Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond

Diabetes

<< < (3/6) > >>

Lovelocker:
Het ligt nog ingewikkelder dan ik dacht; zo is fructose ook een enkelvoudige suiker, maar alleen glucose wordt door je lichaam gebruikt of opgeslagen in glycogeen en vet.
Dus hoe fructose glucose wordt is mij nog niet duidelijk. Maar goed...er is meer te doen vandaag :)

Hizikigrrrl:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Suiker
http://nl.wikipedia.org/wiki/Glucose

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates.html

--- Citaat ---Carbohydrates were once grouped into two main categories. Simple carbohydrates included sugars such as fruit sugar (fructose), corn or grape sugar (dextrose or glucose), and table sugar (sucrose). Complex carbohydrates included everything made of three or more linked sugars. Simple sugars were considered bad and complex carbohydrates good, but the picture is much more complicated than that.

The digestive system handles all carbohydrates in much the same way - it breaks them down (or tries to break them down) into single sugar molecules, since only these are small enough to absorb into the bloodstream. It also converts most digestible carbohydrates into glucose (also known as blood sugar), because cells are designed to use this as a universal energy source.
--- Einde van citaat ---


--- Citaat ---A new system for classifying carbohydrates calls into question many of the old assumptions about how carbohydrates affect health. This new system, known as the glycemic index, measures how fast and how far blood sugar rises after you eat a food that contains carbohydrates (1).
--- Einde van citaat ---
...

--- Citaat ---Other factors that influence how quickly the carbohydrates in food raise blood sugar include:

Fiber content. Fiber shields the starchy carbohydrates in food immediate and rapid attack by digestive enzymes. This slows the release of sugar molecules into the bloodstream.

Ripeness. Ripe fruits and vegetables tend to have more sugar than unripe ones, and so tend to have a higher glycemic index.

Type of starch. Starch comes in many different configurations. Some are easier to break into sugar molecules than others. The starch in potatoes, for example, is digested and absorbed into the bloodstream relatively quickly.

Fat content and acid content. The more fat or acid a food contains, the slower its carbohydrates are converted to sugar and absorbed into the bloodstream.
Physical form. Finely ground grain is more rapidly digested, and so has a higher glycemic index, than more coarsely ground grain.
--- Einde van citaat ---


http://www.glycemicindex.com/
Druiven lijken hier een lage GL te hebben, maar het kan per persoon verschillen hoe je erop reageert. Dit kun je uitvinden door je bloed te testen. Ook maakt het uit wat je erbij eet.


Hizikigrrrl:
Ik had ook gedacht dat druiven niet zo goed voor je zouden zijn, persoonlijk kan ik er niet zo goed tegen.

nicky_too:
Hé, bedankt! Dit is leerzaam. Die laatste site heb ook meteen bij mijn favo's gezet, want die kan ik goed gebruiken.

Lovelocker:
Het ziet ernaar uit dat mijn kennis wat opfrissen nodig heeft. Universiteit van Sidney...dat zal dan wel kloppen.
Het gaat hard met de wetenschap over diabetes. Weet nog dat mijn moeder speciaal voor een tante suikervrije gebakjes e.d. haalde en dat deed de hele familie.
Tante rookte trouwens wel...rookt nog. Zéker niet slim als je al diabetes hebt. Ze ligt om de haverklap in het ziekenhuis.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie