Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond
2 ons groente en 2 stuks fruit: halen jullie dat?
Wombat:
--- Citaat van: Kiwi op 14 juni 2009, 19:36:04 ---0%? Ik denk dat ik het gemiddeld genomen ook wel haal. Dus of wij zijn heel a-representatief, of er klopt niks van dat onderzoek.
--- Einde van citaat ---
Afgerond.
LelleL:
Zelfs afgerond is dat wel heeeeeeeeeeel weinig. max 0,4 procent dus.
Goed we zitten hier op een forum voor vega's en da's niet helemaal representatief natuurlijk, maar mn ouders en mn oma komen er ook echt wel aan hoor. Mn oma helemaal, die is 86 en de groenteman komt tegenwoordig speciaal bij haar thuis omdat ze zo'n enorm goede klant is en zij niet meer heen kan.
Mn broer is blij als ie dat als maand quota haalt, dus die sleept het gemiddelde eigenhandig een paar procent omlaag.
Kieketok:
Dit forum zal inderdaad wel niet representatief zijn, maar er zijn toch wel meer dan 0,4% vegetariers in NL (die niet allemaal genoeg groente eten maar wel een groot deel ervan?) en ook zat vleeseters die genoeg groente eten?
Groente haal ik makkelijk. Als die 2 stuks fruit per maand is haal ik het denk ik net. :P Als 2 besjes ook als 2 stuks tellen haal ik het soms zelfs per dag. :P Meeste soorten fruit vind ik niet lekker. Mijn vriend heeft een blender, ik denk dat ik die maar eens vaker moet gaan gebruiken, smoothies vind ik wel lekker. Als ik dan nog een praktische manier kan vinden om het mee te nemen kan ik het als 4-uurtje gebruiken. Maar je mag ook meer groente eten en minder fruit? Ik doe ook wel eens fruit door het avondeten (banaan door de tomaten-pasta-saus bijvoorbeeld :hungry: ). Of ik eet bosvruchtenyoghurt of zo als toetje.
Wat ik niet snap is dat een heleboel dingen niet mee zouden tellen. Waarom telt blikgroente niet mee? Dat de vitamines er uit zouden gaan is al lang niet meer zo. (Bij potten is dat probleem iets groter omdat daar licht bij kan.) Waarom zouden gedroogde bonen niet meetellen en verse wel? Die week je toch en dan zijn ze weer hetzelfde als vers? Waarom telt appelmoes niet mee als fruit? In die uit de winkel zit veeel te veel suiker, maar als je het zelf maakt? (Bij m'n pa thuis aten ze dat als groente bij het avondeten, dat lijkt me niet zo gezond, maar als tussendoortje of toetje...) En fruit mag niet verwarmd volgens sommigen? Dan zou ik die banaan door de pasta niet eens mee mogen tellen... En appel kan sowieso alleen verwarmd anders krijg ik zo'n keelpijn...
Hizikigrrrl:
Het gaat om vers fruit of diepvriesfruit in sommige gevallen. Appelmoes bevat idd voornamelijk suiker en is praktisch net zo bewerkt als wit meel. Verder gebruik je ook de schil niet als je het zelf maakt, waardoor je minder vezels binnenkrijgt.
Gedroogde bonen worden noooit weer hetzelfde als je ze maar lang genoeg weekt! Gedroogde bonen vallen onder de peulvruchten en bevatten verhoudingsgewijs veel meer eiwitten als verse bonen. Verse bonen kook je 10 minuten en klaar zijn ze, gedroogde bonen moet je weken en dan soms een uur koken voor ze ok zijn.
Als je niet van fruit houdt, kun je idd gewoon meer groenten eten. Lust je paprika's? Probeer de zoete puntpaprika's eens, dat zijn vitaminebommetjes.
Blikgroente telt waarschijnlijk niet mee omdat er veel suiker en zout bij is toegevoegd. Je kan beter voor diepvriesgroente gaan.
Schanulleke:
Sinds ik een blender heb, is 2 stuks fruit geen probleem meer voor mij: dat haal ik met het grootste gemak. Op een of andere manier vind ik het 'uit de hand' eten van fruit niet prettig (met bananen als uitzondering), maar zodra ik het tot puree geblenderd heb gaat het erin als koek. Misschien ben ik wel niet zo'n kauwer...
Wat die 2 ons groente betreft, heb ik nog een vraag aan jullie en wel de volgende: mag je zelfgeperst groentesap (en ook zelfgeperst fruitsap trouwens) meetellen? Ik heb al geprobeerd om op internet antwoord te vinden, maar de reguliere voedingssites zeggen er niks over. En alle sites die razend enthousiast zijn over groente-en fruitsap zitten vrijwel allemaal in de alternatieve hoek (raw food etc.) en daar heb ik nog wel eens mijn bedenkingen bij (in de zin van 'de wens is de vader van de gedachte').
Wanneer je groente uitperst in een sapcentrifuge, dan blijft er altijd pulp achter dat je weggooit. Veel raw food sites gaan ervan uit dat de vitamines uit groente en fruit daarna in het sap zitten, maar voor hetzelfde geld klopt dat helemaal niet en blijft het grootste deel van alle werkzame stoffen in de pulp achter. De vraag is dus: hoeveel voedingsstoffen - en welke - zitten er in die pulp? Het meest voor de hand liggende zijn natuurlijk voedingsvezels. Maar wat nog meer?
Een buurvrouw van mij kwam trouwens met de volgende redenering: een aanzienlijk deel van de vitamines (mineralen ook?) is oplosbaar in water, dus het kan best eens zo zijn dat deze in water oplosbare vitamines bij groente en fruit in het vocht zitten. Op het moment dat je het vocht gaat scheiden van de andere bestanddelen, dan zouden de vitamines in het sap komen. Klinkt mij aannemelijk in de oren en zou ook goed nieuws zijn, want dan haal ik mijn twee ons groente per dag ook wel. ;D
Wie o wie helpt mij?
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie