Open menu

Nederlanders geven gemiddeld 2% extra bovenop de rekening in een restaurant of (eet)café, zo bleek uit een onderzoek van de Volkskrant in 2002. Dat is niet veel, want de restaurant-etiquette schrijft voor dat je vijf tot tien procent achterlaat voor het personeel als je lekker gegeten hebt.

In de horeca kent men overigens truukjes om het aantal fooien te laten toenemen. Serveersters hebben veel succes met het even licht aanraken van de betalende klant. Dat levert volgens onderzoek 36% meer fooi op. Obers hebben daar echter een stuk minder succes mee. De Franse gedragspsycholoog Nicolas Guéguen raadt hen aan om een zonnetje onderaan de rekening te tekenen. Dat zou tussen de 20,7% en 37,7% meer fooi opleveren.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama