Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond
Stoppen met vis eten
wortalia:
Hallo iedereen,
Ongeveer twee maand geleden ben ik (eindelijk) gestopt met het eten van vlees. ;D Nu wil ik ook graag stoppen met het eten van vis, alleen ik weet niet of ik dan wel genoeg essentiële vetzuren binnen krijg. Op dit moment moet ik thuis 1x vette vis per week eten en slik ik elke dag 1 visoliecapsule. Op internet heb ik al veel gezocht, maar het is me niet echt heel duidelijk geworden of je nou wel of niet iets extra's moet slikken (heb ik overigens geen problemen mee, maar het moet wel betaalbaar blijven). Ik houd trouwens niet van noten (en kaas), dus via die weg kan ik het niet binnen krijgen. Wel eet ik eieren, bonen, paddenstoelen, tofu en veel kant-en-klare vleesvervangers.
Hopelijk wil iemand mijn vraag beantwoorden. :)
Tim
Draek:
Je moet niets natuurlijk ;)
Maar dat van de visolie... dat is naast dat het een hype is en de gezondheidsclaims vaak overdreven worden (producten hebben al een hoop claims moeten intrekken) niet nodig. Er zijn daarnaast ook capsules van algen waar je wat zekerder bent dat het schoner is en niet allerlei zware metalen in zitten zoals bij vis(olie).
Als je gewoon genoeg en gevarieerd (vlees/visloos) eet dan krijg je genoeg binnen. Mocht je je zorgen maken kan je altijd nog die algencapsules nemen maar denk vooral onnodig.
chantalv80:
Tja... ik slik het niet in ieder geval. Ik ben/was als echte Zeeuwse wel gewend aan flink wat vis elke week maar ik merk niet aan mijn lijf dat ik nu voedingsstoffen mis. Als jij je er persoonlijk goed bij voelt om er een pilletje bij te slikken, moet je dat doen. Bij twijfel is er natuurlijk ook nog een huisarts waarmee je kan overleggen :)
sabine77:
een natuurarts adviseerde mij om wel wat als vervanging te gebruiken en dat kan je vinden in bijv lijnzaad(olie) als je geen vis eet.
Zo zit lijnzaad bomvol omega-3 vetzuren, die gezond zijn voor uw lichaam. Zo helpen deze omega-3 vetzuren de kans op hart- en vaatziekten verkleinen
Vissen kunnen EPA en DHA niet zelf maken, maar halen die weer uit algen. Tegenwoordig worden deze langeketenvetzuren ook geïsoleerd uit (gekweekte) algen en toegepast in supplementen, medicinale preparaten en voor toevoeging aan voedingsmiddelen. In vlees en eieren kunnen ook kleine hoeveelheden EPA en DHA voorkomen. De gehaltes kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van het gebruikte voer.
Het lichaam maakt ook zelf EPA en DHA aan uit ALA. Wie veel ALA-rijke oliën of producten eet, zoals producten waarin raapzaad (canola) of lijnzaadolie is verwerkt, zal meer DHA en EPA maken. Het is echter nog onduidelijk hoeveel ALA in het lichaam wordt omgezet in EPA en DHA, en of dit voldoende is.
Er zijn sterke aanwijzingen dat de inneming van voorgevormd EPA/DHA via de voeding, zoals aanwezig in (vette) vis, belangrijk is voor een goede voorziening, en extra bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert daarom 2 keer per week vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis. Dit levert de geadviseerde hoeveelheid visvetzuren van 450 mg/dag.
@rno:
Toen mijn ouders vegetariër werden, bestonden omega en visolie nog niet. Visolie is weer zo'n afvalproduct dat men kwijt wil.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie