Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond

Vegetariers minder kans op kanker?

<< < (4/24) > >>

Mariek:
Idd, dat valt niet te bewijzen. Misschien wordt het wel getriggerd door het weer of door teveel dropjes (bij wijze van spreken, natuurlijk). Je weet het nooit zeker!

willem:
Het betreffende artikel van de NVB is niet op de website te vinden. Daarom heb ik gevraagd of ik het op een andere manier kon krijgen en dit is mij toegestuurd. De belangrijkste passages staan daarom hieronder opgenomen. (uiteraard met toestemming van de NVB). Het artikel gaat verder nog in op zuivelgebruik, groente en fruit en de relatie met overgewicht. (sorry mods, dat het wat lang is)

Voeding en kanker
Een overzicht van wetenschappelijke onderzoeksresultaten

Jaarlijks worden ruim 73.000 mensen met kanker gediagnosticeerd. Over de rol van voeding bij het ontstaan van kanker heeft KWF Kankerbestrijding in 2004 een overzichtelijk rapport uitgebracht. Als je specifiek onderzoek zou willen doen naar de relatie tussen vegetarisch eten en het risico op kanker, loop je tegen het probleem aan dat iedereen het vegetarische dieet op een andere manier invult. Het ontstaan van kanker is een samenspel tussen leefgewoonten (bijvoorbeeld voeding, roken, enz.), leefomstandigheden en genetische achtergrond. Deze factoren zijn per persoon verschillend, waardoor ook de kans op kanker verschilt per persoon.
Er zijn geen duidelijke aanwijzigingen dat het eten van vlees tot een hogere kans op kanker leidt. Dit is onderzocht voor darmkanker, maagkanker, prostaatkanker, alvleesklierkanker en borstkanker. De bereidingswijze van vlees kan echter wel een effect hebben, maar het is gebleken dat vlees, zoals dat in Nederland gegeten worden, niet tot een grotere kans op darmkanker leidt. Als vlees geen verhoogd risico geeft op het ontstaan van darmkanker, verwacht je ook geen verschil te zien in het voorkomen van darmkanker tussen vegetariërs en niet-vegetariërs. Dit bleek ook zo te zijn.
Er is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar de rol van voeding bij het ontstaan van kanker. Overtuigende verbanden zijn echter niet gevonden. Geniet dus gerust van je bakje koffie of een kopje thee. Zoals ook op de website van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) staat, is het vooral belangrijk dat je gevarieerd eet. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om dagelijks twee ons groente en twee stuks fruit te eten. Wees verder matig met alcohol. Om de kans op sommige vormen van kanker te verkleinen geeft het voedingscentrum op zijn website ook nog het advies om geen voedsel te eten met zwarte randjes of korstjes (zoals aangebrande tofu of te donker gefrituurd voedsel) en om overgewicht te voorkomen (zie ook het kader ‘Hoe weet ik of ik overgewicht heb?’). Het verband tussen afzonderlijke voedingsproducten en kanker is dan misschien niet duidelijk aangetoond, er is wèl een duidelijk verband tussen overgewicht en kanker.

B@ñ@ñenschuimpje:

--- Citaat van: willem op 08 augustus 2006, 15:53:16 ---... heeft KWF Kankerbestrijding in 2004 ....

--- Einde van citaat ---

Oeps - het KWF voldoet niet echt aan de criteria voor onverdacht zijn, vrees ik.  :-X

Onverdacht wordt het pas als het vaag genoeg in zo algemeen mogelijke bewoordingen geformuleerd is, en voor velerlei interpretatie vatbaar.
Bij voorkeur uit zijn verband gerukt en zonder bronvermelding te citeren. Of liever gezegd: hinein te interpreteren.
Hoe subjectiever de inhoud, hoe onverdachter. Hoe wetenschappelijker, hoe minder onverdacht.
Links naar andere onverdachte bronnen maken het nog onverdachter.

Draek:

--- Citaat van: Zusje op 08 augustus 2006, 11:08:11 ---Kanker is een ziekte die meestal* pas op latere leeftijd voorkomt. Hoeveel 50+ vegetariers en veganisten ken jij?

*Kom niet aanzetten met 'ik ken jonge mensen met kanker', want dat er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Kanker is over het algemeen een welvaartsziekte/ouderdomsziekte.

--- Einde van citaat ---

Ik ken jonge mensen met kanker... :P

Nee, ik ken er redelijk wat. Door mijn werk bij de PvdD kom ik in aanraking met oudere vegetariers/veganisten, via de NVV, via acties/demonstraties... Hoeveel weet ik niet. Toch wel aardig wat. Ongeveer gelijk denk ik aan het aantal 50+ ers die vlees eten.

En overigens.. kanker komt wel steeds vaker op jongere leeftijd voor. Maar dan heb je het over specifieke kankersoorten (longkanker, huidkanker, etc. ).

Draek:

--- Citaat van: Áñdale! op 08 augustus 2006, 11:26:37 ---Laatst is het nog een keer verkondigd op TV (ik zou niet meer weten welk programma, maar het was wel een programma dat er serieus op in ging):
De enige écht aantoonbare kankerverwekkers zijn:
Met stip op 1: Roken.
Op enige afstand gevolgd door: Alcohol.

--- Einde van citaat ---

http://www.cancerproject.com/
http://www.cancerproject.org/survival/cancer_facts/factors.php
http://www.cancerproject.org/survival/cancer_facts/meat.php

Ja, roken zal vast voor longkanker op 1 staan. Dat lijkt me wel duidelijk. Ik denk dat voeding betreft longkanker vooral werkt als versneller. Zoals ook in een onderzoek ter sprake kwam dat zuivel kankergroei versneld. Dus dan zou voeding daarin een bijdrage spelen. Maar de oorzaak vooral is denk dan merendeel roken.
Maar maag en darmkanker bijvoorbeeld.. daar zal dieet vooral in meespelen.


--- Citaat ---Als 'sommigen' zeggen dat tot 80% van de kanker door voeding 'beïnvloed' wordt, verdient het in de eerste plaats aanbeveling er bij stil te staan wie dat precies beweren, en wat ze precies bedoelen. Ik durf alvast te wedden, dat die beweringen niet grondig wetenschappelijk gestoeld zijn.
--- Einde van citaat ---
http://www.cancerproject.org/survival/cancer_facts/factors.php
1. American Cancer Society. Cancer Facts and Figures—1997. Atlanta, GA: 1999.

www.cancer.org

Overigens valt me nu op dat de American Cancer Society veel meer op hun site heeft over voeding en beweging, dan nederlandse kankerorganisatie, zoals kwf.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie