Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond
Sorry, ik was medeplichtig
Lavachequirit:
Ik ben jaar en dag een doorwinterd carnivoor geweest. Ik stond nooit stil bij mijn aankopen en kocht alles blind aan. Ik kocht ook goedkoop vlees wat afkomstig was van factory farms.
Onlangs werd ik blootgesteld aan beelden die door merg en been gingen. Ik dacht dat de slacht toch streng verliep in België, maar dat was naïef. De beelden en het gekrijs van deze dieren tartte mijn verbeelding en ik had nooit verwacht dat het zo erg was. Ik ga het niet in woorden overbrengen, misschien zag U de beelden zelf wel.
Ik ben aan het denken geslagen en overweeg sterk over te schakelen naar vegetariër en wie weet ooit veganist?
Ik heb hierin helemaal geen ervaring en wil mezelf toch niet verliezen in een soep van recepten.
Mijn vraag:
Zijn er enkel basis ingrediënten waar ik al mijn voedingstoffen uit kan putten? Want na 34 jaar intensief vlees te eten gaat mijn lichaam nu dus wel iets missen.
Hizikigrrrl:
--- Citaat van: Lavachequirit op 30 maart 2017, 18:03:30 ---
Mijn vraag:
Zijn er enkel basis ingrediënten waar ik al mijn voedingstoffen uit kan putten? Want na 34 jaar intensief vlees te eten gaat mijn lichaam nu dus wel iets missen.
--- Einde van citaat ---
Ik weet niet precies wat je onder basisingrediënten verstaat, maar je kunt prima leven op een vegetarisch dieet. Als je enige aanpassing is om het vlees weg te laten, ben je wel ongezond bezig. Je zult het moeten vervangen.
Wat eet je nu zoal op een dag (dus met vlees)?
meisbaer:
Het is niet zo ingewikkeld om gezond vegetarisch te eten.
De belangrijkste voedingsstoffen uit vlees zijn eiwit, ijzer en B vitamines. Alleen vitamine B12 is niet in puur plantaardige voeding aanwezig, maar zolang je nog zuivel en eieren eet, krijg je voldoende binnen. In vleesvervangers wordt het vaak toegevoegd.
Vlees is makkelijk te vervangen. Er zijn lekkere vleesvervangers (burgers, stukjes, worstjes, balletjes), of gewoon een hardgekookt eitje, bonen en linzen, kaas, tofu, noten, tempé, seitan...
Belangrijk is om af te wisselen.Doordat elke vervanger andere voedingsstoffen heeft, krijg je zo makkelijker alles binnen.
Dus bijvoorbeeld de ene dag een eitje met spinazie en aardappels, de andere dag (volkoren) rijst met nootjes en chineese kool, dan weer pasta met tomatensaus en kaas, of wokgroenten met mie en tofu.
Over het algemeen is niet zo moeilijk om genoeg eiwit binnen te krijgen. Neem een bakje kwark of sojayoghurt bij het ontbijt, wat bonen bij het avondeten (chili!), humus of kaas op brood, of zonnebloempitten op een salade.
Voor ijzer kan je extra groenten en volkoren producten eten. Ook kiemgroenten zoals tuinkers of taugé bevatten aardig wat ijzer. Dat geldt trouwens verrassend genoeg ook voor chocolade vlokken ;)
Op dit forum kan je in het subforum "Koken", in de draad "Wat eten we vandaag?" zien wat voor dingen er door de leden hier gegeten wordt. Misschien handig voor inspiratie?
Hizikigrrrl:
--- Citaat --- Alleen vitamine B12 is niet in puur plantaardige voeding aanwezig, maar zolang je nog zuivel en eieren eet, krijg je voldoende binnen.
--- Einde van citaat ---
Je moet dan wel dagelijks meerdere porties zuivel en/of ei binnen krijgen, anders red je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet.
--- Citaat ---Voor ijzer kan je extra groenten en volkoren producten eten.
--- Einde van citaat ---
IJzer uit plantaardige bronnen wordt wel minder goed opgenomen dan uit dierlijke bron. Je kunt de opname wat verbeteren door (iets met) vitamine C bij zo'n maaltijd te nemen.
Je kunt met de Eetmeter eens enkele dagen bijhouden wat en hoeveel je eet (afwegen op een digitale weegschaal!). Dat geeft een aardig beeld van welke voedingsstoffen je meer nodig hebt of juist minder.
http://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
Als je Engels goed is, raad ik aan dit te lezen: https://deniseminger.com/for-vegans/ Zij is een ex-vegan bij wie het flink mis ging qua gezondheid. Ze eet tegenwoordig weer grotendeels vegan (als ik het goed heb), en geeft hier nuttige tips waar op te passen met een vega(n) dieet.
Zie ook hier: https://authoritynutrition.com/4-reasons-some-do-well-as-vegans/
Lavachequirit:
Bedankt voor jullie reacties. Daar heb ik veel aan. Ik heb al soya melk gezien waarop B12 geschreven staat. Deze er dan maar bij nemen?
Hiervoor at ik gewoon gevarieerd voedsel. Vandaag is mijn 2e dag vegetarisch, maar daarvoor wisselde ik af tussen rund, kalf, schaap, lam, varken, vis, kip, struisvogel, hert, vis ... Alles wat vlees was dus, ik dacht er niet verder bij na.
Dat reikte ik dan aan met seizoengroenten, champignons en exotische groenten.
Ik ben al gaan snuffelen in "wat eet je vandaag" en heb veel inspiratie mogen opdoen.
Ik ga er voor! :)
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie