Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond
De Afval-Draad
Eelco:
Ik denk nog steeds dat het roemruchte Duitse Friss-die-Hälfte-dieet het beste werkt. De helft weglaten is wel vrij extreem en op den duur niet goed, maar consequent bewust ietsje minder eten - en daar je lichaam ook aan te laten wennen - lijkt me goed haalbaar.
Het eenvoudigste is besparen op de koolhydraten: een plakje brood minder, 10-20 gram pasta (ongekookt gewogen) minder. Ongemerkt scheelt dat een hoop, de keukenweegschaal is je beste vriend. Let ook op sausjes: in plaats van een kaassaus of een romige champignonsaus kun je beter tomatensaus (van verse tomaten of passata) nemen, of gewoon pasta aglio et olio. In plaats van een curry met veel kokossaus maak je een pilao of couscous met zeven groenten. Ter compensatie kun je meer groente gebruiken.
Naast het (iets) reduceren van calorieën lijkt het nog belangrijker te zijn om zwaarbewerkte producten te vermijden of in ieder geval te reduceren (lees dit Guardian-artikel), waar vaak veel suiker en vet in verborgen zitten. Dus liever een bakje nootjes dan een bakje chips 's avonds op de bank.
Meer bewegen is natuurlijk ook goed, maar dat moet je wel echt in je leven integreren, anders werkt het niet (het beruchte sportschoolabonnement dat grotendeels in de la blijft liggen). Ik heb zelf echt het verschil gemerkt toen ik een langere afstand naar mijn werk moest/kon fietsen (ca. 6.5 kilometer).
Ik zit nu al een fikse poos op mijn streefgewicht. Wat bij mij een gezond teken is, is dat ik vrijwel elke ochtend met een licht hongergevoel wakker wordt.
Flink wat open deuren, maar wellicht zitten er wat dingen tussen waar je toch niet aan had gedacht.
karl:
Het jojo-effect bij diëten is welbekend, ik zou daar voorzichtig mee zijn. Mij lijkt ook voortdurend iets minder eten de beste weg. Ook niet altijd (calorierijke) desserten eten. En inderdaad niet te veel vette sausen. Beweging is gezond maar er is veel regelmatige beweging nodig om veel af te vallen. Ik zou daar geen verplichting op mij nemen van fitnessen en joggen als het je ding niet is. Wandelen is wel, ook voor de geest, heilzaam. Ik zou me er ook niet te veel op fixeren. Wat geeft het als iemand ziet dat je wat bent aangekomen, als je je goed in je vel voelt.
Sam:
Ik denk persoonlijk dat het idee "ik wil kilos kwijt" een beetje te eenvoudige vraag/doel is. Waarom zitten die kilo's erbij? Eet je structureel teveel calorieen? Beweeg je te weinig? Dat kan ik me niet voorstellen :) Heb je te weinig spiermassa? Als je dit weet, dan kun je het makkelijker aanpakken.
Ik weeg al -tig jaar hetzelfde, maar ik weet inmiddels dat als ik minder dan een uur per dag wandel, en geen krachttraining doe, mijn vetpercentage langzaam oploopt. Aan mijn eetpatroon valt weinig te fine-tunen, ik eet gezond en gevarieerd en niet te veel, dus dat is bij mij geen knop om aan te draaien. Voor mij is het het allerbelangrijkste om een sterk lijf te hebben, als voordeel zit erbij dat meer spieren meer verbranden.
Ik vind de eetmeter van het voedingscentrum wel een leuke site om te kijken of wat je denkt dat je eet een beetje overeenkomt met je daadwerkelijk eet, zowel qua calorieen als qua voedingsstoffen. Ik kwam er achter dat mijn calorie inname ongeveer gelijk loopt met mijn door de fitbit berekende calorie behoefte. (Verder de adviezen over zout etc. negeren op die site, want ze keuren standaard alles in blik af als ongezond en geen onderdeel van je 200 gram groente per dag.)
jol:
--- Citaat van: karl op 23 juli 2019, 11:10:57 ---Wat geeft het als iemand ziet dat je wat bent aangekomen, als je je goed in je vel voelt.
--- Einde van citaat ---
Ik las hier 'als je je goed in je vet voelt'. ::)
Sinds begin 2017 merk ik dat er wel wat in zit dat je moeilijker afvalt als je ouder wordt, aankomen blijft net zo simpel als het altijd was. Ik had nooit veel problemen met mijn gewicht maar heb sindsdien ook een aantal periodes van emo-eten gehad, was een nieuwe ervaring en achteraf niets om blij van te worden. Emo-eten, minder bewegen wegens fysieke beperkingen en moeilijker afvallen is geen gunstige combi. Gelukkig beweeg ik ondertussen weer wat meer en is het aankomen nu een beetje tot stilstand gekomen.
Een klein adviesje aanvullend op wat al genoemd is: als je bijvoorbeeld een feestje of een etentje heb kan je van te voren bezuinigen op caloriën (balansdag) en kort van tevoren iets laag calorisch maar wel vullends eten.
En beter langzaam maar zeker afvallen dan snel en jojoën.
in elk geval sucses!
LL de Ling:
Wil ook een paar kilo’s kwijt. Ik denk na de bevalling zo’n 5-6 kilo. Valt erg mee, maar ik geef geen borstvoeding dus het moet op eigen kracht. Ik probeer het te doen door minder te snoepen en meer te bewegen. Meer bewegen kan niet zo makkelijk in de sportschool (anders altijd oppas regelen) dus ik ga nu vaak een rondje wandelen met baby. Als hij in de buikdrager zit, doe ik ook wel eens squats (meteen extra gewicht) en de buikspieroefeningen doe ik als ik R. even in bed leg en erbij blijf. Verder wandelen we vaker met zijn drieen, en loop ik 2 keer in de week half uurtje hard. Maar dat hardlopen stelt nog niet zoveel voor qua calorieën, want bouw heel rustig op.
Verder moet er echt een knop om qua tussendoortjes. Niet dat ik zoveel snoepte, maar tijdens de zwangerschap wel meer. En die zin in eten heb ik soms nog. Dus even geen toetjes, mini magnumpje, stukje chocola hier en daar meer. Fruit zet ik nu al klaar. Er staat bv een schaal kersen. Daar pak ik er regelmatig eentje van.
Binnenkort opent er ook een sportschool om de hoek. Ik wil daar wel lid van worden, want een paar keer per week uurtje weg is goed te regelen. Ik doe dat niet alleen voor de lijn, maar ook vooral vanwege de kracht. Met al dat tillen is dat extra belangrijk.
Nu ik erover nadenk: het is voor mij gewoon terugkeren zoals het was. Want ik at al heel gezond en was ook heel actief. Alleen in de laatste weken van de zwangerschap was ik al iets minder actief. Ik deed nog wel een beetje krachttraining, maar fietste niet meer naar het werk bijv.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie