Open menu

Een Thais vegetarisch kerstmenu, mét (onderaan) een uitleg van de belangrijkste ingrediënten.

Thais vegetarisch kerstmenu

voor vier personen

Wonton-pakketjes met waterkastanje
Tom Yam-soep
Rijst met ananas en gefrituurde groenten
Banaan in kokosmelk

 

Wonton-pakketjes met waterkastanje

1 grofgesnipperd lente-uitje, 5 waterkastanjes uit blik, 175 g tofu fijngehakt, 3 tl sojasaus, 30 wontonvellen, olie om in te frituren.

Hak lenteuitje en waterkastanjes fijn in een keukenmachine. Voeg het gehakt en de sojasaus toe en meng tot een gladde pasta. Maak de wontonvellen in het midden nat met een in water gedoopt kwastje. Laat rondom een rand van circa 2 cm droog. Leg met een theelepel wat vulling op elk vel. Vouw de randen van de wontonvellen naar boven en druk goed vast zodat er kleine "buideltjes" ontstaan. Verhit de frituurolie en frituur steeds 6 pakjes tegelijk goudgeel. Haal de pakjes met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer met zoete chilisaus.

Tom Yam-soep

900 ml groentebouillon, 400 ml kokosmelk uit blik, 2 el arachideolie, 2 el knoflook fijngehakt, 1 ui fijnghakt, 1 Spaanse peper fijngehakt, 2 stengels citroengras, 150 g champignons in stukjes, 2 tl suiker, 100 g basmatirijst gekookt, zout en peper, verse koriander om te garneren.

Breng de groentebouillon met de kokosmelk aan de kook en laat zachtjes doorkoken. Verhit de olie in een wok en bak daarin knoflook, ui en Spaanse peper circa 2 minuten. Voeg citroengras en champignons toe en roerbak ongeveer 4 minuten. Voeg de suiker toe en roer goed door. Voeg de groenten dan aan de bouillon met de kokosmelk toe. Breng op smaak met peper en zout en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Voeg twee minuten voor het eind van de kooktijd de gare rijst toe. Verwijder de citroengrasstengels en schep de soep in borden. garneer met verse koriander.

Rijst met ananas en gefrituurde groenten

Voor de ananas-rijst: 300 g pandanrijst, 2 el plantaardige olie, 175 g Quorn stukjes, 1 ui in ringen, 1 teentje knoflook fijngehakt, 1 blikje ananasstukjes, 3 el lichte sojasaus, 2 lente-uien in dunnen reepjes, 1 rode spaanse peper in dunne reepjes. Voor de gefrituurde groenten: 100 g bloem, 1 ei, 2 el dunne kokosmelk, 1 el gesmolten boter, 2 tl goela djawa, 200 g pompoen en 1 zoete aardappel beide in stukken van 2 cm, 200 g champignons in tweeën gesneden, 200 g kousenband in stukjes van 3 cm.

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit de olie in een wok en bak daarin de Quornstukjes enkele minuten. Voeg ui, knoflook en anasstukjes toe en roerbak nog enkele minuten. Voeg de rijst toe en roerbak enkele minuten. Breng op smaak meten sojasaus en garneer met lente-ui en Spaanse peper. Maak een beslag van bloem ei, kokosmelk, boter en goela djawa. Haal er de groenten door en frituur ze knapperig in frituurolie. Serveer ze met de rijst.

Banaan in kokosmelk

800 ml kokosmelk, 150 g suiker, ½ tl zout, 6 kleine Thaise bananen, in de lengte doormidden gesneden.

Breng de kokosmelk met suiker en zout aan de kook. Roer goed door om te voorkomen dat de melk gaat schiften. Voeg de bananen toe en breng opnieuw aan de kook. Serveer warm of koud.

Waterkastanjes
Een knolgewas dat onder water groeit. Wordt voornamelijk gekweekt in China en Japan. In toko's verkrijgbaar in blik.

Wonton
Wontonvellen worden gemaakt van bloem en eieren. Vaak diepgevroren te koop in toko's en goedgesorteerde supermarkten. Erg geschikt om te vullen en daarna te frituren of stomen.

Kokosmelk
In blik te koop. Dunne kokosmelk is de melk in het bovenste deel van het blik. Dikke kokosmelk is het deel dat op de bodem achterblijft.

Citroengras
In de Indonesische keuken bekend als sereh. Stevige stengel met lichtgroene bladeren. Meestal wordt citroengras gekneusd en daarna in z'n geheel meegekookt.

Basmatirijst
Langkorrelige rijst met verfijnde, aromatische smaak. Is droogkokend.

Pandanrijst
Wordt ook wel jasmijnrijst of Thaise rijst genoemd. Lange korrel. Na het koken is de rijst zacht en wat kleverig.

Goela djawa
Een mengsel van palmsuiker en rietsuiker. Wordt in staven of plakken verkocht. Smaak lijkt op donkere basterdsuiker.

Kousenband
Wordt wel 'yard long bean' genoemd vanwege z'n lengte. Smaakt ongeveer als de sperzieboon.

Thaise banaan
Vingergrote bananen die zachter van structuur zijn dan de bekende grote bananen. Over het algemeen zijn ze ook wat zoeter.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Amsterdam - Kailash Parbat
dinsdag, 02 april 2024

 authentiek, vegetarisch Indiaas  - € tot €€

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama