbcounter nog eens te checken en hazelnoten kunnen ook en zullen qua meel ook cuisine-waardig zijn.
Het ligt er dus aan hoeveel koolhydraten ze mag hebben, maar dat zal wel geen 0 gram zijn als ze alle groenten en fruit mag.
Cashewnoten en kastanjes bevatten wel erg veel carbs.
-
Eieren mogen ook niet, ze mag wel een aantal noten ( weet alleen niet welke, in ieder geval wel walnoten ).
Ben benieuwd wat ze morgen van de maaltijd vindt, volgens mij maakt ze thuis alleen maar heel saai gekookte groenten namelijk.
Ben zelf ook wel erg benieuwd hoe die gebakken koolraap smaakt :)
-
Gevulde koolrolletjes zijn ook leuk.
Koolbladeren blancheren en vullen met een groentemengsel en groentesausje (of eventueel vinaigrette) naar smaak. Dichtbinden met een spriet bieslook. Even stomen en dan opeten.
-
Eieren mogen ook niet, ze mag wel een aantal noten ( weet alleen niet welke, in ieder geval wel walnoten ).
Ben benieuwd wat ze morgen van de maaltijd vindt, volgens mij maakt ze thuis alleen maar heel saai gekookte groenten namelijk.
Ben zelf ook wel erg benieuwd hoe die gebakken koolraap smaakt :)
Heet ze toevallig Doris?
-
Nee geen Doris ;D, het is mijn schoonmoeder over wie ik het steeds heb.
Vandaag weer boodschappen doen, dus ik ga even spieken hier wat ik voor maandag kan maken.
Iemand een idee hoe quinoa smaakt? Dat mag ze dus wel vertelde ze van de week.
-
Ik zie een aantal recepten met een blikje tomatenblokjes, wie weet zo of daar suiker in zit? Kan het ook in de winkel opzoeken, maar daar ben ik pas over een paar uur :)
-
Quinoa lijkt op een soort graan, maar is het niet. Het is geloof ik familie van spinazie en snijbiet, en daar dus de zaden van, en het smaakt een beetje nootachtig. Te gebruiken als couscous, of als basis voor saus/groenten, net zoals bijvoorbeeld rijst.
-
Ah bedankt.
Deze week zit er in mijn groentetas o.a. postelein en uien, denk dat ik met postelein, paksoi, uitje, knoflook, verse kruiden en quinoa dan wat ga maken.
-
Zijn er nog pompoenen? Geroosterde pompoen met zout en peper is wel lekker.
-
Uit Argentinië wel.
-
Oh. Dat is een lange zeetocht.
-
Dus misschien zijn ze er nog niet ;)
-
Ik denk dat ze dit keer (en alle andere keren dat ze uit Argentinie kwamen) zijn gaan vliegen.
Maar als je alleen groente en fruit mag, dan hoef je toch niet ook nog met dit soort miles rekening te houden want dan blijft er wel heel-erg-weinig over.
Hm en milieucentraal zegt dat er nu ook uit Zuid-Afrika zouden moeten zijn en dat ie ook niet zo slecht qua milieuklasse zouden zijn, weird (niet dat ze er zijn, maar dat ze niet zo slecht qua milieuklassen zijn).
Ohhhh en ik zie dat Ananassen uit Zuid-Amerika ook helemaal niet slecht zijn. Weird. Zouden wie dan toch met de boot komen? Jeuh, dan ga ik morgen een ananas kopen.
-
Waarom zouden pompoenen gevlogen moeten worden? Alle niet kwetsbare en lang houdbare groenten/fruit gaan toch per boot?
-
Waarom zouden pompoenen gevlogen moeten worden? Alle niet kwetsbare en lang houdbare groenten/fruit gaan toch per boot?
Ik dacht dat erg veel per vliegtuig kwam, maar als ik die milieucentralers moet geloven komt idd meer dan ik dacht per boot.
-
Ah bedankt.
Deze week zit er in mijn groentetas o.a. postelein en uien, denk dat ik met postelein, paksoi, uitje, knoflook, verse kruiden en quinoa dan wat ga maken.
Klinkt hardstikke lekker eigenlijk! Iets warms, of salade-achtig?
-
Bambio, het is een warm gerecht. Via google kwam ik bij een fimlpje voor een gerecht met quinoa, alleen was dat met paddestoelen ( en die lust ik zelf niet )
Oh ja pompoenen...in de 4 persoonzakken van die boer waar ik de groentetas van heb zat deze week groene pompoen, en dat komt hier dus 10 km verderop vandaan :) ( balen dat ik een 2-persoonszak heb, ben gek op pompoen )
-
Ja ik zag in mn biowinkel 3 soorten pompoenen nu: groene uit NL, oranje uit Argentinie, en fles uit Italalie.
-
Iemand een idee hoe quinoa smaakt? Dat mag ze dus wel vertelde ze van de week.
Mmmm, Quinoa (spreek uit: kienwa) smaakt erg lekker. Idd een beetje als couscous, maar dan luchtiger en een nootachtige smaak. Als ik het kook, dan rooster ik het hiervoor altijd even droog in een pan. Daarna koken volgens gebruiksaanwijzing en even laten "nastomen". Ik maak er wel eens vega-nasi mee. Of een lekkere salade met allerlei groententjes.
-
Mmmm, Quinoa (spreek uit: kienwa) smaakt erg lekker. [...]
Je wordt bedankt. Alsof ik niet genoeg 'exotisch spul' in huis heb. Morgen moet ik me ontzettend beheersen, want anders...
-
Quinoa is ook lekker om in de soep te doen, zeker in heldere groentesoep. Is traditie waar het vandaan komt. Gewoon koken is wat fleps, wordt daar ook veel gedaan, maar ben ik niet zo gek op. Dan moet je er nog dingen onder doen, wat kaas smelten ofzo. Wel heb ik het ook al als 'risotto' klaargemaakt voorgeschotelt gekregen in een chique peruaans restaurant, en dat was heel erg lekker.
-
Gewoon koken is inderdaad wat fleps, maar een bouillonblokje doet wonderen in het geval van flepserigheid.
-
Die Quinoa was best lekker. Ik had het klaargemaakt met een recept van een van jullie ( die met die kikkererwten en tomatenblokjes uit blik ). Uitjes en flink wat kruiden er door, smaakte prima!
-
Als de quinoa wat bitter smaakte: voor het koken het even in een zeef onder de lopende kraan houden. Zo wordt het bittere saponinen-laagje wat de zaadjes beschermt tegen vogels er af gewassen.