Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond
Vitamine D2 (ergocalciferol)
zubroza:
--- Citaat van: willem op 04 november 2006, 23:49:06 ---De hele dag is dan verder geschikt voor het aanmaken van D.
--- Einde van citaat ---
Dit klopt in principe, maar hoe lager de zon staat, hoe langer je de huid moet blootstellen. Ook moet er wel überhaupt direct zonlicht zijn, en dat is in Nederland in het merendeel van het jaar geen vanzelfsprekendheid. Het is een algemeen geaccepteerd feit dat in landen op een hoge altitude, de aanmaak van vitamine D via zonlicht in veel maanden moeilijk tot onmogelijk is. Zie bijv. dit Noorse onderzoek:
"Vitamin D production in human skin occurs only when incident UV radiation exceeds a certain threshold. From simulations of UV irradiances worldwide and throughout the year, we have studied the dependency of the extent and duration of cutaneous vitamin D production in terms of latitude, time, total ozone, clouds, aerosols, surface reflectivity and altitude. For clear atmospheric conditions, no cutaneous vitamin D production occurs at 51 degrees latitude and higher during some periods of the year. At 70 degrees latitude, vitamin D synthesis can be absent for 5 months. Clouds, aerosols and thick ozone events reduce the duration of vitamin D synthesis considerably, and can suppress vitamin D synthesis completely even at the equator."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=16354110&query_hl=13&itool=pubmed_docsum
Er zijn daarom in Noorderlijke regio's van Europa veel campagnes geweest om vitamine D via voeding aan te moedigen (toevoegen aan zuivelproducten, e.d.), zie bijv.:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=16549494&query_hl=15&itool=pubmed_docsum
Veel huisartsen baseren hun adviezen voor voldoende vitamine D synthese op verouderde feiten ('gewoon daglicht is voldoende voor voldoende aanmaak'). Zie www.vitamindcouncil.com voor een reeks aan recente onderzoeken en samenvattingen over dit onderwerp. Ook het Amerikaans instituut voor voedingssupplementen (ODS) sluit zich aan bij de nieuwste bevindingen (in tegenstelling tot het hopeloos conservatieve Nederlandse Voedingscentrum):
"Season, geographic latitude, time of day, cloud cover, smog, and sunscreen affect UV ray exposure and vitamin D synthesis [14]. For example, sunlight exposure from November through February in Boston is insufficient to produce significant vitamin D synthesis in the skin. Complete cloud cover halves the energy of UV rays, and shade reduces it by 60%. Industrial pollution, which increases shade, also decreases sun exposure and may contribute to the development of rickets in individuals with insufficient dietary intake of vitamin D [15]. Sunscreens with a sun protection factor (SPF) of 8 or greater will block UV rays that produce vitamin D, but it is still important to routinely use sunscreen to help prevent skin cancer and other negative consequences of excessive sun exposure."
http://dietary-supplements.info.nih.gov/factsheets/vitamind.asp
Naar mijn mening is het beter om via voeding of supplementen te zorgen voor een constante inname van vitamine D, in plaats van te hopen op genoeg aanmaak in die paar dagjes op het terras of het strand. Vooral vegetariërs en veganisten doen er goed aan zich hierover in te lichten. De gemiddelde carnivoor krijgt door (vette) vis tenminste eens in de zoveel tijd vitamine D via voeding binnen. Voor vegetariërs is die inname afwezig of miniem.
willem:
--- Citaat van: Sanja op 05 november 2006, 00:00:54 ---
--- Citaat van: willem op 04 november 2006, 23:49:06 ---Dat geldt alleen als de zon op zijn hoogst staat. De hele dag is dan verder geschikt voor het aanmaken van D.
--- Einde van citaat ---
He? Maar dat is toch niet logisch? Of wel dus, maar hoe dan?
--- Einde van citaat ---
De logica zit niet in het ezelsbruggetje maar in de kracht van de zon. Vanaf globaal de 21e maart heeft de zon al weer zo veel kracht (en is het ook weer redelijk warm) dat je meer buiten bent. En een kwartiertje is al genoeg voor het aanmaken van heel veel D. Het ezelsbruggetje geeft aan dat bij de zonnestand rondom 21 maart om kwart voor één wintertijd en kwart voor twee zomertijd jouw schaduw even lang is als jijzelf. Ga je ezelsbruggetjes als uitgangspunt nemen dan is er gauw geen sprake meer van logica.
Kiwi:
--- Citaat van: zubroza op 04 november 2006, 22:36:21 ---In lage concentraties is het te vinden in melk en boter, waar het aan toe wordt gevoegd. Het gaat in al deze gevallen om vitamine D3. Vitamine D2 komt in de natuur nauwelijks voor.
--- Einde van citaat ---
Aan voor veganisten geschikte margarines (bijvoorbeeld het in veel normale supermarkten verkrijgbare Wajang) is wel degelijk D2 toegevoegd. Verder kun je het grootste deel van je vitamine D2-behoefte uit zonlicht halen volgens mij. Dagelijks een half uur met ontbloot hoofd en ontblote handen buiten zijn (en liefst met zoveel mogelijk bloot vel, vooral in de winter!) zou al genoeg moeten zijn om in je D-behoefte te voorzien. Daarnaast wordt aangeraden om een gedeelte van de benodigde vitamine D uit je voeding te halen. Dit kan bereikt worden door dagelijks wat margarine te nemen waaraan vitamine D is toegevoegd, ook voor vegetariërs en veganisten dus.
fem fatale:
--- Citaat van: Kiwi op 07 november 2006, 20:41:08 ---en liefst met zoveel mogelijk bloot vel, vooral in de winter!
--- Einde van citaat ---
Er is een reden dat mensen in de winter jassen, handschoenen, mutsen en sjaals dragen; het is gewoon hartstikke koud.
Ik vind dat stukje tussen mijn ogen eigenlijk al zoveel mogelijk bloot vel.
zubroza:
--- Citaat van: Kiwi op 07 november 2006, 20:41:08 ---Aan voor veganisten geschikte margarines (bijvoorbeeld het in veel normale supermarkten verkrijgbare Wajang) is wel degelijk D2 toegevoegd. Verder kun je het grootste deel van je vitamine D2-behoefte uit zonlicht halen volgens mij.
--- Einde van citaat ---
Zoals gezegd vind ik zonlicht geen goede optie, en margarine is dat naar mijn mening evenmin. Ten eerste is de hoeveelheid margerine die we binnen krijgen erg laag en zijn de toegevoegde hoeveelheden vitamine D dat eveneens. Ook zijn de meeste margerines gevuld met ongezonde (vaak geharde) vetten.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie