Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond
Vitamine D2 (ergocalciferol)
duitse_veganiste:
Hallo,
bedankt voor het tip van de links wegens D2. Ik heb nu ook uitgevonden dat het dus voor privé personen geen probleem is vitaminen in het V.S. te bestellen, ik dacht met het nieuwe wet is dat nu problematiek vitamines van buiten de EU importeren.
Ook de nieuws met de verhoogde noodzakelijk concentraties is goed te weten. Maar 50 mcg dat zijn dus 5 capsules die voor D2 nodig zijn, omdat D2 een andere "bioverfügbarkeit" heeft. Dat zit dus ook aan de grens en ik denk dat ik gewoon bij 30 mcg zou verzoeken en dat nog met solarium ga combineren. D3 komt voor mij als veganist niet in vraag, omdat het D3 wat er momenteel overal op de markt is gewoon nicht vegan is. Ik zou volgende zomer maar wel dagelijks naar buiten gaan en als het weer niet mooi is, solarium doet het ook hoor.
Wat vitamine C betreft, zo lig ik persoonlijk al bij 200% ADH, er is een leuke site waar je je voeding zelf kan analyseren www.nutritiondata.com , in het pantry kan je al de levensmiddel plaatsen die je zo eet, en dan het dag wat je gegeten heeft door laten rekenen. Het is wel een beetje werk, maar ik heb dat een week doorgetrokken en het was heel interessant.
Bij B12, een vitamine wat mij betreft gelijk is aan bakkers gist want het wordt gewoon op basis van bacteriën gefermenteerd, dus dat kan men gewoon integreren en ik voel mij ook niet medicamenteerd omdat ik B12 in pure vorm opneem. De resorptie van B12 is echter zeer complex en daroom niet echt vergelijkbaar met vitamine C of D, er zijn hier drie mogelijkheiden om de opname van voldoende B12 te bereiken: Drie keer per dag de opname van 1 mcg door bij voorbeeld aangereikt voeding (vind ik een beetje lastig), opname van 10 mcg een keer per dag in pure vorm, dus supplementie, of *een keer in de week* 2000 mcg, er zijn lozengees van b.v. Solgar waar een lozengees 1000 mcg bevat. 2000 mcg lijkt erg hoog, maar daarvan worden alleen maar 10-14 mcg resorbeert. Nalezen kunnen jullie dit in Stephen Walsh's boek Plant Based Nutrition and Health wat direct van de www.vegansociety.com shop verkrijgbaar is. Het is alleen maar in het Engels maar dat is voor jullie zeker geen probleem. Laatste optie is wat ik doe, en mijn B12 serum is boven 500 en homocysteine om 7, dus onder 10. Perfect dus.
Maar om nog iets over vitamine D te zeggen. Omdat D3 een betere "bioverfügbarkeit" heeft, zou ik dus ook wensen dat men het goudhaver als bron nuttigt.
Afsluitend nog iets anders. Ik gebruik Linux en Konqueror als browser, en bij mij ziet het ingaveveld van het bericht erg raar uit, heel smal en lang.
duitse_veganiste:
O, bijna vegeten: Deze zoekopdracht
http://www.google.de/search?hl=de&ie=ISO-8859-1&q=Trisetum+flavescens+Goldhafer+D3&btnG=Suche&meta=
levert resultaten op waar men kan nalezen over het voorkomst van D3 in goudhaver. Maar let op, zommige resultaten kunnen ook onvegan zijn en van dierproeven afstammen.
Hizikigrrrl:
Helft van niet-westerse allochtonen heeft tekort vitamine D
RIJSWIJK - De helft van de niet-westerse allochtonen in Nederland heeft een tekort aan vitamine D. Het tekort komt bij bijna evenveel mannen als vrouwen voor. Dit blijkt uit recent onderzoek van de GGD Den Haag en het VU Medisch Centrum onder 613 mensen tussen de 18 en 65 jaar.
Bij autochtone Nederlanders heeft 5,9 procent een vitamine D-tekort. Dat het percentage bij niet-westerse allochtonen zoveel hoger ligt, komt mogelijk door een afwijkend voedingspatroon.
Vitamine D zit in voeding als vette vis en margarine en wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Een tekort kan leiden tot spierpijn, spierzwakte en botafwijkingen.
http://www.nu.nl/news/905253/83/Helft_van_niet-westerse_allochtonen_heeft_tekort_vitamine_D.html
moonflower:
--- Citaat van: Hizikigrrrl op 02 december 2006, 22:01:22 ---Vitamine D zit in voeding als vette vis en margarine en wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Een tekort kan leiden tot spierpijn, spierzwakte en botafwijkingen.
--- Einde van citaat ---
Wist je dat in Japan een groot percentage van de bevolking last heeft van de spieren en botafwijkingen. Ook staan de Japanners erom bekend dat ze erg veel vis eten...
--- Citaat van: Draakje op 20 november 2006, 09:31:58 ---Ik ben ook onderzoek aan het doen over die verbindingen tussen voedingscentrum en de industrie.. en het is schokkend hoeveel connecties er zijn. Hard bewijs is lastig, maar genoeg info om grote twijfels te hebben bij voedingscentrum e.d.
--- Einde van citaat ---
Bestaan er nog onderzoeken die worden uitgevoerd, zonder dat er een belang bij de uitkomst is van de sponsor van dat onderzoek, opdat we minder aan de resultaten hoeven te twijfelen?
Ik krijg steeds vaker het gevoel dat als men zegt dat iets gezond is en dat bewijst met een bepaald onderzoek, dat men een bepaald produkt wil verkopen en dat het 'onderzoek' als reclamemiddel dient.
Heeft iemand zich al eens afgevraagd hoeveel mensen in Noord Europa nu werkelijk meer spierziekten en botafwijkingen hebben dan in bijvoorbeeld Japan of Calcutta, waar ook heel veel vis wordt gegeten en waar veel zonlicht is? Ik ben erg benieuwd naar zo'n resultaat.
moonflower:
Bij mij kwamen allereerst de volgende vragen op:
Waarom heeft vette vis zoveel D2? Komt het van voedsel, wat eet of drinkt deze vis dan waardoor het D2 heeft (of wat eet of drinkt het niet?).
Indien een vis zelf D2 aanmaakt, hoe dan? Doen mensen dat dan ook op die manier?
Hoe zit het met andere dieren, zoals bijvoorbeeld een eland die in koude streken voorkomt, hebben die ook last van zwakke spieren en botafwijkingen?
In wiki wordt geschreven dat
--- Citaat ---een tekort aan vitamine D tot rachitis leidt, een ziekte die ontstaat door een tekort aan vitamine D en calcium.
--- Einde van citaat ---
Is er misschien de aanname dat D2 nodig is om calcium op te nemen en daarom zou een calcium tekort (in)direct wijzen op een D2 tekort? Waarom wordt er in dat geval niet eerst onderzocht of er misschien meer calcium afbraak plaatsvindt dan dat er (mbv D2) wordt opgenomen?
Ondanks de campagnes van de melkindustrie (melk is goed voor elk), die vooral in de noordelijke landen geld maakt, klinken er bijv ook geluiden zoals van oa Prof. Colin Campbell, biochemicus aan de Cornell University. Hij is van mening dat door de eiwitten in de melk, een zuur wordt aan gemaakt die juist voor een afbraak van het bot zorgt.
Verder wordt er in Wiki geschreven:
--- Citaat ---De actieve vorm van de vitamine D is calcitriol, dat in de nieren wordt gemaakt uit hetzij D2 of D3. Calcitriol bindt zich aan een eiwittranscriptiefactor die het tot uitdrukking van een gen reguleert. Het resultaat is het reguleren van de calcium- en fosforniveaus in botweefsel en bloed. Daarbij spelen ook een hormoon en calcitonine een rol.
Omdat het niveau van de fabricage van calcitriol in het lichaam afhangt van de blootstelling aan zonlicht, hebben mensen met een donkere huid die in een klimaat met weinig zonlicht leven, snel een tekort aan vitamine D. Het feit dat mensen met een lichte huid vooral in gebieden met weinig zonlicht wonen, zou een gevolg van de evolutie kunnen zijn, omdat mensen met een lichte huid in deze gebieden minder snel rachitis zullen krijgen dan mensen met een donkere huid.
--- Einde van citaat ---
Het hormoon Calcitonine wordt oa door het lichaam aangemaakt om osteoporose te bestrijden. Het hormoon wordt in de schildklier aangemaakt. Kan het misschien ook zo zijn dat een tekort aan vitamine D door het lichaam in balans wordt gebracht mbv Calcitonine (en dat andere hormoon) ? Heeft de schildklier van mensen met een lichte huidskleur zich evolutionair aangepast, waardoor mensen met een lichte huidskleur minder last hebben van een D2 tekort, dan mensen met een donkere huidskleur?
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie