Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond

Eetmeter

<< < (29/35) > >>

Hizikigrrrl:
Soyajoghurt is gefermenteerd toch, dus dat zal ok zijn.

Hizikigrrrl:

--- Citaat van: Hizikigrrrl op 30 september 2010, 23:03:54 ---
--- Citaat van: Fynnya op 30 september 2010, 15:50:03 ---- de zuur/base verdeling van je voedsel (hoe meer verzurend je voedsel, hoe meer calcium uit je botten gehaald wordt om het bloed de juiste zuur/base graad te geven, en hoe meer calcium je dus moet binnenkrijgen om dit te compenseren. Dierlijk voedsel is verzurend, groente en fruit (ook zuur smakend fruit) zijn base. Veel (met name dierlijk) eiwit gebruiken werkt verzurend, te weinig eiwit werkt ook negatief))


--- Einde van citaat ---

Er verdwijnt relatief weinig calcium uit de botten hierdoor.

--- Einde van citaat ---

Ik kwam nog een recent onderzoek hierover tegen op PubMedL

Curr Opin Lipidol. 2010 Nov 22. [Epub ahead of print]

Dietary protein and skeletal health: a review of recent human research.
Kerstetter JE, Kenny AM, Insogna KL.

aDepartment of Allied Health Sciences, University of Connecticut, Storrs, USA bCenter on Aging, MC-5215, University of Connecticut Health Center, Farmington, USA cYale University Department of Internal Medicine Endocrinology, New Haven, Connecticut, USA.

Abstract
PURPOSE OF REVIEW: Both dietary calcium and vitamin D are undoubtedly beneficial to skeletal health. In contrast, despite intense investigation, the impact of dietary protein on calcium metabolism and bone balance remains controversial. A widely held view is that high intakes of animal protein result in increased bone resorption, reduced bone mineral density, and increased fractures because of its ability to generate a high fixed metabolic acid load. The purpose of this review is to present the recent or most important epidemiological and clinical trials in humans that evaluated dietary protein's impact on skeletal health.

RECENT FINDINGS: Many epidemiological studies have found a significant positive relationship between protein intake and bone mass or density. Similarly, isotopic studies in humans have also demonstrated greater calcium retention and absorption by individuals consuming high-protein diets, particularly when the calcium content of the diet was limiting. High-protein intake may positively impact bone health by several mechanisms, including calcium absorption, stimulation of the secretion of insulin-like growth factor-1, and enhancement of lean body mass. The concept that an increase in dietary protein induces a large enough shift in systemic pH to increase osteoclastic bone resorption seems untenable.

SUMMARY: Recent epidemiological, isotopic and meta-analysis studies suggest that dietary protein works synergistically with calcium to improve calcium retention and bone metabolism. The recommendation to intentionally restrict dietary protein to improve bone health is unwarranted, and potentially even dangerous to those individuals who consume inadequate protein.

PMID: 21102327 [PubMed - as supplied by publisher]

Bast:
Als je toch naar Ph-waardes aan het kijken bent, Jozo en verwanten zouden ivm de bewerkingen een lagere Ph hebben. Dit in tegenstelling tot de onbewerkte zouten die basisch zouden moeten zijn. Een zoutvervanger kun je bijvoorbeeld ook zoeken in kelpvlokken. Krijg je gelijk jodium binnen.
Wat Hiziki ook schrijft over dat granen, etc zuurvormend zijn, dat kom ik ook vaak tegen. Overigens trouwens ook dat je sowieso gefermenteerde soja zou moeten eten. Iets met de oestrogenen, meen ik.
Als je vitamine D te laag is, is dat ook van invloed op je calciumabsorptie. Fluoride zou ook averechts werken.
Ijzer wordt relatief makkelijk uit blackstrap molasses opgenomen en heeft ook andere mineralen erin. Volgens mij is hier ook gepost over dat vitamine c ijzeropname helpt. Was dat niet iets met heem en non-heem ijzer oid?
Overigens ken ik wel de theorie dat bepaalde fruiten uit een soort van zwak zuur bestaan, maar ik ben nergens tegen gekomen dat ze basisch zijn. Heb je een bron misschien? Klinkt wel interessant.

Fynnya:

--- Citaat van: Bast op 10 december 2010, 02:29:30 ---Ijzer wordt relatief makkelijk uit blackstrap molasses opgenomen en heeft ook andere mineralen erin.
--- Einde van citaat ---
Ik kom die ook vaak tegen in lijstjes met ijzerbronnen. Maar ik ging er altijd maar vanuit dat dat een gebruikelijk voedingsmiddel is in de Verenigde Staten en niet in Nederland, want ik heb nog nooit van iemand gehoord dat ze het gebruiken of in huis hebben.


--- Citaat van: Bast op 10 december 2010, 02:29:30 ---Volgens mij is hier ook gepost over dat vitamine c ijzeropname helpt. Was dat niet iets met heem en non-heem ijzer oid?
--- Einde van citaat ---
Non-heemijzer ("plantaardig" ijzer) wordt beter opgenomen als er in dezelfde maaltijd vitamine C zit. Voor heem ijzer ("dierlijk" ijzer) helpt het geloof ik niet. Overigens zit in vlees en ei dacht ik niet alleen heem ijzer, maar ook non-heem ijzer.



--- Citaat van: Bast op 10 december 2010, 02:29:30 ---Overigens ken ik wel de theorie dat bepaalde fruiten uit een soort van zwak zuur bestaan, maar ik ben nergens tegen gekomen dat ze basisch zijn. Heb je een bron misschien? Klinkt wel interessant.

--- Einde van citaat ---
Ik heb het geloof ik uit Becoming Vegan en/of Becoming Raw, maar dat weet ik niet 100% zeker.
Als je op internet zoekt naar 'fruit alkaline' kom je een heel aantal websites tegen die zeggen dat fruit basisch is. Ook wel wat bronnen die zeggen dat sommige soorten fruit licht zuurvormend zijn trouwens. De een zegt dat alle fruit sterk basisch is, de ander dat sommige licht basisch en sommige licht zuurvormend zijn, een heel duidelijke lijn lijkt niet zo snel te herkennen hierin.

Amarillo:
Ik vind het superstom dat quinoa niet in de eetmeter staat. Denk je goed bezig te zijn, kun je niet eens uitrekenen hoe goed! :nooo:
Waar is het qua voedingsstoffen mee te vergelijken?

Later als ik ooit nog eens tijd over heb, ga ik dat ding hacken en zelf een eetmeter maken, waar ik al mijn favoriete voedingsmiddelen of gerechten zelf aan toe kan voegen. :)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie