Vegetarisch - voor iedereen > Dieren, natuur & milieu

Peter Singer (filosoof -> dierenrechten)

<< < (10/18) > >>

Muffy:
Quote:
Je hebt het mis. De mensenbaby is in de ogen van Singer een wezen zonder rede, zonder zelfbewustzijn, zonder het vermogen vooruit te denken, zonder toekomstbesef. De volwassen chimpansee kan op sommige van die vermogens wel aanspraak doen gelden en daarom is het leven van de chimp volgens Singer waardevoller dan dat van het ouderloze mensenkindje.

Dat onze mensenbaby de potentie in zich draagt een volwassen mens te worden en daardoor complexer en waardevoller dan de chimpansee, -dat nu telt niet mee. Volgens mij wel hoor, maar niet volgens Peter Singer.


Misschien ziet singer het wel als volgt:
De mensen baby heeft inderdaad de potentie een volwassen mens te worden, maar wat voor mens?
Er zijn trouwens wel meerdere dingen om over na te denken. Misschien is de volwassen chimp al een gemeen beest. Of misschien juist heel zachtaardig. De mensen baby kan als volwassenen door en door slecht worden. Allemaal dingen om aan te denken. Of......
Is het niet zo dat in gevallen van nood je gewoon iets doet. Je hebt niet echt tijd om even uit te gaan pluizen wie wat is of zal worden. Je hersenen maken op dat moment onbewust wel uit wie je pakt.

_________________
All animals have the same parts.

[ Dit Bericht is bewerkt door: Sander op 2002-10-04 15:39 ]

vegalan:

Singer is een institutioneel ethische formalist die zijn ethische formuleringen voornamelijk baseert op het utilitarisme. (hierin zitten vele blinde vlekken)
Waar het geluk van de meerderheid (Massa) vaak belangrijker is dan die van de minderheid.  En heeft de meerderheid dan altijd gelijk? En wat is een waardevol leven? En wie of wat kan bepalen wat waardevol is voor het leven van een ander een leven dat hij zelf nooit behoeft te leven of leeft? Kunnen wij werkelijk spreken over de waarde van het leven van een ander? Is dit dan niet veelmeer een individuele en persoonlijke bepaaldheid?  Moeilijk wordt het als de ander die dat leven (als leven op zich) heeft niet of onvoldoende kan bepalen wat voor waarden dat leven (inhoudelijk) voor hem of haar heeft of nog kan hebben. Maar dit kan ook gelden voor de een die over de levenswaarde van een ander wil oordelen. Is deze wel voldoende bekwaam om dit te kunnen doen? Al gauw begeven wij ons in een wereld vol met onzekerheden die onvoldoende fundering kan geven aan onze conclusies van waaruit een eventueel handelen zou plaats moeten vinden. Zijn wij daarom dan wel zelf handelingsbekwaam? Zijn wij in zekere zin niet allemaal gehandicapten? Mogen en kunnen wij aan onszelf bepaalde rechten verlenen om over het lot van anderen te beslissen. Wie zich met dit soort zaken bezig wil houden komt al gauw tot de conclusie dat hij zich boven een afgrond begeeft omdat hij of zij tegen allerlei taboes aanloopt waarover ook de ander graag wil oordelen. In zo een geval is overleg noodzakelijk dwz we moeten gezamenlijk over taboes kunnen blijven praten. En dat is nu wat Singer doet graag doet. Door zijn boek maakt hij veel dingen bespreekbaar. Ik denk dat dit  zijn gehele ethiek waardevol maakt. Hij is immers niet degene beslist over het leven van anderen. Hij geeft er alleen zijn visie er over aan de hand van gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden.  Het is niet zo eenvoudig om een ethiek te ontwikkelen die alle ladingen dekt en voldoet aan ieders wens. Er zal misschien altijd wel een bepaalde mate van tegenstrijdigheid in aanwezig zijn. Dit komt omdat mensen zo van elkaar kunnen verschillen. De ene mens is de andere niet en ook de heersende omstandigheden etc kunnen een rol spelen in de vorming van iemands mening. Niemand is alziende en een ieder heeft blinde vlekken. Zo ook Singer.
Het is niet zo moeilijk om Singers ethiek geheel of gedeeltelijk om de een of andere reden van tafel te vegen. Maar wanneer wij dat doen moeten wij ons af gaan vragen of dit wel zo verstandig is. Ondanks zijn blinde vlekken kunnen wij van zijn goedbedoelde ethiek nog een hoop leren. Ik ben wel geen Sigeriaan maar ik vind zijn ethiek wel een waardevol informatief geheel. Wij moeten ook niet vergeten om naar ons zelf te leren kijken wanneer wij het werk van anderen bestuderen en bekritiseren. Onze meningen kunnen in beginsel wel verschillen maar deze kunnen gaande weg nog wel veranderen dus trek geen overhaaste conclusies als men het werk van anderen bestudeert.
Bescheidenheid siert een mens en dat is iets wat Singer soms iets tekort komt als hij de ethiek van andere medestanders en tegenstanders bekritiseert.
Een grote onopgeloste vraag bij abortus is de vraag wat leven is en wanneer dat leven begint. En wanneer wij het bepaalde rechten zouden moeten geven of verlenen. Ook de kwaliteit van dat leven speelt daarin een belangrijke rol.
Bij het doden van irreversibele coma patiënten komt de grote vraag naar voren wat de wil van de patiënt is (zijn wilsbeschikking) en daarnaast wat die van zijn familieleden kan zijn. En wat nu nog de persoon vertegenwoordigt dwz wie of wat is de persoon. Vertegenwoordigt het afgeknipte haar, het geamputeerde been of het lichaam zonder bewustzijn werkelijk nog de persoon of berust dit slechts nog op een achter gebleven denkbeeld waarin de relatie nog bestaat?  Het is soms moeilijk om je eigenvoorstelling van de dingen aan de werkelijkheid te toetsen en te bekritiseren en het is nog veel moeilijker om een tegengestelde concludering te aanvaarden. Immer je bent er zo aan gehecht geraakt. Daarom is het zo belangrijk dat wij ons zelf vooral in ethisch opzicht blijven evalueren. En daarbij behoort ook een dosis zelf kritiek. En dan komt die bescheidenheid misschien vanzelf te voorschijn. Vooral een hoog geleerde zou eigenlijk onhoorbaar op zijn of haar tenen moeten lopen omdat men van haar of hem niet verwacht dat hij of zij ze heeft. Wie A zegt moet ook B zeggen wie de ethiek van Singer verwerp zal ook moeten aan geven waarom hij of zij het verwerp. En het zou nog beter zijn als men hiervoor een alternatief zou kunnen geven.
Wie durft er nu nog? Ik hoor graag al die ethische concluderingen en het liefst zonder blinde vlekken. Misschien kan ik er nog wat van leren?

vegalan

Christiaan:
Quote:
Op 2002-10-06 12:14, schreef vegalan:
Singer is een institutioneel ethische formalist die zijn ethische formuleringen voornamelijk baseert op het utilitarisme.

uhm...

betekent dat in Jip-en-Janneke taal dat Singer een filosofieprofessor is die utilitarisme als stokpaardje heeft?

Iknik:
Impressive

Maar je maakt mijns inziens een denkfout: om een ethische formulering te verwerpen hoef je niet met een alternatief te komen. Op inconsistenties wijzen is voldoende, een inconsistente theorie mag worden verworpen.

Niet dat ik zeg dat Singers ideeën inconsistent zijn, daarvoor ken ik ze niet goed genoeg (ik heb een hele waslijst aan boeken die ik nog wil lezen en dat werk van Singer staat daar ook op. Ergens).

Mijn grootste bezwaar tegen wat ik tot nog toe heb begrepen van Singer is denk ik hetzelfde als het jouwe: de criteria die je hanteert als je een leven waarde gaat toekennen zijn niet te objectiveren. Een utilistisch standpunt is net zo makkelijk of moeilijk te verdedigen als bijvoorbeeld het standpunt dat elk leven even veel waarde heeft, of dat mensenlevens per definitie meer waard zijn dan dierenlevens.

vegalan:
Quote:
Op 2002-10-06 12:25, schreef christiaan w:
betekent dat in Jip-en-Janneke taal dat Singer een filosofieprofessor is die utilitarisme als stokpaardje heeft?

Nee het is niet het stokpaardje maar meer het een soort zadel waarop hij zit.

Vegalan

[ Dit Bericht is bewerkt door: Sander op 2003-01-06 17:21 ]

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie