Open menu

En kerstmenu dat je doet verlangen naar warme zomeravonden met ouzo en bouzouki.

Grieks vegetarisch kerstmenu

voor 4 - 6 personen

Pasta-salade met artisjokharten

Knapperige taart van filodeeg met spinazie en feta
Salade van roergebakken courgette en pijnboompitten

Baklava

 

Pasta-salade met artisjokharten

300 g elleboogjes-macaroni
2 blikjes artisjokharten
1 tomaat in stukjes
1 komkommer in stukjes
1 rode ui fijngehakt
150 g verkruimelde feta
150 g zwarte olijven
1 bosje fijngehakte peterselie
sap van 1 limoen
1 tl gedroogde oregano

Breng een pan met licht gezouten water aan de kook en kook daarin de macaroni al dente zoals op de verpakking staat aangegeven. Giet de artisjokharten af en bewaar het vocht. Meng macaroni, artisjokharten en de overige ingrediënten en zet minstens een uur in de koelkast. Sprenkel er net voor het serveren het artisjoken-vocht over.

Knapperige taart van filodeeg met spinazie en feta

500 g spinazie
1/4 tl nootmuskaat
75 g boter, gesmolten
1 pak filo-deeg (250 g)
28 cherry-tomaten, gehalveerd
200 g feta in blokjes
zout en versgemalen peper
2 el verse tijmblaadjes
1 el pijnboompitten
Sap en geraspte schil van 1 limoen
1 el heldere honing

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Was de spinazie en verhit met aanhangend water in een pan tot de spinazie begint te slinken. Voeg de nootmuskaat toe. Beboter een rechthoekig bakblik (ong. 28 bij 23 cm). Snij het filodeeg doormidden. Leg steeds 1 velletje deeg op het bakblik en bestrijk met boter. Leg er dan een volgend plakje filodeeg op en bestrijk ook dat met boter. Ga zo door tot acht lagen filodeeg. Verdeel er dan een kwart van de spinazie over en een kwart van de tomaten en de feta. Strooi er 1 tl tijm over. Leg er drie plakken filodeeg op. Verdeel daarover weer een kwart van de spinazie, tomaten en feta. Ga zo door tot je vier spinazie-tomaat-feta-lagen hebt gemaakt. Bedek met nog weer eens drie beboterde filovellen. Druppel er wat boter over en leg er wat pijnboompittenm op. Bak ongeveer 30 minuten in het midden van de oven tot het filodeeg knapperig is geworden. Meng limoensap en -rasp, honing en de overgebleven tijm in een panetje en breng aan de kook. Giet het mengsel dan over de taart.

Salade van roergebakken courgette en pijnboompitten

2 courgettes
1 rode ui
3 el olijfolie
1 el citroensap
2 el witte-wijnazijn
1 el suiker
20 g krenten
1/2 tl kaneelpoeder
zout en peper
2 el pijnboompitten
1 takje dille

Snij de courgettes in schuine plakken van ongeveer een halve centimeter. Snipper de ui en fruit 'm drie minuten in de olie. Voeg de courgetteplakken toe en roebak ze een minuut of vijf. Doe er citroensap, azijn, suiker, krenten en kaneel bij en roer goed door. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe. Laat op een zacht vuurtje nog een paar minuten sudderen tot bijna alle vocht is verdampt. Draai het vuur uit en laat enkele uren afkoelen. Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan en strooi die er voor het serveren over, samen met wat fijngesneden dille.

Baklava

500 g filodeeg ontdooid
250 g boter gesmolten
4 el suiker
1/2 tl geraspte limoenschil
1/2 tl kaneel
2 el honing
200 g fijngehakte walnoten

Meng suiker, limoenrasp en kaneel en zet opzij. Beboter een middelgrote ovenschaal en leg twee vellen filodeeg op de bodem. Bestrijk met gesmolten boter. Leg er twee nieuwe vellen filodeeg op en bestrijk die ook met gesmolten boter. Herhaal nog twee keer, zodat er vier lagen van twee vellen filodeeg in de ovenschaal liggen. Verdeel er de helft van het suikermengsel en de helft van de walnoten over. Leg er op de eerder beschreven manier opnieuw vier keer twee vellen filodeeg over. Verdeel er het resterende deel van het suikermengsel en de walnoten over. Leg er opnieuw volgens de eerder beschreven manier vier keer twee vellen filodeeg over. Giet de honing over de baklava en snij die voorzichtig in vierkantjes. Zet 45 tot 60 minuten in een op 150 graden voorverwarmde oven tot de bovenkant lichtbruin is. Laat afkoelen.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Antwerpen - Folia
zaterdag, 09 maart 2024

 plantaardige fine dining - €€€

Deventer - Carotte
zondag, 03 maart 2024

gezellig, verfijnd groenterestaurant - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama