Vegetarisch - voor iedereen > Dieren, natuur & milieu
Hoeveel voedsel gooi je jaarlijks weg?
Sam:
Soms wel eens een halve komkommer of halve bak champignons, of kliekjes die over zijn van de ene dag die ik dan de volgende dag vergeet op te eten. Een paar keer per jaar halfvolle sausflesjes, ketchup en dat soort dingen. Verder valt het wel mee. Ik gooi dingen eigenlijk al snel in de diepvriezer als ik denk dat het niet meer op gaat voor de uiterste datum, zoals brood en soep.
Nevyn:
Het is wel eens heel erg geweest, dat er heel vaak dingen nog in de koelkast bleken te liggen, stukjes kaas, dingen die ver over de houdbaarheidsdatum waren, restjes groenten enz. enz. Te erg gewoon.
Tegenwoordig proberen we beter in te kopen (en beter na te denken) en meer in te vriezen. En wat ook helpt, is dat Mike restjes eten vaak meeneemt naar z'n werk de volgende dag en dan als lunch eet.
Even goed gaat het wel eens mis en blijkt er opeens nog een halve komkommer in de koelkast te liggen ofzo. Heel gek eigenlijk, want zo groot is die koelkast helemaal niet, je zou toch denken dat je dat ziet.
Lovelocker:
Het gaat bij mij om groenten of juist iets dat heel lang houdbaar is en dat ik dan helemaal vergeet. Vandaag tauge weg gegooid. Dat is nu typisch iets wat je meteen die dag moet gebruiken...neem mij dat maar weer voor.
Eelco:
Afgezien van het onvermijdbare afval (schillen, klokhuizen, etcetera - daarvan echt belachelijk veel, omdat we belachelijk veel groente eten) gooien we (ik) weinig voedsel weg. We hebben bijna nooit restjes en restjes die de moeite waard zijn, worden bewaard en opgegeten (of, in enkele gevallen, toch na enkele dagen weggegooid).
Vrijwel elke week gaat er helaas ook een beetje groente de prullenbak in - het laatste kwart ijsbergsla, dat er na twee dagen niet meer goed uitziet, restje waterig geworden taugé of spinazie die je toch niet meer morgen kunt gebruiken, dat soort werk. Eigenlijk nooit grote hoeveelheden. Zuivel ene eieren wordt netjes op tijd opgemaakt - na de tmht-datum vooraf even ruiken.
Eens in het jaar ga ik alle houdbare potten en pakjes door. Meestal verdwijnen er dan ook een stuk of vijf in de prullenbak. Jammer, maar onvermijdbaar. Ik vind dat ik genoeg mijn best doe.
Mijn ouders daarentegen gooien wel veel weg. Vooral pasta en rijst - daarvan wordt altijd ruim genoeg gekookt, iets te ruim. Restjes doen ze niet aan en ik heb ze ook nog niet om kunnen praten. Ach, ik moet ook niet te veel zeuren, die enkele keer dat we op bezoek komen.
Antje:
Ik denk dat ik wel op meer dan 3 vuilniszakken vol kom. :-[ Helaas ben ik nog niet zo goed in het bepalen van hoeveelheden voor 1 en 2 personen en kom ik vaak op teveel voedsel uit, waardoor dat niet altijd voordat het op is goed blijft. (Het meeste gaat trouwens niet in zo'n zak, maar in de groene container.)
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie