Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond
Over vezels en peulvruchten
Selly:
--- Citaat van: haantje op 07 mei 2012, 17:46:28 ---Ik heb zonet mijn best gedaan op iets van een stoofpotje met kikkererwten, spinazie, ui, blik tomaten en restant gekookte aardappels+wortels (Basts estafettegedachte). Pepertje, stukje gember (net wat te veel naar mijn smaak), paprikapoeder, cayennepeper, veel komijn & kerrie, kaneel, p&z, beetje suiker en wat citroensap, koriander en peterselie. Scheutje yoghurt en erbij ietwat kleffe basmati (het stoofpotje op smaak maken duurde langer dan verwacht)
Het smaakte wel, maar nog niet 100 punten.
Iemand nog tips qua smaakmakers?
--- Einde van citaat ---
Gember vind ik ook vlug te veel worden, ik neem liever gembersiroop, dan heb je dat minder vlug.
Die kaneel zou toch al voor wat smaak moeten gooien en er zitten flink wat andere smaamakers door. Je bent de boel wel eerst aangebakken voordat er vocht bij ging?
Ik doe in stoofpotjes ook vaak een stukje van een bouillonblokje. Liefst dan lekkere bouillon vd natuurwinkel.
Fijngesneden abrikozen kunnen er ook in (in kleine stukjes).
Op het eind een flinke hand verde koriander, als je dat lekker vindt.
Ik zou de yoghurt als dip erbij doen, niet erdoor.
Ik mik er ook wel eens groene olijven met pit door. Als je een Turk in de buurt hebt, koop dan eens ingemaakte citroenen (of maak ze zelf, heel makkelijk, zie recept op de voorkant) die zijn er ook lekker in stukjes door óf door een yoghurpdip die erbij gaat.
haantje:
En ik was de twee tenen knoflook nog vergeten.
Ik had de smaakmakers eerst aangebraden, maar dat was veel te weinig qua smaak, dus naderhand heb ik nog lustig gestrooid.
Net bij binnenkomst geurde de keuken nog wel heel lekker. Misschien smaakt het morgen wel intenser.
Bast:
Yoghurt en andere melkproducten blussen een beetje de smaak. Suiker kan ook wat scherpte wegnemen. Gebruik je kruiden veel of staan ze al wat langer in je keukenkastje of misschien in de winkel waar je het gekocht hebt? Ze kunnen muf en slapper van smaak worden als ze wat langer staan, zeker als ze al gemalen zijn. Je kan ze het beste afzonderlijk droogroosteren voor je het in je gerecht gooit. Met een beetje oefenen ruik je wanneer het goed is, dan komt de geur los. Pas op, bijvoorbeeld komijnzaad moet je niet te lang roosteren omdat het dan bitter wordt. Rooster voor de gein je vers gemalen peper en zout eens en proef het verschil met een radijsje of hard gekookt ei. Ipv een blik tomaten zou je ook een klein blikje geconcentreerde puree kunnen nemen en deze eerst goed bakken voor extra smaak. Kikkererwten kun je bij de Turk trouwens ook geroosterd scoren, is wel een droge versie. Ui kun je in kleine stukjes ook bruin bakken en in boter laten verdwijnen. Geeft extra smaak en een diepere kleur van je stoof.
Paprikapoeder kun je ook in zoete, pittige en gerookte versies krijgen. Kerriemengsel van de 'gewone' kruidenmerken zijn heel anders dan de kerriemengsels die je in de toko kan krijgen. Het smaakt wat minder vlak en complexer. Naast verse koriander, kun je ook het poeder of het zaad erbij doen, gaat goed samen met de komijn. Ook kruidnagel en een beetje nootmuskaat kunnen het extra kruidig maken.
Je kan het stoofpotje zonder deksel ook wat indikken.
haantje:
Ik ga het aanbraden eens proeven zoals jij zegt, Bast. En bedankt voor al je tips verder.
Sam:
Het voedingscentrum vindt altijd dat ik niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijg. Ik slik meestal een mulitvitamine/mineralen ding, en soms ook B12 als ik erg weinig zuivel eet, dus ik maak me daar verder niet zoveel zorgen over. Ik vind het wel vreemd dat ik volgens hen ook regelmatig te weinig voedingsvezel binnen krijg. Op zaterdag at ik bijvoorbeeld: twee tomaten, 120 gram rauwe wortels, 100 gram rauwe paprika, een hele maiskolf, en twee aardappels in de schil. Dat is totaal 350 gram groente waarvan meer dan de helft rauw, en 100 gram aardappel in de schil. Krijg ik alsnog het bericht dat mijn voeding toch echt te weinig vezels bevat. Ook op http://www.vezeltest.nl/ zit ik te laag, want 23 gram vezels in plaats van de aanbevolen 30 gram. Volgens mij is het met elke dag minimaal 350 gram groente, een stuk fruit (zaterdag toevallig niet) en minimaal 1 volkorenbroodje of 2 volkorenboterhammen toch echt lastig om een vezeltekort te hebben. Ik ga er niet van wakker liggen hoor, maar vraag me af of jullie hier ook wel eens naar kijken en zo ja, hoe jullie scoren?
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie