Open menu

De kijkers van 'Dagelijkse Kost', het veelbekeken kookprogramma van Jeroen Meus, mochten de Vlaamse klassieker kiezen. Dat werd stoverij met friet. Wat aanleiding was voor heel wat promotie rond de dag van dit gerecht. Terwijl de Dagen zonder Vlees ook volop in de kijker stonden. Goed voor wat wederzijdse wrevel en beschuldigingen.

Bakfietsende vrouwen

Het deed er ook geen goed aan dat Meus in een interview de vegetariërs gelijkschakelde met hoger opgeleide, linkse, hippe, met een bakfiets rijdende vrouwen. Zelfs als bij deze bevolkingsgroep het percentage aan vegetariërs statistisch hoger ligt, is het een ongelukkige onderliggende suggestie dat vegetarisme een wat snobistische hobby van zachte wereldverbeteraars is.

Meer en meer consumenten worden flexitariër en lassen om gezondheids- en/of milieuredenen geregeld een plantaardige dag in. Ook Meus heeft al dikwijls aan hen gedacht, zelfs al wordt zijn programma gesponsord door het Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing dat ingrediënten mag suggereren. Maar, toegegeven, nu was het de kijker die de stoverij nomineerde en in zijn top tien als enige vegetarische lekkernij asperges à la flamande verkoos.

Ongezonde Belgen

Men gunt de kijker graag zijn voorkeuren, maar het zou goed zijn als ook lager-, niet- of gemiddeld opgeleiden van beide seksen meer groentenschotels aten. Want het raakte ook bekend dat de bourgondische Belg op de derde plaats staat van de landen met de meest ongezonde diëten. Iets waar vette voorkeuren onmiddellijk mee te maken hebben. Plantaardig eten marginaliseren is dan geen goede stimulans om hier verandering in te brengen. Hoewel het belerend vingertje, dat men iedereen die pleit voor plantaardig eten zo graag toedicht, niet eens nodig is.

Lekker vegetarisch

Vegetarisch eten is gewoon heel lekker en avontuurlijk, zeggen we al jaren. Dat blijkt ook weer uit het onderstaande recept dat we uit het Vegatopia-archief plukten. We nemen de bakfiets en brengen het, samen met de eerlijke en heerlijke ingrediënten, naar Jeroen Meus, die als gewezen bier-ambassadeur zal waarderen dat er bier in verwerkt is. Het 'oud bruin' bier uit het recept is een licht, aangezoet Nederlands bier dat op het Belgische bruine tafelbier lijkt. Ikzelf zou er het liefst een donker abdijbier of trappist aan toevoegen.

Maak het dus goed, Jeroen Meus, en maak nog eens een vegetarisch gerecht dat ons goesting doet krijgen.

Karl, op zo'n hippe bakfiets onderweg naar Jeroen Meus, om hoogstpersoonlijk ons Vegatopia kookboek af te leveren, plus een bakje seitanstoverij ;) !

 

Onderstaand recept verscheen eerder op 1 mei 2007:


Op 1 mei wordt internationaal de Dag van de Arbeid gevierd. In landen om ons heen zijn de fabrieken gesloten en kantoren op slot vanwege deze feestdag. In Nederland niet. Hier hebben we net koninginnedag achter de kiezen en ligt het werk weer keurig op ons te wachten. Tijd voor een stevige hap voor de noeste arbeider dus.

Als ik denk aan een stevig arbeidsmaal denk ik aan stoofpotten, bruine bonen en bier. Niet direct aan vegetarisch eten en aan seitan, dat moet ik toegeven, maar in deze bierstoofpot doet seitan het uitermate goed. Bovendien zorgt het ontbreken van grote stukken vlees ervoor dat de stoofpot niet uren hoeft te garen, maar in een half uurtje klaar is. Vlug in de keuken dus.

Seitanstoofpot met bier

voor 3 personen

2 uien, in ringen
120 g wortel, in dunne plakjes
200 g champignons, in plakjes
200 g seitan (te koop in biologische winkels)
200 g bruine bonen (uit een potje)
2 flesjes oud bruin bier
25 g peterselie, fijngehakt
2 el bloem
een klont boter
zout, peper

  • Smelt de boter in een pan op matig vuur. Gaar de uien in de boter en keer regelmatig.
  • Voeg dan wortel en champignons toe en roer af en toe.
  • Voeg na vijf minuten de seitan toe, zet het vuur hoog en roer af en toe.
  • Zet drie minuten later het vuur laag en voeg het bier toe en wat zout en peper.
  • Laat 15 minuten op het vuur met het deksel op de pan.
  • Doe dan de bloem in een kommetje en haal een halve soep-opscheplepel vocht uit de stoofpot. Doe het vocht in het kommetje met bloem en roer goed. Voeg het bloempapje toe aan de stoofpot.
  • Voeg de bonen toe en laat nog twee minuten op het vuur. Voeg dan de peterselie toe, roer, proef of er nog zout en/of peper moet worden toegevoegd en serveer.

Lekker met bruin stokbrood of (bruine) rijst.

Recept van Tertia


Meer Belgisch!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama