Vegetarisch - voor iedereen > Dieren, natuur & milieu

Dieren(leed) in het nieuws

<< < (12/175) > >>

willem:
Dat is zo. Zoogdieren hebben een ander zenuwstelsel dan schaaldieren. Overigens dacht men vroeger dat andere zoogdieren dan mensen ook een ander zenuwstelsel hadden. Proefdieren gilden en schreeuwden omdat dit een reflex zou zijn en geen pijn! Dit gebeurde in dezelfde tijd (eerste helft 19e eeuw) dat men op basis van Malthus ging zeggen dat de wereldbevolking een maximum had bereikt, dit aan zichzelf te danken had en de Engelsen de Ieren verschrikkelijk in de steek lieten met hongersnood als gevolg. The Great Famine.

Het citaat was een stukje uit een antwoord op wat je precies onder bewustzijn moest verstaan. Ik probeerde daar een juiste formulering voor te maken en schreef ook een zin op welke consequentie die gedachte had voor het werpen van kreeft in kokend water. Want daar gaat het volgens mij om. De grensbepaling wanneer je inbreuk mag doen op de intieme levenssfeer van andere levende wezens. Ook wel inbreuk op integriteit van het lichaam genoemd. Daar ging de discussie op de vraag over grensbepaling van het veganisme ook over. Maar ook aan de andere kant van het spectrum. Stel dat je een dier pijnloos aan haar/zijn eind laat komen, mag je het dan ook opeten? Dus ook die koe en dat varken?
Mij gaat dat te ver. Zowel voor zoogdieren, vogels, als ook voor schaaldieren. Want daar hoort de vraag bij: welk recht heb je om een ander levend wezen voor je eigen genoegen het leven af te nemen. De beantwoording van die vraag kost een compete draad ben ik bang.

Draek:
ormen zonder pijn aan vishaakje is fabel

De media die over het onlangs verschenen wetenschappelijk Noors onderzoek hebben bericht, waaruit zou blijken dat wormen aan de vishaak geen pijn ondervinden, zijn te kort door de bocht gegaan.

De Dierenbescherming heeft het rapport aan een nader onderzoek onderworpen en komt tot een andere slotsom. In zijn conclusies geeft het desbetreffende onderzoeksteam namelijk aan dat zij geen 100 procent zekerheid kunnen geven en daarom de dieren het voordeel van de twijfel moeten krijgen. Met andere woorden, we moeten er nog steeds van uitgaan dat de dieren pijn lijden, tenzij onomstotelijk bewezen wordt dat er géén pijn wordt geleden.

De Noorse regering heeft opdracht voor deze studie naar pijn, ongemak en stress bij ongewervelde dieren gegeven, met het oog op een voorgenomen wijziging in de Noorse dierenbeschermingswet. Ons inziens moet de Noorse regering dan ook de conclusie van de onderzoekers overnemen en de dieren het voordeel - en niet het nadeel - van de twijfel geven.

Onder ongewervelde dieren vallen tal van wezens, van insecten tot week- en schaaldieren. Omdat dit een zeer diverse groep is, met even zovele eigenschappen en kenmerken, mag nooit een eensluidende conclusie voor de gehele groep worden getrokken. Dat gebeurt nu helaas nog wel: veel mensen nemen voetstoots aan dat ongewervelde dieren geen pijn voelen omdat ze, in tegenstelling tot zoogdieren, geen grote hersenen hebben om de signalen te herkennen.

Bron: Dierenbescherming

Kiwi:
Een Nieuw-Zeelands schaap dat zich zes jaar niet heeft willen laten scheren. :afro:

willem:
Hoe kom je aan zo'n site?!  ???

Kiwi:
Hihi, via het Nieuw-Zeelandforum (ik ben me al aan het voorbereiden op m'n vakantie!).  :heehee:

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie