Vegetarisch - voor iedereen > Dieren, natuur & milieu

Hoe biologisch is biologisch?

<< < (2/3) > >>

J@n:

--- Citaat van: Toeps op 21 maart 2004, 20:37:50 ---Ik weet dat kistkalveren niet mogen, maar stel nou dat een bio-melkkoe een kalf krijgt, wordt die dan verkocht? Als dat zo is kan het alsnog een kistkalf worden.

--- Einde van citaat ---

Volgens mij is er inderdaad geen garantie dat een een kalf uit de biologische veehouderij niet als mestkalf/kistkalf eindigt.

Fabian:
Nou is het grootste deel van de veehouderij al over op groepshuisvesting. En men is ook bezig om een biologische keten op te zetten: http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=38311

Elsbeth:

--- Citaat van: Toeps op 21 maart 2004, 20:37:50 ---Ik weet dat kistkalveren niet mogen, maar stel nou dat een bio-melkkoe een kalf krijgt, wordt die dan verkocht? Als dat zo is kan het alsnog een kistkalf worden.

--- Einde van citaat ---
Alle kalveren die geboren worden, worden geboren doordat de mens de koe bevrucht heeft. Het is niet zo dat Clarabella eens lekker met Henk de stier gaat lopen sexen in de wei. Dus: hier zullen ze wel rekening mee houden. Geplanned kalveren baren, die inderdaad (denk ik) wel in de bio industrie terecht kunnen komen.

Peper en zout:
Even een zijsprongetje maken naar overig-biologisch: Ik heb in m'n VPRO-gids eens gelezen van de Keuringsdienst Van Waren (dat tv-programma - heb het programma toen zelf niet gezien) die gingen onderzoeken hoe 'biologisch' hun pindakaas was. De pinda verbouwende boer zat in China. Maar de enigste reden dat hij z'n pindas biologisch mag noemen, was dat hij geen geld had voor bestrijdingsmiddelen. Zijn de pindas daarom minder biologisch? Misschien. Het boeren vanuit idealisme, gaat dus niet altijd op. En in een aantal gevallen van biologische boeren, zal de kwaliteit ook zeker samenhangen met het staan of vallen van dat idealisme-gehalte. Tsjah, er geldt gewoon een simpele economische wet: De bank moet worden afbetaald. En vrouw en kinderen moeten te eten hebben. In het biologische imago van de biologische sector blijft een hoop grijs dus onzichtbaar. Maar ja, zo werkt de markteconomie nou eenmaal...

Verder: Hallo allemaal! :) ;)
Dit is meteen m'n eerste post op dit forum. Eigenlijk eet ik al enige jaren nauwelijks vlees. Maar met een nieuwe hobby voor keukenchef spelen erbij, heb ik me ook wat vegetarische kookboeken aangeschaft. Vooral wokken vind ik fantastisch. En ik wil me nu ook op de mediterane keuken storten.

Oke, dat was het voor nu dan even,

Groeten uit Alkmaar, Marco

Kiwi:
Ik heb dat programma destijds wel gezien. De controleur voor heel Zuid-Oost- Azië zit in Thailand (ofzo). De kans dat de pinda's van juist die ene boer dus gecontroleerd worden is minimaal.  En dus is er een heel groot risico dat er biologische pinda's verkocht worden die eigenlijk helemaal niet zo biologisch zijn als op de verpakking staat. Dit geldt ook voor pindakaas e.d. Ik koop sindsdien dus niet meer perse biologische pindakaas, omdat ik het gevoel heb belazerd te worden. Dat biologische producten duurder zijn, oké. Maar dan wil ik ook zeker weten dat ze echt biologisch zijn (hetzelfde geldt trouwens voor fairtrade e.d).

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie