Open menu

De zuivelboeren zijn boos. Heel boos. Op Alpro, want dat heeft in tv-spotjes en in advertenties in de Volkskrant en Viva z'n Alpro Fresh-producten vergeleken met Melk. En dat gaat zomaar niet! Alpro werd voor de rechtbank van Breda gesleept en kreeg daar te verstaan dat het afgelopen moet zijn met het melkboertje pesten. Want anders...

De zuivelindustrie heeft een kort lontje als het gaat om het vergelijken van sojadrinks en -desserts met het Heilige Vocht Van De Koe: eerder al werd het woord melk tot beschermd begrip verklaard, waardoor de soja-alternatieven alleen nog onder de naam 'drinks' verkocht mochten worden.

Gelukkig trekken mensen zich daar niks van aan en blijven ze het product gewoon noemen zoals ze willen. Het woord 'sojamelk' is dan ook zodanig ingeburgerd dat Alpro het wel weer eens aandurfde om een vergelijking met melk te trekken.

"Je melk met of zonder cholesterol? Ga je voor 100% plantaardig en 0% cholesterol, kies dan Alpro soya Natural Fresh!" bedachten ze voor een promoitiecampagne. En voor een soja-toetje meenden ze te kunnen zeggen: "Uw dessert met of zonder cholesterol? Wat u ook kiest, kies vooral goed: Alpro soya, een gezonde beslissing!"

Maar dat soort schandelijke uitspraken pikken de zuivelboeren natuurlijk niet, zo lieten ze bij monde van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) weten. Normaal gesproken lopen bedrijven naar de Reclame Code Commissie als een reclame-uiting hen niet zint. Die zegt dan: 'Foei, niet meer doen' of 'Hier is niks mis mee'. Maar de NZO nam de zaak zo hoog op dat er meteen naar de rechter werd gestapt.

En de rechter oordeelde in het nadeel van Alpro: hier werd de indruk gewekt dat sojamelk met echte melk kan worden vergeleken en dat is misleiding.

Ook de suggestie dat sojaproducten gezonder zouden zijn omdat melk cholesterol bevat, vindt de rechter 'onrechtmatig'. Melk bevat maar een geringe hoeveelheid cholesterol en kan op die gronden niet worden aangemerkt als ongezond.

Alpro mag de spotjes niet meer uitzenden of op de website gebruiken. En ook de kranten- en tijdschriftenreclames zijn vanaf nu taboe.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama