Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond

Omega-3 vetzuren

(1/74) > >>

Fabian:
Hoewel weinig, is er wel eens over omega 3 vetzuren geschreven op het forum. In tegenstelling tot B12, ijzer en eiwitten wordt hier nauwelijks over gesproken terwijl dit misschien wel de meeste beperkende voedingsstof is voor vega's. Vandaar toch maar even een aparte topic.

Brenda Davis, een veganistische canadese dietist, sprak daar ook o.a. over op de EVA beurs.

Hieronder een artikel:
http://www.natuurlijk-welzijn.org/artikel/Omega154.html

Hizikigrrrl:
Nog meer links:


EVA
Mollie Katzen/Harvard Roundtable
VNDPG/ADA - B. Davis
VNDPG/ADA - V. Messina
New Century Nutrition
Voedsel.net
Messina
Nutrition Focus/Solgar
Boek Andrew L., Md. Stoll




Op deze site kun je de voedingswaarden van (o.a.) verschillende olieen vergelijken:
http://www.nal.usda.gov/fnic/cgi-bin/nut_search.pl




Goede olieen zijn bijvoorbeeld lijnzaadolie (flaxseed), teunisbloemolie (evening primrose), borage-olie en tarwekiem-olie.

Marcello:
Een tijd geleden hebben we op LP hier vragen over gekregen:

www.lekkerplantaardig.net/reacties.htm#omega3

.

iammars:
Vertaald in het Nederlands van de pcrm.org website: Essentiële vetzuren

Stukje eruit gequote: " Al zijn supplementen en toevoegingen van olie niet typisch nodig in het vegetarisch dieet, een goede bron van omega-3 vetten zou elke dag moeten ingenomen worden. Alfa-linoleic acid (ALA), een vaak voorkomend omega-3 vetzuur, wordt aangetroffen in veel soorten groenten, bonen en fruit. Meer geconcentreede bronnen kunnen gevonden worden in oliën als canola, lijnzaad, sojaboon, walnoot en tarwekiemen. Maïs, saffloer, zonnebloem en cottonseed olieën zijn over het algemeen laag in ALA.
Omega-6 vetzuren, zoals gamma-linolenic acid, kunnen gevonden worden in meer zeldezame oliën waaronder black currant [zwarte bessen], bernagie, evening pimrose [Teunisbloem] en hennep oliën.3

Visolie werd gepopularizeerd as een hulp tegen alles wat met hartprobelemen en arthritis te maken heeft. Het slechte nieuws over visolieën is dat omega-3's in visolie zeer onstabiele moleculen zijn die de neiging hebben te decomposeren gedurende dit proces gevaarlijke vrije radicalen loslaten. Onderzoek heeft aangetoond dat omega-3's in een meer stabiele vorm aangetroffen worden in groenten, fruit, en bonen.6,7 "

Christiaan:
ik heb maandag een flesje lijnzaadolie gekregen maar ik durf het eigenlijk niet te openen, omdat het snel op moet en het behoorlijk vies schijnt te zijn. heeft iemand suggesties om die twee eetlepels per dag die ze aanbevelen met zo min mogelijk ongemak naar binnen te krijgen?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie