Vegetarisch - voor iedereen > Dieren, natuur & milieu

Vogelaarsdraad

<< < (17/104) > >>

Monique:
Ja dat met die roofvogels vind ik ook heel moeilijk hoor, maar wel leuk. Misschien dat ik hier bij het IVN nog een extra roofvogelcursus ga doen, dan wordt het vast makkelijker. Ik vroeg aan een medecursist over een buizerd: zegt hij , was het geen ruigpootbuizerd? Zeg ik: weet ik veel, waar kan ik dát dan weer aan zien?

Nou aan het feit dat z'n pootjes omlaag hangen dus. Ik vrees dat ik dat soort onderscheid nog niet kan maken. Ik ben tegenwoordig al blij als ik bij m'n plasje wat verschillende soorten eenden en ganzen kan herkennen.

Die kleine vogeltjes in het riet zijn ook moeilijk ja, klein snel, en meestal bruinachtig: lijken bijna altijd op 'een soort mus'.  Ooit komt het goed.

Edit: een van jullie kan mij trouwens vast wel vertellen welke vogels dit zijn.

Lady d'Arb@ñville:
In ieder geval een zwaan, en verder nog wat vreemde vogels.

Ligfietsertje:

--- Citaat van: Modub op 17 december 2007, 11:53:41 ---Ik vroeg aan een medecursist over een buizerd: zegt hij , was het geen ruigpootbuizerd? Zeg ik: weet ik veel, waar kan ik dát dan weer aan zien?

Nou aan het feit dat z'n pootjes omlaag hangen dus. Ik vrees dat ik dat soort onderscheid nog niet kan maken.
--- Einde van citaat ---

Ik adviseer je hierbij om in de toekomst geen informatie van deze medecursist aan te nemen want dat is zonder meer onzin! Als iemand dat kenmerk gebruikt dan zal hij veel gewone buizerds ten onrechte benoemen als ruigpootbuizerd en omgekeerd en zal deze persoon al snel de naam van onbetrouwbaar vogelaar krijgen.

Gezien de grote kleurvariatie bij buizerds is het een 'moeilijk' beest.
Het enige uitsluitende kenmerk is de witte staart met één of meerdere duidelijke donkere eindbanden. Ook de gewone buizerd heeft soms een lichte staart met banden, maar het contrast en de aflijning zal hier minder zijn.
Ook heeft de ruigpootbuizerd vaak (niet altijd) een brede donkerbruine band op de buik.
Bovendien bidden ruigpootbuizerds vaker, maar ook de gewone buizerd bid wel eens.


--- Citaat van: Modub op 17 december 2007, 11:53:41 ---Edit: een van jullie kan mij trouwens vast wel vertellen welke vogels dit zijn.

--- Einde van citaat ---


--- Citaat van: Juf @ñs op 17 december 2007, 12:00:51 ---In ieder geval een zwaan, en verder nog wat vreemde vogels.

--- Einde van citaat ---

Dank je voor deze zinvolle aanvulling. *rollende-oog smiley* ;)


--- Citaat van: Modub op 17 december 2007, 11:53:41 ---Edit: een van jullie kan mij trouwens vast wel vertellen welke vogels dit zijn.

--- Einde van citaat ---


Hmm, weinig kleur op de foto. 'k Ben geen kenner, maar met 95% zekerheid denk ik smienten (3 mannetjes en mogelijk één vrouwtje).
In de winter één van de talrijkste eenden in Nederland (honderdduizenden exemplaren) en voor zover ik weet de enige eendensoort met deze witte tekening op de bovenvleugel.

Monique:
Toch wel smienten dus. Dacht ik al, maar ik vond ze er in vlucht zo anders uit zien (ook groter) dan zwemmend. Dan is het makkelijk met die gele penaltystip op het voorhoofd.

Voor wat de buizerd betreft: De vogelaar in kwestie is nog jong, misschien is dat het :-)
bovendien herinner ik me dat het het ook over die banden had, maar toen was ik de draad al lang kwijt!

Ligfietsertje:

--- Citaat van: Lynnova-Geerhartje op 16 december 2007, 23:19:24 ---Hoe hou je die roofvogels uit elkaar joh?

--- Einde van citaat ---


--- Citaat van: Modub op 17 december 2007, 11:53:41 ---Ja dat met die roofvogels vind ik ook heel moeilijk hoor, maar wel leuk. Misschien dat ik hier bij het IVN nog een extra roofvogelcursus ga doen, dan wordt het vast makkelijker.

--- Einde van citaat ---

Mijn uitstap van gisteren paste ook in het kader van een roofvogelcursusje. Maar roofvogels vragen veel oefening, best in het gezelschap van 'kenners'. 'k Had al die beesten van gisteren ook niet op mijn eentje op naam durven brengen.

De hele uitleg over hoe je welke roofvogel kan herkennen ga ik hier niet doen. De 'truc' zit er in om eerst uit te maken tot welke categorie de roofvogel hoort (valken, wauwen, buizerds, ...) en er dan pas een soortnaam op te proberen te plakken. Hierbij zijn vooral de hoek van de vleugels in vlucht, de vorm van de staart en vleugels en de kleur van staart, polsvlekken, vleugelpunten, borst en kop van belang.

Zelf specialisten zullen niet in alle omstandigheden een naam op een waarneming durven plakken.


--- Citaat van: Lynnova-Geerhartje op 16 december 2007, 23:19:24 ---Hoe onderscheid je een sperwer?

--- Einde van citaat ---

Sperwer en havik zijn - zelf voor specialisten - soms moeilijk uit elkaar te houden. Maar havik en sperwer kenmerken zich door de korte vleugels, lange niet-gevorkte staart en dwarsbanden op de borst (bij volwassen vogels). Verder is het biotoop veelzeggend (het zijn dieren die jagen vanuit dekking, dus niet in volledig open gebied) en is de havik veel zeldzamer (en groter) dan de sperwer. De grote is echter niet altijd goed in te schatten en vanwege de verschillen in grote tussen de mannetjes en de vrouwtjes geen betrouwbaar onderscheidend kenmerk.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie