Vegetarisch - voor iedereen > Dieren, natuur & milieu
Slachten...
braam:
De norm moet niet op deglijdende schaal terechtkomen. Een kleine "verbetering" in een superslechte situatie levert slechts een ietsepietsie minder superslechte situatie op.
McCartney:
[quote author =Beroepskok
SVH leermiddelen voor Koksopleiding: Warenkennis voor de keuken.
Pagina 258 t/m 260.
ISBN: 90-5211-220-7
Eerste druk: 1996
"Eén biefstuk bevat evenveel ijzer als twee kilo spinazie."
"Uit onderzoek is zelfs gebleken dat sommige van deze voedingsstoffen niet in plantaardige producten te vinden zijn. Hierdoor levert vlees een belangrijke bijdrage aan een evenwichtige voeding."
Deze text komt geloofwaardig op mij over. Over de spinazie: er staat niet bij of het rauw of gaar product is.
De mishandeling/marteling van dieren keur ik ook af. Dus idd structurele verandering.
--- Citaat ---
--- Einde van citaat ---
Sommige van welke voedingsstoffen bedoel je precies, want je noemt hier tot nu toe alleen ijzer? Wellicht B12? Er bestaat echter een plantaardig product, spirulina gemaand, die wel degelijk B12 bevat. Maar wat het ijzergehalte betreft zou die biefstuk beter met peterselie vergeleken kunnen worden dan met spinazie. Sinds ik vegetariër ben heb ik zelfs nooit meer bloedarmoede gehad. Helaas is zelfs het Voedingscentrum niet helemaal up to date met de meest recentelijke wetenschappelijke bevindingen, want de allang achterhaalde theorie van "volwaardige eiwitten" leeft vandaag de dag nog steeds bij de diëtistes.
Wat betreft je bewering dat slechts de laatste tijd vleesvervangers beschikbaar zijn, moet ik je helaas tegenspreken, want de generaties vegetariërs van vóór de tofu, Tivall en Quorn kenden reeds hun eigen recepten om vlees te vervangen. En de eerste vleesimitaties werden al eeuwen geleden door de Chinezen bedacht.
J@n:
--- Citaat van: McCartney op 27 juni 2007, 12:08:12 --- Er bestaat echter een plantaardig product, spirulina gemaand, die wel degelijk B12 bevat.
--- Einde van citaat ---
Spirulina bevat geen werkzaam/betrouwbaar B12. Uit de 'B12-bijbel'van Michèl Post:
--- Citaat ---Het B12-gehalte van spirulina is onderwerp van veel discussie geweest. Earthrise, een fabrikant van spirulina in Californië, beroept zich eenvoudigweg op (de wettelijke status van) metingen met Lactobacillus leichmannii [Bruce 1988]. Met de Lactobacillus leichmannii-methode is aangetoond dat spirulina ongeveer 0,25 - 1,0 microgram corronoïden per tablet bevat. Met verbeterde CPB is aangetoond dat 80 procent hiervan analogen zijn [Herbert 1982b]; [Berg 1991]. Ook met Ochromonas malhamensis is het B12-gehalte van spirulina bepaald; dat was 25,5 microgram per 100 gram [Clément 1967]. Dat lijkt heel positief, echter: een deel van de analogen in spirulina kan de darmen passeren en vervolgens de werking van B12 blokkeren. Gevaarlijk en misleidend is dat de B12-concentratie in het bloed door de spirulina-analogen schijnbaar verhoogd wordt [Specker 1988b] zonder dat bij de bepaling duidelijk wordt dat dit grotendeels door analogen wordt veroorzaakt. Zo lijkt een veilige B12-concentratie te kunnen worden verkregen terwijl de symptomen als gevolg van B12-gebrek er niet door worden teruggedrongen [Dagnelie 1991a]; [Miller 1991]. Deze zullen eerder toenemen: de analogen uit spirulina blokkeren de werking van de echte B12 in de cellen [Herbert 1981a]; [Herbert 1988b]. Mensen die spirulina gebruiken als bron van B12 lopen de kans juist sneller een B12-tekort te krijgen.
De analoge vormen van B12 zijn ook aangetoond in het lichaam van de San ('Bosjesmannen'), die veel spirulina eten [Herbert 1982b].
--- Einde van citaat ---
McCartney:
--- Citaat van: J@n op 27 juni 2007, 13:19:08 ---Het B12-gehalte van spirulina is onderwerp van veel discussie geweest. Earthrise, een fabrikant van spirulina in Californië, beroept zich eenvoudigweg op (de wettelijke status van) metingen met Lactobacillus leichmannii [Bruce 1988]. Met de Lactobacillus leichmannii-methode is aangetoond dat spirulina ongeveer 0,25 - 1,0 microgram corronoïden per tablet bevat. Met verbeterde CPB is aangetoond dat 80 procent hiervan analogen zijn [Herbert 1982b]; [Berg 1991]. Ook met Ochromonas malhamensis is het B12-gehalte van spirulina bepaald; dat was 25,5 microgram per 100 gram [Clément 1967]. Dat lijkt heel positief, echter: een deel van de analogen in spirulina kan de darmen passeren en vervolgens de werking van B12 blokkeren. Gevaarlijk en misleidend is dat de B12-concentratie in het bloed door de spirulina-analogen schijnbaar verhoogd wordt [Specker 1988b] zonder dat bij de bepaling duidelijk wordt dat dit grotendeels door analogen wordt veroorzaakt. Zo lijkt een veilige B12-concentratie te kunnen worden verkregen terwijl de symptomen als gevolg van B12-gebrek er niet door worden teruggedrongen [Dagnelie 1991a]; [Miller 1991]. Deze zullen eerder toenemen: de analogen uit spirulina blokkeren de werking van de echte B12 in de cellen [Herbert 1981a]; [Herbert 1988b]. Mensen die spirulina gebruiken als bron van B12 lopen de kans juist sneller een B12-tekort te krijgen.
De analoge vormen van B12 zijn ook aangetoond in het lichaam van de San ('Bosjesmannen'), die veel spirulina eten [Herbert 1982b].
--- Einde van citaat ---
Een vrij ingewikkeld verhaal. Ik kan er niets van betwisten omdat ik zelf niets van analogen of corronoïden afweet. De term lactobacilicus komt me dan wel bekend voor als onderdeel van zogenaamd gezonde yogurt-produkten die persé "rechtsom" zouden moeten draaien. Daar zou ik me dan eens in moeten verdiepen. Er is alleen één dingetje dat me dan wel bevreemd: de term "echte B12", aangezien het me onmogelijk lijkt dat een natuurprodukt ooit kunstmatig B12 zou kunnen bevatten. En de echte is dan "digitaal"? In elk geval moet ik zeggen dat er hier tenminste wel gedegen onderzoek is geweest, hoewel er niet bij staat of die Bosjesmannen enige gezondheidsproblemen zouden hebben, als die analoge B12 zo waardeloos blijkt? Dat zou door een B12-tekort er toch wel uit naar voren moeten vloeien, zou ik zeggen.
Maar de strekking van het verhaal komt me toch een beetje bekend voor zoals dat met oxaalzuur in spinazie en volkorenborood en de vorm van ijzer die in dierlijke produkten "superieur" zou zijn aan de plantaardige en dat laatste is inmiddels al achterhaald.
In elk geval lijkt het erop dat vegetariërs nog steeds immer blootstaan aan wetenschappelijke kritiek en andere dergelijke aanvallen, zoals ook de wetenschap zichzelf van tijd tot tijd aanvalt.
Maar wellicht blijven we nu wat te lang off-topic...
McCartney
McCartney:
--- Citaat van: Beroepskok op 16 november 2006, 00:17:43 ---Aan het dode vlees van een dier valt veel af te lezen zoals stress, mishandeling, voeding en ziekten. Een goed behandelt dier, op de juiste wijze geslacht, geeft een veel mooier stuk vlees qua: struktuur, doorbloeding, adering, geur, smaak en bewerking.
--- Einde van citaat ---
En welk dier wordt er in de veehouderij nou in godsnaam goed behandelt dan? Niet één! Alles draait alleen maar om geld. Op de veemarkt worden ze geschopt en geslagen en struikelen of glijden uit op de loopplank naar de veewagen. En hoeveel verwaarloosde dieren zijn er wel niet? Doorgegroeide hoeven, zweren, onhygiënische toestanden, kettingzeugen, het komt helaas nog regelmatig voor en te vaak om allemaal nog door de inspectie opgemerkt te worden.
McCartney
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie