Vegetarisch - voor iedereen > Dieren, natuur & milieu
Kippen en eieren
Dee:
--- Citaat van: M@ñut@ñ op 17 juli 2014, 11:48:45 ---
--- Citaat van: Dee op 17 juli 2014, 11:38:48 ---Me dunkt dat het niet aan ons is om uitspraken te doen over de (on)zinnigheid van de Kasjroet.
--- Einde van citaat ---
Ik zou niet weten waarom niet?
--- Einde van citaat ---
Omdat dat even zinnig is als discussieren over de smaak van water. ::)
Lady d'Arb@ñville:
O, als ik alleen maar zinnige dingen zou willen doen in dit leven zou ik ongetwijfeld veel minder op dit forum aanwezig zijn.
En over smaak valt niet te twisten, over de (on)zinnigheid van godsdienstige regeltjes des te meer.
Overigens ging het mij niet om de (on)zinnigheid van die regels, maar in hoeverre die spijswetten een rationele achtergrond kennen, of ze ooit zulk praktisch nut gehad hebben. Gewoon omdat meisbaer's ideeën niet stroken met wat ik erover geleerd heb tijdens het godsdienstuur op school. Noem het nieuwsgierigheid, al kan ik een sceptische ondertoon niet ontkennen, maar ik laat me graag corrigeren als het gaat om de achtergrond van die regels.
Poek:
Wikipedia zegt: "Het nut van de Joodse spijswetten kan op twee manieren worden uitgelegd. Dat er bijvoorbeeld geen varkens mogen worden gegeten, kan een rationele verklaring hebben in het feit dat ze vaak ziektes hebben. De spijswetten kunnen dus worden opgevat als hygiënische maatregelen. Maar de algemeen aanvaarde uitleg is dat het nuttigen van onrein geachte dieren een slechte invloed zou hebben op de geest. Ook hebben de kasjroet-voorschriften tot gevolg dat men zich bewust is van de bijzonderheid van wat door God volgens Wiens voorschriften wordt gehandeld, aan de mens aan voedsel wordt geschonken. De beschikbaarheid van voedsel is niet onder alle omstandigheden en in alle tijden iets vanzelfsprekends."
Ik heb nog niet alle afleveringen van de Koosjere Hamvraag gezien, misschien kom ik er nog iets over te weten. En anders zeg ik de maker wel (ik moest de dvd na kijken teruggeven) dat ik een overtuigende antisemiet ben geworden na het kijken, vanwege al die rare regels die ze moeten volgen.
Amarillo:
--- Citaat van: M@ñut@ñ op 17 juli 2014, 11:17:46 ---
--- Citaat van: meisbaer op 17 juli 2014, 10:59:35 ---Er zal vroeger best een goede reden zijn geweest om deze strenge voedselwetten in te stellen. Zoals dat je geen schelpdieren mag eten (bederven snel in warme landen, snel voedselvergiftiging) of datje geen zuivel en vlees tegelijk mag klaar maken (door zuivel bederft vlees sneller). Nu met hygiënische bereiding en gekoelde opslag is het niet meer nodig, maar vroeger zal het best zinnig zijn geweest.
--- Einde van citaat ---
Ik dacht dat kosher iets met reinheid te maken had, en ik heb bijvoorbeeld nooit kunnen begrijpen waarom het ene dier wel rein zou zijn en het andere niet.
En dat van dat vlees en melkprodukten scheiden, dat heeft voor zover ik weet iets te maken met het niet mogen mengen van melk en bloed van moeder en kalf of zo (sorry beetje klok en klepel), in ieder geval niet iets waaruit je zou kunnen destilleren dat er iets met voedselbereiding of voorkomen van bederf aan ten grondslag ligt (en ik heb er ook anders nog nooit van gehoord dat vlees sneller zou bederven als je het met melk verwerkt).
Plus, het lijkt er om te gaan dat je vlees en zuivel niet tegelijk mag nuttigen, daar moet eerst zoveel tijd tussen gezeten hebben. Zo mag je geen melk in je koffie doen tijdens een maaltijd waarbij je vlees eet, lijkt me ook heel weinig met voedselhygiëne te maken te hebben.
Goed, ik kan het mis hebben en dit borrelt allemaal op van wat ik in een ver verleden ooit op school heb geleerd, maar dat alle regels voor kosher (bestaat er een znw voor? kosherheid?) allemaal een rationele oorsprong hebben waag ik te betwijfelen.
--- Einde van citaat ---
Dit is ook hoe ik het begrepen heb, niet zozeer bij de godsdienstles, maar wel van de tijd dat ik bij een joodse familie woonde. Over sneller bederven van het vlees heb ik die nooit wat horen zeggen, maar wel over dat het gescheiden houden van melk en vlees idd verband houdt met het jong, voor wie de melk bedoeld was, en dat dat dan niet samen kon gaan met het dode dier. De details heb ik ook niet paraat, maar wie weet kan Ona ons dit wel verduidelijken?
Sam:
Qua vlees en zuivel: Er staat een aantal malen in de Torah dat je een geitje niet mag koken in de melk van de moeder, dat is de basis van die spijswet.
Qua eieren: Het niet eten van bloed uitstrekken tot eieren met een bloedstolseltje vind ik niet zo vreemd, als je geen bloed wilt eten, dan ook geen klein spikkeltje. Ik vind het dan uit oogpunt van zuinigheid en het voorkomen van verspilling wel logisch dat je voor eieren kiest waar minder vaak een bloedstolseltje in zit, in plaats van veel weggooien na het breken van het ei. Het is jammer dat je met doorlichten van eieren dit stolseltje niet kunt zien, dat zou een hoop schelen.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie