Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond

Nitraatrijke groente

<< < (2/2)

lena:
Het is wel controversieel of het inderdaad zo slecht is om vaker nitraatrijke groenten te eten. Het is nog nooit bewezen dat nitriet kanker veroorzaakt, het is vooralsnog alleen een theoretisch risico. En dat gaat over nitriet, nitraat is nog een stapje onschuldiger

Volgens http://www.food-info.net/nl/qa/qa-saf75.htm is het niet wetenschappelijk te onderbouwen dat een beperking van de consumptie van nitraatrijke groenten beter voor de gezondheid is. Zie nog meer stukjes over nitraat: http://www.food-info.net/nl/qa/nitrates.htm

Zie ook het krantenartikel onderaan op http://www.food-info.net/nl/national/ww-spinazie.htm

Ik denk dat de voordelen van het eten van groene bladgroenten ruimschoots opwegen tegen de eventuele nadelen. Bovendien bevatten diepvriesgroenten en groenten van het seizoen (vooral biologisch geteeld) relatief minder nitraat. Als je je nitraatconsumptie in de gaten wilt houden lijkt het verstandiger te letten op wanneer je bepaalde groenten eet (geen verse spinazie in de winter bijvoorbeeld) dan hoeveel van die groenten je eet. Variatie is natuurlijk nog steeds belangrijk.

Food-info.net is van de universiteit Wageningen. Wel een betrouwbare bron dus.

Selly:

--- Citaat van: Marietje op 25 juli 2005, 08:51:51 ---Volgens mij staat er dat 4x per week als side dish geldt als 1x nitraatrijke groenten eten, dus met vier keer een schaaltje salade zit je op de helt van de toegestane hoeveelheid. Tenminste, dat is zoals ik het lees.  

--- Einde van citaat ---

je hebt inderdaad gelijk, en het staat er opzich niet eens heel onduidelijk, en ik ben nog wel getraind in het secuur lezen van teksten  :bloos:
Maar ze gaan er dan vanuit dat een schaaltje sla 50 gram is, is wel weinig hoor, ook als side dish. In ieder geval zeggen ze dus dat je niet meer dan 400 g per week moet binnenkrijgen van de nitraatrijke groenten. Dat is dan weer niet te rijmen met de 1e paragraaf van wat het voedingscentrum zegt, maar goed.

Selly:

--- Citaat van: lena op 25 juli 2005, 12:19:18 ---Het is nog nooit bewezen dat nitriet kanker veroorzaakt

--- Einde van citaat ---

Dat zegt me niet zoveel: dat kan ook zijn omdat er weinig onderzoek naar is gedaan. Er is toch een redelijke aanwijzing dat het niet erg gezond is om erg veel te eten, dat zegt me meer. Maar goed iedereen moet dat natuurlijk voor zich uitmaken.
 

--- Citaat ---Ik denk dat de voordelen van het eten van groene bladgroenten ruimschoots opwegen tegen de eventuele nadelen.

--- Einde van citaat ---

Groene bladgroenten zijn niet perse de nitraatrijke groenten hoor, er zijn ook groene bladgroenten met weinig nitraat.


--- Citaat ---Bovendien bevatten diepvriesgroenten en groenten van het seizoen (vooral biologisch geteeld) relatief minder nitraat. Als je je nitraatconsumptie in de gaten wilt houden lijkt het verstandiger te letten op wanneer je bepaalde groenten eet (geen verse spinazie in de winter bijvoorbeeld) dan hoeveel van die groenten je eet. Variatie is natuurlijk nog steeds belangrijk.

--- Einde van citaat ---

Nou ja, je kunt natuurlijk ook allebei doen. Het eten van diepvriesgroenten heeft natuurlijk weer andere nadelen.

lena:

--- Citaat ---Dat zegt me niet zoveel: dat kan ook zijn omdat er weinig onderzoek naar is gedaan. Er is toch een redelijke aanwijzing dat het niet erg gezond is om erg veel te eten, dat zegt me meer.
--- Einde van citaat ---

Volgens de Universiteit Wageningen zijn die aanwijzingen er dus  niet.
 

--- Citaat ---Groene bladgroenten zijn niet perse de nitraatrijke groenten hoor, er zijn ook groene bladgroenten met weinig nitraat.

--- Einde van citaat ---

Klopt (lang leve boerenkool!), maar niet zoveel en niet in elk seizoen. Als je nu kijkt, dan zit je aan de sla, andijvie, spinazie, postelein, waterkers en dergelijke, en dat zijn allemaal nitraatrijke groenten. Ik eet vrijwel iedere dag een salade, en bladgroenten hebben veel meer voedingswaarde dan tomaten en komkommer (die ik natuurlijk ook wel eet).

Iedereen moet het inderdaad zelf weten, ik wilde alleen even een onderbouwd tegengeluid tegenover het advies van het voedingscentrum zetten.

Ook volgens het RIVM (in "ons eten gemeten" zijn de risico's van nitraatrijke groenten erg klein, in vergelijking met de risico's van het eten van minder groente en fruit, en in vergelijking met het niet eten van vis, onder andere. In getallen: zij schatten (het blijft een schatting, want zoals gezegd is het kankerverwekkend zijn van nitraat nog nooit wetenschappelijk bewezen) het aantal DALY's (een eenheid om gezondheidsschade te meten) dat het eten van nitraatrijke groenten kost op 100-500. Radon in huizen kost 1000-3000 Daly's, Passief roken en micro-organismen in voedsel 3000-10000, te veel verzadigd vet 10000-30000, en te veel transvet/te weinig groente/fruit/vis 30000-100000.

Maar zoals gezegd: variatie is natuurlijk belangrijk en gezond. Er zijn nog veel meer stofjes in groentes die in grote hoeveelheden misschien niet zo goed voor je zijn.

willem:
Nog even een aanvulling op de wetenswaardigheden van lena.
Warm te maken groente zoals spinazie heeft nog een nadeel. Zo ongeveer op lichaamstemperatuur gaat het evt. aanwezig nitraat over in nitriet. Bij het snel aan de kook brengen voorkom je dit en bij snel afkoelen van restjes ook. Nog een keer verwarmen heeft een extra effect en moet je dus voorkomen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie