Open menu

Als je zin hebt in weinig luxe en overdaad, is dit veganistische menu misschien wel iets voor je.

Eenvoudig kerstmenu

voor 2 personen

Gevulde portobello's
***
Couscous-curry met rozijnen
Tagliatelle met spinazie en zongedroogde tomaten
Bruschetta van Turks brood
Radijs-dadel-salade
Komkommersalade
***
Kaneelkoek

 

Gevulde portobello's (voorgerecht)

1 portobello per persoon.
De vulling: meng olijfolie met gehakte zwarte olijven, kappertjes, geroosterde pijnboompitten en 3 geperste tenen knoflook. Vul de portobello met de vulling en verwarm in de oven.

Couscous-curry met rozijnen (hoofdgerecht)

Reken op ongeveer 75 gram couscous per persoon. Bak in een wok stukjes tofu (1 pak) in olijfolie. Als je geen kant-en-klare versie neemt, laat het blok tofu dan uitlekken door het in een vergiet te leggen en er een stapel borden op te leggen. Kruid het tijdens het bakken met peper, zout en sojasaus of ketjap. Voeg 200 gram geknakte sperziebonen toe en roerbak op hoog vuur. Voeg een half bakje in partjes gesneden champignons toe en roer het op hoog vuur om. Voeg nu 2 eetlepels Patak's mild curry toe. In plaats van de curry kun je ook zelf kruiden toevoegen. Doe dit met chilipoeder, cayennepepper, komijn, koriander, kerrie, paprikapoeder, peper... volg je gevoel, het moet een pittig geheel worden. Voeg nu een pakje sojaroom toe (die van Provamel vind ik zelf het lekkerst) en een handje rozijnen. Giet kokend water over de ongeveer 150 gram couscous en laat het wellen. Zorg dat het niet te droog en niet te nat is. Gooi de couscous bij de saus in de pan en vermeng het. Doe het in een leuke schaal en strooi er pinda's overheen.

Tagliatelle met spinazie en zongedroogde tomaten (hoofdgerecht)

Reken op 75 gram tagliatelle per persoon. Roerbak zo’n 400 gram verse, gewassen spinazie. Voeg als de spinazie geslonken is 4 tenen geperste knoflook toe. Als er nog veel water in de pan zit, kun je dat het beste even afgieten alvorens de knoflook toe te voegen. Snij 6 zongedroogde tomaten in reepjes . Veel versgemalen peper erbij en wat zout, oregano en verse basilicum en als laatste een handje cashewnoten. Doe de gare tagliatelle (groene tagliatalle staat erg leuk) in een schaal en doe er de saus overheen.

Bruschetta van Turks brood (bijgerecht)

Bij de Turkse bakker kun je om een oud brood vragen, het gaat namelijk toch de oven in. Snij het brood horizontaal door, zodat je twee helften hebt. Doe het even in de oven, zodat het knapperig wordt. Maak een dressing van olijfolie en knoflook (ja, ik ben dol op knoflook, maar ditmaal maar je zelf de hoeveelheid bepalen) en een prutje van in blokjes gesneden tomaat aangekruid met gedroogde oregano en peper. Snij de twee helften brood eerst door de helft en dan in repen. Leg het op een groot plat bord en besmeer de helft van de stukken met het olijfoliemengsel en de andere helft met het tomaatmengsel.

Radijs-dadel-salade (bijgerecht)

Snij 100 g dadels door de helft en verwijder de pit. Halveer radijzen en meng door elkaar. Verhouding radijs-dadels: 1 op 1. Giet er een mosterddressing over (zonnebloemolie vermengen met mosterd en een scheutje appelsap)

Komkommersalade (bijgerecht)

Een halve komkommer in partjes snijden, in een schaaltje doen, groene olijven erbij een een dressing van balsamico en gedroogde tijm erover.

Kaneelcake of -koek (nagerecht)

De substantie die je krijgt is meer spekkoek-achtig dan een echte luchtige cake. Hoe meer je opklopt met de garde, hoe luchtiger het wordt. Door toevoeging van een beetje natriumbicarbonaat (mespuntje, verkrijgbaar bij toko's) of 'No egg', (verkrijgbaar bij Groene Winkels) wordt het nog luchtiger. Voor de smaak is luchtigheid echter niet noodzakelijk. Voor 1 bakblik: Doe een ruime scheut sojamelk in een mengkom en klop dit met een garde met een beetje van de in totaal benodigde 200 gram zelfrijzend bakmeel. Voeg 150 gram rietsuiker toe en blijf kloppen. Voeg dan 150 gram zacht geworden plantaardige margarine toe en blijf kloppen. Nu 1 eetlepel kaneel erbij, een scheutje citroenconcentraat en eventueel wat vanillesuiker. Voeg nu de rest van het bakmeel toe en blijf roeren met de garde totdat het een kauwgomachtige substantie is. Doe het in een met margarine ingesmeerd bakblik en dan op 170 graden 5 kwartier in de oven. Als de cake klaar is, kan er een lekkere saus over: 1 pakje sojaroom + een pot kersen + 10 in stukken gesneden gedroogde vijgen. Meng dit alles en giet over de cake.

Experimenteer een keertje met deze cake voordat het kerst is.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Amsterdam - Kailash Parbat
dinsdag, 02 april 2024

 authentiek, vegetarisch Indiaas  - € tot €€

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama