Open menu

altJeugdsentiment met een culinaire touch. Currycollege in Groot-Brittannië. Frankrijk ontdekt veggie eten. Nederlandse studenten leven gezonder dan gedacht. Moeten we het deze zomer zonder vanille-ijs stellen? April 2012 in vogelvlucht.

 

De Vijf en het geheim van de gesneden ui

altVoor velen van ons is het puur jeugdsentiment: De Vijf van Enid Blyton. In deze boekenreeks beleven Julian, Dick, Annie, Georgina George en de hond Timmy de spannendste avonturen. Maar is het je wel eens opgevallen dat er in de boeken ook veel wordt gegeten? Zelfs als ze door het moeras struinen, op zoek naar spooktreinen, nemen ze uitgebreid de tijd om gezamenlijk te eten en gedachten uit te wisselen. En zonder dat een volwassene het ze opdringt, eten ze gezond en gevarieerd: knapperig, vers brood, een schaal met frisse ijsbergsla en radijsjes, boter en kannen met romige melk. Enid Blyton liet haar lezers graag watertanden, vooral tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog, toen het voedsel op rantsoen was. Lekkernijen als chocolade vind je dan ook vooral in de boeken die later verschenen.

altStond curry ook op het menu van De Vijf? Waarschijnlijk was dat toentertijd nog te exotisch. En dat kan het ook weer worden, als we niet oppassen. De Aziatische restaurants in Groot-Brittannië kampen met een tekort aan gekwalificeerde koks. Zo zeer zelfs dat er heuse 'currycolleges' op touw moeten worden gezet. Want het snijden en bakken van een ui voor een onion bhaji blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn als je denkt. "Als je een ui op deze manier bakt, krijg je een ander resultaat dan als je het op een andere manier bakt. De bereidingswijze is echt bepalend. En de meeste mensen weten dat niet." Wat is er dan gebeurd met de currymakers? Heel simpel: die komen het land niet in door de strenge immigratiewetten. Case closed.

De Fransen en de tofubilletjes

altFrankrijk is, zoals bekend, alles behalve een walhalla voor vegetariërs. La Mère Nature heeft ons geweldige dieren geschonken en het zou verspilling en minachting zijn, ze niet op te eten. Maar ondertussen heeft ook de Figaro ontdekt dat vegetarisch eten erg lekker kan zijn en geeft tips waar je vegetarisch kunt eten in Parijs. Zoals bijvoorbeeld bij de veggievriendelijke biopizzeria GreenPizz. Nu kun je natuurlijk de kanttekening plaatsen dat de genoemde restaurants een beetje gerommel in de marge zijn. Maar bekijk het ook eens positief: eindelijk ook in Frankrijk aandacht voor veggie eten.

Ondertussen in Nederland

altHet kabinet is gevallen, maar de Nederlandse student leeft gezonder dan gedacht. Men sport veel, rookt weinig, en eet veel fruit. Chapeau! Welke supermarkt zouden de studenten bezoeken? Uit Frans onderzoek blijkt dat mensen die bij discounters inkopen, gemiddeld zwaarder zijn. Of je daaruit meteen kunt concluderen dat 'de supermarkt je gewicht bepaalt' wagen we te betwijfelen. Het schijnt dat het echt niet warmer wordt als er meer ijs wordt gegeten. En zo is er dus echt een verschil tussen correlatie en oorzakelijk verband.

Nog meer goed nieuws: meer Nederlanders minderen met vlees. Niet alleen voor het dierenwelzijn, maar ook om praktische redenen of om geld te besparen. Het gekke is: de hoeveelheid vlees dat jaarlijks wordt gegeten, blijft wel gelijk. Je zou dus ook kunnen zeggen dat minder Nederlanders meer vlees eten.

Lekker geen vlees

altOp aziatische-ingrediënten.nl (de mooie foto hiernaast is ook van hen) kwamen we gerookte tofu tegen, gemarineerd en gedroogd. Deze tofu heeft een stevige structuur en een uitgesproken smaak. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als vegetarische spekjes. Lekker!

Ook lekker: een recept voor glamorgan sausages, traditionele vegetarische (kaas-)worstjes uit het graafschap Glamorgan in Wales. Snel en eenvoudig te maken. Naast kaas zijn lente-uitjes, verse peterselie en mosterd de smaakmakers.

IJscrisis!

Het is nog niet zo ver, maar we willen je wel even voorbereiden: er bestaat de kans dat vanille-ijs deze zomer duurder wordt. De vanille-oogst is dit jaar nogal mager uitgevallen en de prijzen rijzen de pan uit. Ach, dan eten we toch gewoon chocolade-, aardbeien-, pistache- of kaneelijs. Of beter nog: we scoren een overheerlijke zelfgemaakte 'magnum' in ijssalon Venezia te Leiden. Ook zonder vanille komen we de zomer wel door.

Tertia's Terrific Trend: Marc

Nee, het was niet de gevallen Hollandse minister-president die breed naar ons lachte vanuit het glas met een goudkleurig goedje erin, het was de drank zélf die ons toelachte. En die drank, dat was Marc: hét digestief waarmee wij deze zomer lange diners af gaan sluiten. Marc is een cognac-achtig destillaat gemaakt van de uitgeperste druivenresten die overblijven na de bereiding van wijn. Hartstikke duurzaam dus ook nog, die Marc. Wij drinken Marc de Bourgogne, maar in een crisismomentje kun je natuurlijk ook voor Marc de Champagne gaan.

En verder

  • De Berlijnse fotograaf Samuel Müller heeft meer dan 100 kant-en-klaarmaaltijden volgens de gebruiksaanwijzing opgewarmd en deze gefotografeerd. Lijkt het resultaat op het smakelijke plaatje op de verpakking? Oordeel zelf!
  • Vorige maand schreven we nog dat foodblogger Klary Koopmans gestopt is. Ze blogt gelukkig weer, niet alleen over eten, maar over allerlei zaken, maar we zien regelmatig nog leuke eet-inspiratie voorbij komen.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama