Open menu

maandoverzicht 256x192Britten zijn gek op croissants, vooral als ze niet halvemaanvormig zijn. De nieuwste pizzacreaties komen uit Frankrijk. Soep uit een pakje is blijkbaar gezonder dan verse soep. Parmezaanse kaas kan houtpulp bevatten. Berlusconi blieft sinds kort alleen nog maar vlees als het jong is en nog leeft. Hamburg doet de aluminium koffiecapsules in de ban. We luisteren maar al te graag naar voedselmoraalridders en Merkel heeft in Brussel een patatje met andalousesaus gekocht voor drie euro en zeventig cent. Februari 2016 in vogelvlucht.

Verandering van spijs...

De Britse supermarkt Tesco verkoopt vanaf nu alleen nog maar rechte croissants. Rechte croissants kun je namelijk makkelijker opensnijden en er jam op smeren. De Fransen halen er hun schouders over op: dat die gekke Britten hun croissant met jam of - erger nog - boter eten, vonden ze sowieso al blasfemie. Bovendien: waarom zouden de Fransen mogen bepalen hoe croissants er uit moeten zien? Het halvemaanvormige broodje komt tenslotte uit Oostenrijk.

pizza erwtensoepItalië is al lang afgeschreven als pizzaland. Tot dit jaar kwamen de nieuwste pizzacreaties namelijk uit de Verenigde Staten, maar in 2015 was het meest innovatieve pizzaland... Frankrijk. Naast een nog vrij traditionele kaaspizza (met emmentaler, mozzarella en roquefort) vind je er ook een zoete Apple Crumble Pizza in de schappen. Toch gaat wat ons betreft de prijs voor de meest originele pizzacreatie naar Nijmegen: restaurant Pauzini lanceerde aldaar de Pizza Erwtensoep. De reacties zijn, zoals verwacht, nogal verdeeld, maar hij schijnt eigenlijk best smakelijk te zijn.

Patak's, de producent van Indiase chutneys en kruidenpasta's, heeft vorig jaar de receptuur van zijn Lime Pickle aangepast: minder olie en meer limoen. De 'verbeterde' pickle viel echter niet in de smaak en na hevig protest van de picklefans heeft Patak's de oude vertrouwde receptuur weer van stal gehaald.

Innocent, het bedrijf dat smoothies verkoopt en zichzelf op de borst klopt dat het duurzaam onderneemt, is in handen van Coca Cola gekomen. De vroegere eigenaren bezweren dat Innocent ook in de toekomst ethisch en duurzaam zal blijven, maar dat de kansen om door te groeien - dankzij de geoliede marketingmachine van Coca Cola - nu een stuk groter zijn.

Natuurlijk gezond

groentesoepNatuurlijk voedsel is helemaal niet beter dan eten uit een pakje, beweerde de Wageningse hoogleraar Tiny van Boekel onlangs in een interview met het Algemeen Dagblad. Natuurlijk klopt het dat veel 'E-nummers' gewone conserveringsmiddelen zijn en dat groente uit blik of de diepvries vaak meer vitamine bevat dan verse groente die al een paar dagen in het groenterek zit. Maar of de 'soep in dat pakje' nu echt gezonder is dan verse soep, wagen we te betwijfelen. Karin Luiten (bekend van de 'koken zonder pakjes en zakjes'-kookboeken) ging op Radio 1 met hem in debat.

McDonald's probeert al een poosje zijn imago op te poetsen door vermeend gezonde producten te verkopen. In Amerika kun je bijvoorbeeld een boerenkoolsalade krijgen. Jammer genoeg blijkt nu dat die salade met het superfood 'kale' net zoveel calorieën bevat als drie Big Macs.

In (Amerikaanse) geraspte Parmezaanse kaas zit vaak, naast kaas, ook - niet gedeclareerde - houtpulp. Dit om te voorkomen dat het samenklontert. Volgens experts is dat absoluut niet gevaarlijk voor de gezondheid: sterker nog, dankzij de houtpulp krijg je meteen ook wat extra vezels binnen.

Voedselwaakhonden hebben de suikerhoudende frisdranken al langer in het vizier. Nu blijkt dat in yoghurtdrankjes, die kinderen vaak als gezond tussendoortje naar school meekrijgen, nog meer suiker zit dan in cola. Ook warme koffie- en theecreaties van Starbucks en aanverwanten zijn ware suikerbommen: de White Chocolate Mocha bijvoorbeeld bevat omgerekend 18 klontjes suiker. Ondertussen proberen de frisdrankreuzen de lagere verkoopcijfers in het Westen te compenseren door nieuwe markten in Azië en Afrika aan te boren.

Lekker vegetarisch

berlusconiDe wereld is weer een beroemde vegetariër rijker: de Italiaanse oud-president Silvio Berlusconi schrapt vlees van het menu: "Dieren zijn prachtige wezens. Hoe kun je die nu doden, hoe kun je die nu eten?" Deze stap lokt natuurlijk spottende reacties uit, met referenties naar het jonge levende vlees, waar Berlusconi ook in de toekomst waarschijnlijk niet af zal kunnen blijven.

De Amerikaanse Leilani Münter is niet alleen autocoureur, ze is ook veganist en milieu-activiste. In een column in de Guardian legt ze uit waarom minder - of geen - vlees eten nog belangrijker is dan zuinigere auto's produceren.

Veel vegetariërs eten graag een zo kipvriendelijk mogelijk eitje. In Wired kun je lezen waarom het zo lang duurt voordat de kippen weer uit de kooi mogen en dat de legbatterij oorspronkelijk juist was bedoeld om kippen te beschermen tegen roofdieren, infecties - en tegen hun soortgenoten. Biologische eieren zijn simpelweg ook te duur voor bijvoorbeeld fastfoodrestaurants, wordt in het artikel beweerd. Gek genoeg wordt de logische consequentie niet genoemd: minder eieren eten of verwerken en alternatieven omarmen.

Een vaak gebruikt argument tegen het eten van eieren is dat mannelijke kuikens direct na de geboorte worden gedood. In Nedersaksen, de grootste producent van eieren in Duitsland, zal deze praktijk binnenkort verboden zijn.

Een beter milieu

koffiecapsulesIn de overheidsgebouwen van het Duitse Hamburg mogen geen aluminium koffiecapsules meer worden gebruikt. Ze zijn namelijk duur en milieuvervuilend, en daar moet je geen belastinggeld aan besteden. Een goed initiatief dat navolging verdient. Overigens betreft het verbod alleen niet-recyclebare koffiecapsules, dus de capsules van Nespresso blijven waarschijnlijk (als enige) wel toegestaan - al is onduidelijk in hoeverre de capsules van Nespresso daadwerkelijk worden ingeleverd en hergebruikt.

Het was al eerder aangekondigd en vanaf deze maand is het zo ver: Franse supermarkten mogen geen voedsel meer weggooien. Carrefour meldt dat ze blij zijn met deze nieuwe wet en dat ze hun systeem van voedseldonaties flink uit zullen breiden. De voedselbanken hopen nu op meer verse producten.

Een supermarkt in het Deense Kopenhagen gaat nog een stap verder: WeFood is 's werelds eerste supermarkt die alleen maar producten verkoopt die anders zouden zijn weggegooid. Ze hopen daarmee niet alleen mensen met weinig geld te trekken (de prijzen zijn bijna de helft lager dan in normale supermarkten), maar ook mensen die milieubewust willen consumeren.

Weet wat je eet

jamie oliver union squareIn de Duitse Zeit een interview met sociologe Eva Barlösius, die het raar vindt dat mensen zo moeilijk doen over wat ze zouden mogen, moeten, kunnen of willen eten. Ze heeft er wel een verklaring voor: eten heeft een belangrijke maatschappelijke functie en is daarom altijd al verbonden geweest met moraal, ethiek, religie, maatschappelijke stand en vooroordelen. En juist omdat we ons daar nu grotendeels van hebben bevrijd, zijn we de weg een beetje kwijt en hebben we behoefte aan voedselmoraalridders (zoals bijvoorbeeld Jamie Oliver) die ons precies vertellen 'hoe het eigenlijk hoort'.

Een restaurantrecensent schrijft dat hij, na jaren een notitieblokje te hebben meegebracht, heeft gemerkt dat dat helemaal niet nodig is. Een goede maaltijd blijft nog lang in je herinnering, en als je na een restaurantbezoek niet meer weet hoe een gerecht smaakte, was het blijkbaar niet goed, bijzonder of lekker genoeg. En dat eenvoudige principe geldt ook voor 'millennial-hypetenten' die geen kaart maar een mood hebben, en behalve eten vooral een experience bieden.

En verder

Een vrouw uit Nuenen vond een levende gekko op haar broccoli. Het beestje werd in de tuin uitgezet en voor het avondeten werd een nieuwe broccoli gehaald.

Een Italiaanse vrouw is door haar man aangeklaagd omdat ze het huis niet schoonmaakt en niet voor hem kookt. Hiervoor kan ze tot zes jaar celstraf krijgen.

Tijdens de slepende onderhandelingen in Brussel over een mogelijke Brexit trakteerde een hongerige Angela Merkel zichzelf op een zakje friet met andalousesaus, met peper en tomaat. De patat kostte naar verluidt drie euro en de saus zeventig cent. We hopen oprecht dat het haar heeft gesmaakt.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama