Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond
Mag ik het zout?
Poek:
--- Citaat van: Erdowie, Erdowo, Erdoğ@ñ op 29 juni 2016, 13:33:43 ---Ik snap eigenlijk nooit zo goed waarom er nou zo gehamerd blijft worden op vermijden van zout. Vooropgesteld, té veel is natuurlijk nooit goed, maar ik heb tegenwoordig toch sterk te indruk dat, bij een gemiddelde gezondheid, te weinig zout schadelijker is (waar kwam ik daat laatst ook alweer een onderzoek tegen) dan het (regelmatig) consumeren van een surplus. Dat het eigenlijk alleen zin heeft om je zoutinname te beperken als er gezondheidscondities zijn die dat vereisen.
Maar misschien is dit meer iets voor een apart onderwerp.
--- Einde van citaat ---
Je hebt een punt: als ik het goed begrijp is het probleem van (te) veel zout eten dat het kan leiden tot een hoge bloeddruk, en dat kan gezondheidsproblemen geven. Het risico zal vast niet heel groot zijn (zie ook de eerste pagina van dit draadje trouwens).
Verder schrijft de hartstichting "We hebben maar 1 tot 3 gram zout per dag nodig. Gemiddeld krijgen consumenten echter 9 gram zout binnen," dat suggereert dat je wel heel erg je best moet doen om te weinig zout te eten.
https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/zout
B@ñ@ñenschuimpje:
--- Citaat van: Poek op 29 juni 2016, 14:51:51 ---dat suggereert dat je wel heel erg je best moet doen om te weinig zout te eten.
--- Einde van citaat ---
Mijn idee is dat als je toch al niet veel eet, en een betrekkelijk zoutmijdend menu hanteert (lees weinig tot geen prefab en weinig brood eet), je eigenlijk best makkelijk onder dat gestelde minimum kan komen.
Zo heb ik eens bekeken hoeveel zout ik nou eigenlijk zelf door het eten roer (en dan probeer ik nog altijd even net wat meer zout te gebruiken dan mijn betere helft eigenlijk wenst).
Met z'n tweeën maken we misschien net iets meer dan één kilo zout per jaar op, maar waarschijnlijk nog niet eens. Ongeveer anderhalve gram per dag per persoon dus, waarvan verreweg het grootste deel met het afgietwater in de gootsteen verdwijnt -- ik denk dat sowieso driekwart van die pot zout via de pastapan verdwijnt. Op z'n allerminst. Kortom dat draagt maximaal bij tot zo'n 25% van het aanbevolen maximum van 6 gram per dag (en 15% van de gestelde gemiddelde inname van 9 gram), en ik denk dat we gemiddeld niet eens boven het aanbevolen minimum van 1 gram per dag komen.
Maar goed, ik schuw een diepvriespizzaatje op z'n tijd (zo ongeveer wekelijks) niet, en kaas en wat zoutjes of (gezouten) nootjes behoren ook wel zo'n beetje tot onze dagelijkse kost, dus erg bang om onder dat minimum te komen ben ik verder niet.
En op zweterige dagen voel ik dat ik toch echt wel wat meer zout nodig heb, ik moet er niet aan denken dat ik dan een zoutminimalist zou zijn....
Maar toch, ik vraag me af of die propagatie van een lage zoutconsumptie niet vooral bangmakerij is, om maar eens een populaire term te bezigen.
B@ñ@ñenschuimpje:
Ja zo'n draadje was er dus al. Geen moeite gedaan om te zoeken.
--- Citaat van: Robjee op 27 juli 2011, 19:47:12 ---Het onderzoek geeft ook aan dat er nog onvoldoende bewijskracht is om uit te sluiten dat zoutreductie de mortaliteit en het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.
--- Einde van citaat ---
Dat risico lijkt dus eerder toe te nemen volgens een onderzoek waar ik een paar weken geleden over las (maar waar ook alweer...).
fem fatale:
--- Citaat van: Erdowie, Erdowo, Erdoğ@ñ op 29 juni 2016, 15:50:16 ---
--- Citaat van: Poek op 29 juni 2016, 14:51:51 ---dat suggereert dat je wel heel erg je best moet doen om te weinig zout te eten.
--- Einde van citaat ---
Met z'n tweeën maken we misschien net iets meer dan één kilo zout per jaar op, maar waarschijnlijk nog niet eens. Ongeveer anderhalve gram per dag per persoon dus,
--- Einde van citaat ---
Oh, ik doe al 5 jaar met een pot van 250 gram, waarvan de laatste twee jaar met z'n tweeën. Ik eet niet iedere dag brood, ik eet nooit prefab, en ik zie net dat er aan pasta enzo ook geen zout toegevoegd wordt.
Ik heb wel een multivitamine met jodium, dat leek me slim. Maar misschien zit er wel bizar veel zout in brood en compenseert dat prima de rest?
Bast:
Het scheelt enorm als je geen brood en andere kant-en-klare producten eet en veel zelf maakt ja. Juist omdat zoveel mensen brood aten, is ervoor gekozen het bakkerszout te joderen toen veel mensen klachten kregen. Slim op dat dus op te vangen als je weinig tot geen regulier brood en ook geen vis eet inderdaad. Had ik zelf eerder moeten doen, zeker toen ik een tijdje vrijwel zoutloos probeerde te eten.
Hier net weer een halve kilo zout ingeslagen, maar dat gaat eigenlijk vooral hard vanwege pasta koken.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie