Feestdagen

Het traditionele gerecht dat op een Italiaans Oud en Nieuw (Capodanno) feestje niet mag ontbreken, zijn linzen. Het eten van linzen op die avond is een heidens gebruik; linzen zouden geluk en geld brengen - ze lijken immers op muntjes. Hoe meer je er van eet, des te rijker je het volgende jaar wordt, is de gedachte.

dehobbitkerstsjabloon_thbkopieWie inmiddels al geen oliebol meer kan zien, kan zich de laatste avond van het jaar ook te goed doen aan stokbrood en toast met allerhande smeersels. De aardige mensen van De Hobbit stuurden ons een selectie van hun assortiment aan vegan salades en dus hielden wij een proeverij!

Eind december, tijd voor lijstjes. In 2010 breidde de restaurantgids van Vegatopia weer flink uit met diverse restaurants. Maar waar aten de Vegatopia-redacteuren het lekkerst? Vier redacteuren aan het woord.

samosas_thbAppelflappen horen bij Oud en Nieuw zoals eh... oliebollen. Voor wie de zoetigheid en poedersuiker zo langzamerhand de neus uit komt, hebben we een hartig alternatief, geïnspireerd door de Indiase keuken.

Allemaal reuze nobel, vegetariër zijn, maar soms is het ook gewoon lastig. Ja, met Kerst of andere hoogtijdagen, dan kom je er wel uit. Luxe hapjes met bijzondere kazen, een quiche en een portobello-salade met een drupje truffel-olie, je hoort niemand klagen. Maar als de koelkast en de portemonee leeg zijn, wil je wel eens een keer gewoon een flinke pan vol, voor weinig. Stamppot dus, en dat is tobben voor beginners.

Glogg is de kruidige Scandinavische variant van Glühwein. Glogg is vast onderdeel van het Julbord, het Scandinavische kerstbuffet. En ook voor Kerstmis vloeit de glogg uiteraard al rijkelijk. Een glog is niet compleet zonder zoet gebak of zoete koekjes, zoals Deense æbleskiver of Zweedse lussebullar. Maar je kunt er ook prima kaneelsterretjes, kokosmakronen of vanillekipferl bij knabbelen.

Grappa is niet mijn favoriete drank. Ik vind het met 40% alcohol op z’n zachtst gezegd behoorlijk heftig. Maar hoe lekker grappa door pasta is, ontdekte ik in restaurant Lust in Hilversum. Een restaurant dat zijn naam eer aandoet, want dit is niet alleen een lust voor de mond, maar ook voor het oog. In plaats van in een pan, wordt dit gerecht namelijk in een Parmezaanse kaas bereid.

kristof_bakt_thbVanillekipferl zijn hoornvormige koekjes, die in Wenen tijdens de kerstdagen worden gebakken en gegeten. Er gaan geruchten dat de vorm, waar je ook een halve maan in kunt zien, is gekozen om de overwinning van het Hongaarse leger op de Turken te vieren. Naast de Oostenrijkers en de Hongaren bijten ook de Duitsers graag in zo'n lekker hoorntje.

chocolademelkSoms vriezen buiten je tenen er bijna af. Wij maken dan graag chocolademelk, binnen welteverstaan. Geen opwarmspul, maar zelfgemaakt. Zo gedaan en extra lekker met marshmellows erin.

kerstkeukenactie_thbFingerfood is ideaal voor bij een feestelijke kerstborrel, een paar hapjes samen kunnen ook een mooi voorgerecht vormen. Lekker snaaien, proeven en met een glas prosecco erbij wordt het vanzelf een feestje.

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Nu in de boekhandel!

Volg ons op

 

Twitter logo

RSS

feed-image Feed