Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond
Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
Christiaan:
--- Citaat van: eno2 op 01 november 2011, 01:53:16 ---
--- Citaat van: Christiaan op 31 oktober 2011, 18:58:12 ---Ik zou me niet verlaten op de website van een leverancier van voedingssuplementen om me te informeren over waar je tekort aan kan hebben.
--- Einde van citaat ---
Goed gezien, had ik niet opgemerkt.
Maar toch verdient het enige uitdieping - weerlegging.
--- Einde van citaat ---
Juist. Als ik zomaar iets uitkraam en claim dat dat de waarheid is, moet dat toch weerlegd worden in plaats van dat ik dat moet onderbouwen. Ik dacht het niet, want dan kan je bezig blijven.
Sedna:
Interessant artikel @Eno2. Helemaal omdat ik PMS heb en een te lage bloeddruk. Toch maar wat meer gezonde vetten eten. Denk dat ik gelijk vanmiddag een gebakken eitje om mijn brood doe. ;)
Hizikigrrrl:
--- Citaat van: eno2 op 03 oktober 2011, 23:20:42 ---Ik heb zopas het syndrome Y ontdekt bij vegetariérs:
http://www.circadian.nl/cholesterol/
weet iemand er meer van?
--- Einde van citaat ---
Ik ken het van hypotheses rond de ziekte ME/CVS en hoewel het interessant en plausibel klinkt, is er nooit onderzoek naar Syndrome Y gedaan. Het is een hypothese en de diagnose wordt tot nu toe voornamelijk door progressieve artsen in hun eigen kliniek gesteld bij 'vage' klachten. Het klachtenlijstje dat op de site wordt opgesomd, kan ook duiden op veel andere aandoeningen. Mocht je een laag cholesterol hebben, een lage bloeddruk en een laag bloedsuikergehalte én enkele van deze klachten hebben, dan kun je overwegen je voedingspatroon aan te passen.
Dat het advies (meer dierlijke vetten en cholesterol eten) controversieel is, is mede omdat het ingaat tegen de huidige opvattingen van wat een gezond dieet is, komt omdat er twijfel is over hoe gezond dat dieet is. Veel koolhydraten, niet te veel eiwitten, weinig vetten, zeker geen dierlijke... Begin jaren '80 als gezond verklaard op grond van twijfelachtig bewijs. Ergens anders hebben we het daar al eens over gehad. Er is een steeds grotere groep onderzoekers die zegt dat het niet de vetten maar de koolhydraten zijn die debet zijn aan de moderne welvaartziekten als diabetes type 2 en veel hart- en vaataandoeningen.
Het is niet makkelijk om harde bewijzen te verkijgen over wat nu echt gezond is. Een van de meestgebruikte onderzoeksmethodes in de voedingswetenschap, de cohort-studies waarbij een grote groep mensen gedurende langere tijd gevolgd wordt (af en toe moeten ze een formulier invullen over hun eetgewoonten en ziekten; de gevolgde mensen kunnen noteren wat sociaal wenselijk is of gokken maar een beetje hoeveel ze van iets hebben gegeten), is meestal niet geschikt om daar harde bewijzen uit te halen, wat oorzaak en wat gevolg is.
Een studie waarbij je een grote groep mensen (tienduizenden) gedurende enkele decennia opsluit in een lab waardoor je precies weet wat ze eten en hoeveel, is weer niet ethisch verantwoord, maar zal wel meer hard bewijs leveren.
Hizikigrrrl:
--- Citaat van: Temari op 31 oktober 2011, 19:07:55 ---En een bezoek aan de huisarts kan in dit geval heel verhelderend zijn. Uitslagen van cholesterol zijn binnen een paar dagen terug op de praktijk, bloeddruk kunnen ze daar gelijk opmeten en je bloedsuikerspiegel is ook makkelijk te checken.
--- Einde van citaat ---
Maar dit zijn momentopnames. Je cholesterol zul je gedurende een periode van enkele maanden meerdere keren moeten laten opmeten, voor een goede meting van de bloeddruk kun je het beste zelf een bloeddrukmeter kopen (die je eerst laat ijken bij de huisarts!) en voor een meer accuraat beeld van je bloedsuiker zul je een glucosemeter en teststripjes moeten aanschaffen en moet je gedurende enkele weken meerdere keren per dag je vingers lekprikken.
Er zijn te veel factoren die deze metingen kunnen beinvloeden als ze maar af en toe gedaan worden. Zo kan tijdelijke stress, door bv angst voor de arts/het bloedprikken, al zorgen voor een verhoging van zowel de bloeddruk als de bloedsuiker.
En dan heb je nog het probleem dat de uitslagen binnen de waarden vallen, maar wel heel laag zitten. De meeste artsen zullen het er dan bij laten zitten en zeggend dat je maar met je klachten moet leren leven. Je kunt dan uit eigen beweging, al dan niet onder begeleiding van een 'alternatieve' arts of dietist, proberen je klachten aan te pakken door bijvoorbeeld je dieet aan te passen.
Zelf heb ik dus ooit vanwege mijn hypo's (zonder diabetes trouwens) zelf een glucosemeter aangeschaft om te zien of ik gelijk had. Uit metingen van het ziekenhuis (gewoon bloedprikken, geen verlengde glucose-toleantietest) bleek nooit iets, ze schijnen in je sample 3 maanden terug te kunnen kijken naar alle pieken en dalen, maar uit het thuistesten bleek wel degelijk dat mijn bloedsuiker heel laag was. Niets dodelijks, maar wel heel laag.
Dan blijkt dus dat bij het testen in het ziekenhuis alles nog net binnen de waarden valt en er niks aan de hand is, terwijl jij er wel degelijk ziek van bent.
Hetzelfde geldt voor een lage bloeddruk: vinden artsen prachtig (tenzij je echt onder de 90-40 oid komt), want dat is hartstikke gezond. Ondertussen kun je er in je dagelijks leven flink door belemmerd worden. De arts zal er niets aan doen (in DLD schijnen ze wel makkelijker te zijn met het voorschrijven van medicijnen daarvoor), je moet er maar mee leren leven, maar zelf kun je wel het een en ander uitproberen om de boel op een gezonde manier wat op te krikken.
fem fatale:
In het ziekenhuis meten ze een paar keer per dag en dan blijkt dus dat er enorme verschillen zijn over de dag. 's Ochtends heb ik 130/80, 's middags 105/70 en 's avonds iets ertussenin.
Dan lijkt 1 meting bij de huisarts me inderdaad zinloos, want je weet niet of t altijd zo is, of toevallig.
Aan de andere kant moet je natuurlijk geen dingen gaan meten waar je geen last van hebt.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie