Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond

Liever geen pesto meer?

(1/4) > >>

J@n:
De Telegraaf meldt vandaag dat er aanwijzingen zijn dat consumptie van basilicum kanker kan veroorzaken. En dat hetzelfde geldt voor kruiden en specerijen als dragon, foelie, nootmuskaat en steranijs.

Boosdoeners zouden de stoffen estragol, methyleugenol en safrol zijn. De Wageningse toxicoloog ir. S. Jeurissen doet onderzoek naar methyleugenol, dat veel voorkomt in basilicum. Volgens haar is de stof op zich onschadelijk, maar in het lichaam verandert het onder invloed van leverenzymen in een kankerverwekkende stof, met name bij rokers en mensen die veel kool eten.

De EU denkt op basis van zulke onderzoeken dat het verstandig is minder methyleugenol te gebruiken. Het Voedingscentrum adviseert daarom niet te vaak pesto te eten. Maar volgens de Amerikaanse smaakstoffenidustrie is er niets aan de hand, aangezien de stoffen pas schadelijk worden als mensen ze in gigantische hoeveelheden zouden eten.

Toxicoloog Jeurissen vindt het nog veel te vroeg om voedingsadviezen te geven. „Nu we weten hoe de verandering in het lichaam plaatsheeft, gaan we onderzoeken welke voedingsmiddelen dat proces zouden kunnen afremmen. En misschien zit in basilicum zelf wel zo'n stof, dat weten we nog niet.”


Links:
Voedingscentrum: wat is veilig?
Nederlandse  Laboratorium Site

smikkeltje:
 :o wat moet ik dan op m'n tosties doen?

Nevyn:
Nou, geen pindakaas, waar daar kreeg je ook al kanker van, toch? En zou je eigenlijk wel tosties eten, want volgens mij is dat ook niet zo goed hoor, vooral niet als er misschien wel een wat zwartig randje op zit.

Ligfietsertje:

--- Citaat van: smikkeltje op 27 januari 2006, 15:19:15 --- :o wat moet ik dan op m'n tosties doen?

--- Einde van citaat ---

Niet dat ik denk dat de Amerikaanse smaakstoffenindustrie zo'n neutrale en betrouwbare bron is, maar het zou me niet verbazen dat ze in deze wel gelijk hebben.
Er is al van bijzonder veel stoffen aangetoond dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, maar een reëel gevaar is er vaak pas bij zeer grote hoeveelheden.  De reactie van de smaakstoffenindustrie doet me vermoeden dat men wel heeft aangetoond de genoemde stoffen in-vitro de celdeling kunnen verstoren (overmatig stimuleren) (dus theoretisch kankerverwekkend zijn), maar dat de hoeveelheden die men daarvoor nodig heeft nooit in een normaal voedingspatroon voorkomen.  'k Zou het onderzoek zelf onder ogen moeten krijgen (of een artikel over dit onderzoek in een wetenschappelijk betrouwbaar tijdschrift) voor ik mij zorgen ga maken.  (Hmm, ik denk dat ik maar eens pasta met pesto ga eten vanavond.)

bienne:
Er is altijd wel weer wat, je kan op die manier bijna niks meer eten >:( Lastig hoor....

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie