Vegetarisch - voor iedereen > Dieren, natuur & milieu
Prof. J. Lovelock nu vóór kernenergie
Iknik:
--- Citaat van: bart op 26 mei 2004, 14:13:24 ---Hoe onze kleinkinderen van het broeikaseffect af moeten komen is nog veel onduidelijker, toch?
--- Einde van citaat ---
Waarom zouden ze van het broeikaseffect af moeten komen? Ze moeten er mee om leren gaan. En in ecologisch opzicht zou het broeikaseffect best rampzalig kunnen zijn, klimaatsveranderingen gaan nog steeds niet zo snel dat mensen het niet bij kunnen benen. Een ontploffende kerncentrale daarentegen leidt wel degelijk tot een acute ramp.
Hoe groot de kans is op een ramp in een kerncentrale? Als iedereen alles goed doet misschien niet zo groot. Maar afgezien van Tsjernobyl heb je bijvoorbeel de Dresden II reactor in Chicago (waar de film The China Syndrome op gebaseerd is; dat probleem met het vastzittende wijzertje in de film heeft letterlijk zo plaatsgevonden!) en de TEPCO-affaire in Japan. Meer kerncentrales betekent dat het risico op een grote ramp groter wordt.
Plutonium dat honderden jaren alfastraling uitzendt is nog steeds een groot probleem. En vervalt plutonium niet tot lood? Leuke bijkomstigheid.
Iknik:
--- Citaat van: Lovelocker op 26 mei 2004, 14:13:40 ---We zijn onze achterkleinkinderen als aan het opzadelen met vreselijke problemen. Dat is nu juist waarom Lovelock kiest voor zijn inziens de minste van twee kwaden.
--- Einde van citaat ---
Dat snap ik, maar mijns inziens heeft hij daar geen gelijk in ;)
Lady d'Arb@ñville:
Ik heb zo het idee dat geen enkele weldenkende ingenieur, bekend met de wetten van Murphy, hem daarin gelijk zal geven.
Fabian:
Ik had hier nog nooit van gehoord, maar Lovelocker als je al ziet dat in 25 jaar tijd een flinke ramp (Tjernobyl) en een bijna ramp hadden plaatsgevonden (nog niet te spreken over de scheurtjes in de reactor van Petten), dan is het volgens mij niet zo moeilijk voor te stellen dat met een vertienvoudiging van die dingen er in de komende 25 minimaal 1 ramp gaat plaatsvinden?
Iknik:
Heeft er iemand verstand van Bayesiaanse statistiek? Ik ben wel benieuwd hoe groot een Bayesiaan de kans op een ramp inschat.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie