Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond

2 ons groente en 2 stuks fruit: halen jullie dat?

<< < (7/30) > >>

Sven:
Ik kom er ook niet altijd aan. Vooral fruit 'vergeet' ik wel eens. tot voor kort at ik 's middags groentesoep met brood. Eigenlijk zou ik opnieuw moeten beginnen hiermee. Dan kom ik ruimschoots aan mijn 2 ons groenten.

zubroza:
Ik kan me bijna niet voorstellen dat je als vegetariër of veganist moeite zou hebben met het binnekrijgen van genoeg groente en fruit...Wat eten jullie dan ???

Mijn tip: zorg dat je bij het ontbijt gelijk 2 à 3 stukjs fruit eet. Ik eet gemiddeld iedere ochtend een halve grapefruit, een handsinaasappel, een kiwi en wat druiven of verse bessen (framboos, bosvrucht, etc.). Daarna pas eet ik wat brood of muesli. Later op de dag nog een appel en/of banaan en wat ander fruit. Maar als je daar niet aan toekomt heb je toch al die basis 's ochtends.

Hetzelfde geldt voor groente: wacht niet tot je warme maaltijd en zorg dat je bij je lunch al een flinke salade eet, voordat je aan andere graanrijke (en dus voedingstofarme) producten zoals boterhammen begint. Ik eet iedere middag een grote salade met zoveel mogelijk verschillende groentesoorten. Zelfs als je dan 's avonds te lui bent om met veel verse groente te koken (komt bij mij nog wel eens voor) heb je in principe al je vitamines en mineralen al binnen.

Hier is een doorsnee lunch salade:

-een dressing van olijfolie, rode wijnazijn, beetje lijnzaadolie, vers limoensap, mosterd, tomatenpuree, peper en zout
-een portie bonen (kidney, lima, blackeyed peas, tuinbonen, adzuki, etc) of tofu
-1 of 2 tomaten
-halve avocado
-halve (rode) ui en 2 tenen verse knoflook
-halve paprika
-stuk komkommer
-alfalfa, taugé of mixed sprouts
-geraspte wortel
-rauwe of licht gestoomde brocolli
-flinke hoeveelheid van liefst verschillende soorten bladgroente, zoals spinazie, postelein, rossa, veldsla, eikenblad

Andere opties die ik er zo nu en dan doorheen gooi: rauwe gehakte champignons, gestoomde sweet potato, waterkers, olijven, licht gesmoorde courgette, gemengde zaden.

Ik lees dat veel mensen grote hoeveelheden vruchtensap drinken. Ik zou dit met mate doen. Vruchtensap bevat veel calorieën en mist de vezels die de vruchten zelf bevatten. Die vezels vetragen de opname van de fructose en geven ook een vol gevoel. Het drinken van twee geperste sinaasappels staat dus niet gelijk aan het eten van twee stuks fruit.

carina:
Ik heb een tijd in Engeland gewoond en daar gebruiken ze de regel '5 porties groente en fruit per dag' (al eerder in de draad genoemd).
Hierbij is 1 portie circa 80 gram, of 1 stuks fruit. Belangrijk daarbij is dat je één portie per dag mag gebruiken in de vorm van sap, dit mede in verband met de kleinere hoeveelheid vezels die daar in zit. Meer sap drinken mag wel, maar telt niet mee. En met vruchtensap is het ook oppassen geblazen: het is niet voor niks zo lekker zoet he...

Vanwege mijn suikerziekte probeer ik meestal meer porties groente te eten en het fruit wat te beperken. Met een soep en/of salade tussen de middag gaat dat prima!

Hizikigrrrl:
De wat meer progressieve voedings-instanties in Amerika raden zelfs al 9 porties groente en fruit aan per dag.

B@ñ@ñenschuimpje:

--- Citaat van: Hizikigrrrl op 28 november 2006, 13:59:19 ---De wat meer progressieve voedings-instanties in Amerika raden zelfs al 9 porties groente en fruit aan per dag.

--- Einde van citaat ---

 :o
Porties à 200 gram?
Zelfs bij 80 gram kom je op een totaal van meer dan 7 ons. Zoveel eten krijg ik een hele dag volgens mij nog niet eens binnen in totaal. (Nou ja, als je de koekjes en de chips meerekent misschien. :P)
Het komt me voor dat ik eerst maar eens in de jungle moest gaan wonen voor ik aan dergelijke aantallen porties toe kom.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie