Vegetarisch - voor iedereen > Dieren, natuur & milieu
Vlees beter voor milieu dan groenten?
veggiesara:
Nouja, ik denk dat het wel logisch is om te zeggen dat dieren die op de gewone manier gehouden worden (dan wil ik dus zeggen, niet in massaproductie) dat die wel gezonder zllen zijn als dieren uit massaproductie.
Maar om nu te gaan zeggen dat groenten ongezond zijn? (want hier komt het toch op neer? Verbeter me als ik fout ben)
Of toch ongezonder dan vlees.. Dan vind ik het iets te ver gaan.
Er zullen inderdaag genoeg slechte stoffen in die groenten zijn opgenomen, maar heus niet zo veel als door dieren, want deze eten ze (zoals al gezegd werd) ongewassen en in grote hoeveelheden op.
En ik denk dat er niet één koe is, die alleen van gras leeft hoor.. Ze krijgen heus nog wel iets anders te eten, zeker in de winter.
AP:
sorry, kom een beetje deze discussie binnenvallen, maar MOET gewoon even reageren op de vraag over de schade van wel/geen groenten en/of vlees te eten, en de reacties daarop...!
Ten eerste staan dieren hoger op de voedselketen dan planten, dus energetisch gezien is het verantwoordelijker groenten te eten. En dat kun je heel breed bekijken. Zo is er veel minder energie nodig om een bepaalde hoeveelheid groenten te telen dan een stukje vlees (van dezelfde voedingswaarde) te verkrijgen. Een koe die een kilo gras oid eet gebruikt daar zelf een heel groot deel van en slaat slechts een klein deel op wat wij (de mens) dan evt kunnen opeten. Daar komt ook nog eens de verdeling over onze aardbol bij kijken. Wanneer voedingsstoffen, of dat nou is om direct te consumeren of om via een koe bij ons naar binnen te laten gaan, over heel de wereld worden getransporteerd is dat ook niet heel best voor het milieu. Al deze milieubelastende transporten die er aan voorafgaan voordat onze maaltijd op ons bordje ligt zijn voor groenten minder dan voor vlees. Om die voedingsketen dus en omdat het totale teelproces van groenten zich dichter bij huis afspeelt dan de productie van alle voedingsstoffen vanuit heel de wereld die een dier opeet.
Daarbij komt dat gifstoffen, welke dan ook (evt pesticiden, hormonen, antibiotica etc), een hogere concentratie hebben wanneer je hoger in die voedselketen komt, dus wederom lijkt het me beter groenten te nuttigen. Beter voor jezelf natuurlijk, maar ook beter voor het milieu omdat een opeenhoping van gifstoffen tegen wordt gegaan.
En last but not least; ziekten. MKZ, varkenspest en vogelgriep zijn erg besmettelijk en met een bioindustrie zoals onze samenleving die kent verspreidt het zich erg snel, ook naar wilde dieren die niet in een hokje worden vetgemest voordat ze veel te jong naar de slager gaan.
Kortom, als je aan het milieu denkt kun je beter groenten eten. Een stukje biologisch vlees klinkt ook redelijk verantwoordelijk maar vaak valt dat biologisch in realiteit ook nog wel tegen. Dus, wordt lekker vega, en gelukkig!
bambi:
--- Citaat van: Roodbaard op 01 november 2006, 11:00:04 ---
--- Citaat van: Poek op 31 oktober 2006, 19:50:52 ---
Waar zitten die mensen dan? Vergeet trouwens niet hier de onderste comment te lezen he!
--- Einde van citaat ---
Ja, dat van die sojabonen had ik inmiddels gevonden, dat was voor mij inderdaad weer een reden om geen vlees meer te eten. En waar die mensen zitten? Waar ik destijds allemaal online ben geweest weet ik niet meer, maar ik denk dat er overal wel een aantal zijn die zichzelf beter vinden dan anderen. (of ze zijn een keer in een kutbui en schrijven al hun frustraties online op, zoals ik ook wel eens doe).
--- Einde van citaat ---
Volgens een vriend van me kost vlees juist minder grond etc, omdat beesten inferieure soja kunnen eten...
Wie weet hoe het echt zit?
Hizikigrrrl:
Inferieure soja moet ook verbouwd worden; heeft dus grond nodig en water.
bambi:
--- Citaat van: Hizikigrrrl op 05 november 2006, 16:04:39 ---Inferieure soja moet ook verbouwd worden; heeft dus grond nodig en water.
--- Einde van citaat ---
maar, zou daar ook iets beters kunnen groeien, of alleen maar koeievoer?
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie