Open menu

Een schandaal rond een guacamole met groene erwten er in verwerkt. Over de zin en onzin van een boycot van Griekse producten. Aandacht voor de Belgische mayonaisewet. Een petitie voor kraanwater in restaurants. Baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen. Duff bier, zeewier en vierkante watermeloenen. Keukengadgets waar niet iedereen op zit te wachten. Er is dus ook in de komkommertijd genoeg gebeurd. Juli 2015 in vogelvlucht.

Ook politieke liefde gaat door de maag

Het begon allemaal met een guacamolerecept in de New York Times, dat nota bene al in 2013 is verschenen. Toegegeven, het is geen recept voor gevoelige zielen: naast de gewone ingrediënten (guacamole, hoe ging dat ook alweer?) gebruikte Melissa Clark zonnebloempitten (jazeker) en groene erwten, die de dip wat steviger maken. En toen vonden ineens - twee jaar na publicatie - de Texaanse republikeinen (trage jongens blijkbaar) dat de NYT daarmee Texas de oorlog heeft verklaard. Twitterpresident Obama moest er aan te pas komen om de twist te sussen:

Duitsland is op dit moment niet echt de dikste vriend van Griekenland. Veel Grieken proberen dan ook geen Duitse producten meer te kopen. Erg onder de indruk zijn de Duitsers niet, want Griekenland was sowieso geen grote klant. En Griekenland boycotten is ook lastiger gezegd dan gedaan: met een feta- of Metaxaboycot treffen we vooral de hoofdproducent... Frankrijk.

En ondertussen hebben de Belgen geen andere zorgen dan een 60 jaar oude mayonaisewet - die bepaalt dat mayonaise minstens 80% vet behoort te bevatten en daarom hoognodig moet worden aangepast: "Die situatie is niet langer houdbaar". Nee wacht, de Belgen denken ook nog na over een belasting op ongezonde voeding. Hoogleraar Wim Verbeke denkt dat die taks haalbaar is, mits hoog genoeg en onderdeel van een bredere gezondheidscampagne. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat de Belgen dan massaal hun boodschappen in Nederland, Frankrijk of de Duitse super gaan doen.

Gezond uit eten

Een taks op ongezond eten zou vooral moeten leiden tot hogere restaurantprijzen, want volgens Amerikaans onderzoek is - net als in fastfoodrestaurants - ook het eten in kwaliteitsrestaurants doorgaans te vet, zoet en zout. Ook zijn de porties vaak veel te groot en bovendien eten de gasten vaak te veel gangen. Dat laatste kun je ons inziens de restaurants moeilijk kwalijk nemen.

Restaurantbezoek zou nog gezonder - of in ieder geval minder ongezond - worden als je gratis of tenminste voor weinig geld kraanwater bij de maaltijd zou krijgen. Drinkwaterbedrijf Vitens - dat overigens geen geld verdient aan kraanwater - heeft onlangs een petitie met dit doel gestart. Wij drinken tenslotte over het algemeen te weinig water. Kraanwater is daarnaast milieuvriendelijker en wordt tenminste niet met een relatief onzinnige tenminste-houdbaar-tot-datum verkocht.

Nog een groep die waarschijnlijk blij zou zijn met gratis kraanwater in restaurants: na het afschaffen van de basisbeurs overwegen studenten flink te bezuinigen op buiten de deur eten en drinken.

Na een copieuze restaurantmaaltijd gaan we natuurlijk op de fiets naar huis en hopen dat er een omleiding is. In Den Haag wordt de extra fietstijd zelfs in calorieën aangegeven.

De wetenschap in vogelvlucht

  • Naast de vijfde smaak umami is er nu nog een zesde smaak: vet. We zijn benieuwd of dat over een jaar nog steeds het geval zal zijn.
  • Wie zich stoort aan krakende chipszakken of luid kauwende mensen, is blijkbaar erg creatief. Of je dit nu in je cv kunt zetten, wagen we te betwijfelen.
  • Na een overwinning smaakt het eten lekkerder dan na verlies. Een weinig verrassende uitkomst van een onderzoek onder hockeyfans. Misschien een idee om het onderzoek te herhalen met bier in plaats van ijs?
  • Vaderschap maakt zwaarder. Niet alleen hebben de heren minder tijd om te sporten, ook moeten ze blijkbaar het bordje van hun kind leegeten.

Lekker, gezond en voor de sier

Goed nieuws voor Simpsonsfans die ook graag een biertje drinken: Binnenkort kun je het officiële 'Duff Beer' kopen. Goudkleurig en fruitig van smaak. Het bier wordt gelanceerd in Chili, waar je al sinds jaar en dag inofficiële Duff-biertjes schijnt te kunnen krijgen - dat is dan meteen ook de reden waarom de makers van de Simpsons zich gedwongen voelden deze stap te zetten. Als het goed is, komt Duff Beer volgend jaar ook naar Europa.

Spekjes, maar dan vegetarisch én 100% natuurlijk én ook nog eens een superfood. Dat klinkt te mooi om waar te zijn (wie is nu niet opgegroeid met hutspot met spek). Amerikaanse onderzoekers hebben dulse, een zeewier, (her-)ontdekt. Helemaal onbekend is dulse overigens niet: het staat 'gewoon' in de zeewierwijzer en volgens Tertia kun je het in de meeste biowinkels krijgen.

Een vierkante watermeloen, zoiets kan natuurlijk alleen in Japan worden bedacht. De meloenen krijgen de vierkante vorm doordat ze in een mal worden gekweekt. Omdat ze onrijp worden geoogst, zijn ze niet echt lekker of eetbaar. Voor eenieder die niets beters weet te verzinnen om 300 euro aan uit te geven.

Keukengadgets

Hebben jullie al eens gehoord van de Thermomix? Dat apparaat kan álles maar dan ook echt álles. Tenminste, volgens een aantal Duitse vrienden en bekenden. Zodra je met die thermomixbezitters over eten of koken begint, is het een kwestie van seconden voordat het woord Thermomix valt. Die kan dat wat jij nog met de hand doet automatisch, sneller, beter en gezonder. Maakt niet uit wat. Gelukkig verscheen er afgelopen week een (Duitse) column waaruit blijkt dat ik niet de enige ben die zich daaraan stoort. Op het Vegatopia forum hadden de meesten nog nooit van de Thermomix gehoord, maar men had er wel vrij snel een duidelijke mening over.

Een keukengadget dat verder geen discussie behoeft is de Egg Master. Een verticale gril waarin je eieren op een geheel nieuwe wijze kunt bereiden. Na een poosje kruipt een soort eiworstje spontaan uit het apparaat. Het bijgeleverde receptenboekje suggereert overigens dat je bijvoorbeeld ook verkruimelde crackers door het ei kunt mengen. De recensie in de Guardian - en het beeldmateriaal - is wél de moeite waard.

En verder

Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama