Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond
Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
Eelco:
Niet zozeer vegetarisme als wel het eten van groente:
http://www.nu.nl/news/1846413/151/Broccoli_en_bloemkool_verminderen_kans_kanker.html
LL de Ling:
Vegetarians 'get fewer cancers'
--- Citaat ---But surprisingly, the researchers also found a higher rate of colorectal cancer - a disease linked with eating red meat - among the vegetarians.
--- Einde van citaat ---
Hizikigrrrl:
Bijzonder, dat laatste. Staat er in het onderzoek waarom dat zo zou kunnen zijn?
LL de Ling:
Heb alleen het nieuwsbericht gelezen, maar ze weten het niet:
--- Citaat ---He added: "It doesn't support the idea that vegetarians would have lower rates of colorectal cancer and I think it means we need to think more carefully about how meat fits into it."
More work is needed to unpick the links between diet and cancer but such studies are incredibly hard to do, he said.
--- Einde van citaat ---
isdatzo:
--- Citaat van: LL de Ling op 16 maart 2009, 13:20:36 ---Vegetarians 'get fewer cancers'
--- Citaat ---But surprisingly, the researchers also found a higher rate of colorectal cancer - a disease linked with eating red meat - among the vegetarians.
--- Einde van citaat ---
--- Einde van citaat ---
Verwijst naar deze studie:
Cancer incidence in vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford).
BACKGROUND: Few prospective studies have examined cancer incidence among vegetarians. OBJECTIVE: We report cancer incidence among vegetarians and nonvegetarians in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Oxford (EPIC-Oxford) study. DESIGN: This was a prospective study of 63,550 men and women recruited throughout the United Kingdom in the 1990s. Cancer incidence was followed through nationwide cancer registries. RESULTS: The standardized incidence ratio for all malignant neoplasms for all participants was 72% (95% CI: 69%, 75%). The standardized incidence ratios for colorectal cancer were 84% (95% CI: 73%, 95%) among nonvegetarians and 102% (95% CI: 80%, 129%) among vegetarians. Comparing vegetarians with meat eaters and adjusting for age, sex, and smoking, the incidence rate ratio for all malignant neoplasms was 0.89 (95% CI: 0.80, 1.00). The incidence rate ratio for colorectal cancer in vegetarians compared with meat eaters was 1.39 (95% CI: 1.01, 1.91). CONCLUSIONS: The overall cancer incidence rates of both the vegetarians and the nonvegetarians in this study are low compared with national rates. Within the study, the incidence of all cancers combined was lower among vegetarians than among meat eaters, but the incidence of colorectal cancer was higher in vegetarians than in meat eaters.
Link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19297458
Een 39% verhoogde kans om kanker van de dikke darm + endeldarm. Daarentegen staat een een 11% verlaagde kans op het krijgen van kanker in zijn totaliteit.
Rood vlees (varkens-, rund-, en lamsvlees) staat er om bekend de kans op kanker van de dikke darm + endeldarm te verhogen.
In deze studie lijkt het effect van vlees in zijn totaliteit te zijn bekeken. Dus mogelijk ook vis + gevogelte. Er zijn aanwijzingen dat de laatste 2 een totaal ander effect hebben dan rood vlees.
Een verlaagde kans op kanker klinkt goed.
Daarbij dien je jezelf wel af te vragen wat het effect is op:
1) Overlijden aan kanker.
2) Nog belangrijker: De totale kans om te overlijden. Een verlaagde kans op overlijden aan één specifieke ziekte kan worden gecompenseerd door een verhoogde kans om te overlijden aan andere ziekten waardoor het netto resultaat op 0,0 uitkomt.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie