Vegetarisch - voor iedereen > Dieren, natuur & milieu
Mens en dier, en onze vreemde relatie
Hizikigrrrl:
--- Citaat van: lieve lijn op 29 november 2011, 16:01:21 ---Die man die er was had al 15 jaar uilen (kerkuiltjes worden ong 10 jaar volgens hem) en zei dat ie nog nooit problematisch gedrag was tegen gekomen.
Daarmee keur ik het niet goed, maar misschien is de uil in deze kringen al meer gedomesticeerd dan wij weten....
--- Einde van citaat ---
Maar hij kan moeilijk anders beweren, niet?
Op verschillende sites tref ik andere info aan, misschien kun je haar dat eens laten lezen?
http://www.licg.nl/r7/dieren/vogels/kerkuil.html
--- Citaat ---De kerkuil is niet geschikt als huisdier. Hij heeft een groot verblijf nodig en elke dag dierlijk voedsel. Bovendien zijn deze vogels niet ongevaarlijk: ze kunnen agressief gedrag naar de mens ontwikkelen. U moet veel weten over het gedrag van kerkuilen om ze op een verantwoorde manier te kunnen houden. De kerkuil is dan ook alleen geschikt voor ervaren roofvogelhouders of valkeniers.
--- Einde van citaat ---
http://www.valkerij.nl/valkerij/page/30/faq
--- Citaat ---We kunnen er niet vaak genoeg op wijzen;- roofvogels en uilen zijn GEEN huisdieren. Ze roepen geen "Lorre" en stellen het niet echt op prijs om geaaid te worden. Daarnaast vereisen ze specialistische verzorging en huisvesting.
...
Roofvogels en uilen zijn vleeseters die een gevariëerd dieet nodig hebben. Tenslotte eet u ook niet elke dag sla. Dit betekent dat u de vogels vlees moet voeren in de meest pure zin van het woord want ze eten hun voedsel met huid, veren en haar op. Eendagskuikens, muizen en duiven zijn vaak onderdeel van het basis dieet. Sommige dode dieren zult u zelf moeten slachten zoals bijv. duiven.
...
Bij sommige mensen is de Kerkuil zeer populair. Wij komen excessen tegen van Kerkuilen die in papegaaienkooien hun leven slijten en daar verpieteren. Dit is pure dierenmishandeling. Kerkuilen zijn prachtige vogeltjes die minstens in een voliere moeten kunnen vliegen of getraind en wel dagelijks verantwoord in vrijheid gevlogen worden. Goede kwekers beginnen al niet eens meer aan de kweek van Kerkuilen, dit omdat ze er geen verantwoordelijke kopers meer voor kunnen vinden. De prijs van dit soort vogels is soms al gedaald tot ca. 50,00 euro. Beheers uzelf dus en schaf geen Kerkuil aan via internet sites zoals bijv. Marktplaats e.d.
--- Einde van citaat ---
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BE1SNVKS
En op de site van de Roofvogelvereniging kom ik deze mooie quote tegen:
"Het is beter een nachtje erover te slapen wat men wil, dan nachten wakker te liggen wat men heeft gedaan!"
Lady d'Arb@ñville:
Heeft zus al aan het opruimen van de braakballen gedacht? Gaat dat eigenlijk allemaal niet stinken en ongezond worden in huis?
Draek:
--- Citaat van: greet op 25 november 2011, 12:04:21 ---Maar ik vind dierenparken eigenlijk de laatste tijd heel leuk aan het worden, die die ik gezien heb, hebben goede kweekprogramma's, vernieuwen hun habitat(s)(ten?wat is meervoud?) om het de dieren leuker te maken enzo.
--- Einde van citaat ---
Die kweekprogramma's zijn voornamelijk ontwikkeld om genoeg van die dieren in dierentuinen te hebben en mee te kunnen handelen (ruilen) tussen dierenparken. Fok/kweekprogramma's zijn vrijwel nooit bedoeld voor echt uitzetten.
Wat betreft die uilen. Enorm probleem. Zeker na al die harry potter films. Mensen denken ook niet na voordat ze zo een dier in huis nemen. En de dieren worden er weer de dupe van.
Kopen is sowieso fout. Opvang vind ik te verantwoorden naar jezelf en dier toe. Hoewel er ook mensen zijn die bij asiel dieren 'halen' en dan terugbrengen dat het dier toch niet past bij de bank in het huis.
Bast:
Beetje kort door de bocht Draek, want die programma's kunnen wel degelijk een soort in stand helpen te houden die er anders niet meer zou zijn. Bij het niet uitzetten kunnen belangrijke factoren meespelen, zoals een veilige habitat, eerst een bredere genetische basis in de fok willen brengen (kan meespelen in het ruilen) en het verstoren van een huidig ecologisch evenwicht. Daarnaast zullen dierentuinen en -parken ook economische belangen mee moeten nemen, want die programma's kosten nu eenmaal geld. En zonder voorbeelddieren in een dierentuin is het denk ik moeilijk om geld los te peuteren bij de goegemeente. Zie bijvoorbeeld Afrikaanse hongerbuikjes. Ideaal is het natuurlijk niet, maar er zijn vele kleuren grijs voor je bij pikzwart aankomt.
En beter dat die mensen de dieren weer terug brengen naar het asiel. Dan worden ze niet verzopen, aan een boom gebonden en achtergelaten of gewoon los gelaten. Liever in een asiel met nog enigszins interesse en kennis van en in de soort, dan eigenaren met meer interesse in hun interieur.
Draek:
--- Citaat van: Bast op 30 november 2011, 05:09:06 ---Beetje kort door de bocht Draek, want die programma's kunnen wel degelijk een soort in stand helpen te houden die er anders niet meer zou zijn. Bij het niet uitzetten kunnen belangrijke factoren meespelen, zoals een veilige habitat, eerst een bredere genetische basis in de fok willen brengen (kan meespelen in het ruilen) en het verstoren van een huidig ecologisch evenwicht. Daarnaast zullen dierentuinen en -parken ook economische belangen mee moeten nemen, want die programma's kosten nu eenmaal geld. En zonder voorbeelddieren in een dierentuin is het denk ik moeilijk om geld los te peuteren bij de goegemeente. Zie bijvoorbeeld Afrikaanse hongerbuikjes. Ideaal is het natuurlijk niet, maar er zijn vele kleuren grijs voor je bij pikzwart aankomt.
--- Einde van citaat ---
Nee, ze houden alleen dieren in dierentuinen in stand. En die kan je eigenlijk niet meer uitzetten. Hebben zwakke genen.
Ik vind niet dat je bij die programma's kan spreken over in stand houding van een soort. Er zijn wel wat programma's die wel gericht zijn op uitzetting, maar dan moet je een hele andere insteek hebben (heel ander fok/kweekprogramma). Daarnaast zijn die programma's vaak niet vanuit een dierentuin of is het een samenwerking met een dierentuin. En daar ligt dan ook het verschil.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie