Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond
Diabetes
Lovelocker:
Of je je diƫtiste gelooft of mij moet je zelf weten, maar ik zal nog even drammen over snelle suikers ;)
nicky_too:
Ik weet heus wel dat vloeibare dingen sneller worden opgenomen en er zijn koolhydraten die sneller worden opgenomen dan andere. En suiker is een koolhydraat. Tot zover ga ik met je mee.
Maar 'snelle suikers' zijn onzin. Klaar.
Kiwi:
Volgens mij heeft Lovelocker gelijk. Ik weet namelijk ook niet beter dan dat dextrose (en in mindere mate fructose) sneller in het bloed worden opgenomen dan 'gewone' suikers. Denk bijvoorbeeld maar aan die Dextrosesnoepjes; mijn moeder heeft ook diabetes type 2 en zij moet een Dextrose Dextro Energy innemen als ze zich slap voelt en niets anders bij zich heeft.
nicky_too:
Dat klopt, Kiwi. Maar dat zijn verwerkte suikers en zoals ik al zei, suikers zijn koolhydraten.
Even een voorbeeld om duidelijker te maken wat ik bedoel.
Als je tarwebrood neemt, heb je te maken met gemalen granen e.d. Dat zijn zogenaamde 'verwerkte koolhydraten'. Die worden sneller opgenomen dan koolhydraten uit meergranenbrood, want de granen daarin zijn nog 'ruw'. Daar doet je lichaam langer over.
Dat werkt hetzelfde bij suiker uit fruit of suiker uit snoepjes, zoals die Dextrose-dingen.
Lovelocker:
Het is een kwestie van scheikunde:
glucose...daar draait het om bij diabetes. Druiven bevatten veel pure glucose. Dus de suiker van druiven, van druivensap helemaal, gaat heel snel hup je bloed in.
Toen er nog geen sportdrankjes waren, dronken sporters vaak druivensap.
Snelwerkende koolhydraten zijn onder andere glucose, geraffineerde suiker en rietsuiker. Natuurlijke suikers die voorkomen in fruit worden minder snel opgenomen dus deze kunnen met beleid worden gebruikt. Uitzondering hierop zijn bananen en druiven: deze bevatten grote hoeveelheden glucose Bron: een site met info voor mensen met alleen hypoglycaemie
Afhankelijk van wat er zich verder nog in je maagdarmkanaal bevindt, kunnen enkelvoudige suikers een relatief scherpe verhoging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken, hetgeen de insulineafgifte doet toenemen en een grotere vetopslag tot gevolg heeft. Zelfs fruit, vruchtensappen en magere zuivelproducten (uiteraard ook de halfvolle en volle zuivel), hoeveel voedingswaarde ze ook mogen hebben, kunnen bijdragen tot verhoogde vetopslag omdat ze enkelvoudige suikers bevatten, vooral als ze veel suikers bevatten, of als ze in grote hoeveelheden worden gegeten.
Zetmeel daarentegen, is opgebouwd uit polysacchariden (een keten van glucosemoleculen), en voorzien de bloedstroom op een langzamere, gestagere manier van glucose. Daarom veroorzaakt glucose van zetmeel een minimale insulineafgifte en wordt het energieniveau langer op peil gehouden.
Bron: betrouwbaar aandoende site over bodybuildingAls ik jou was zou ik een gesprek met een gespecialiseerde diabetesverpleegkundige aanvragen, want zo blijf je met twijfels en tegenstrijdigheden zitten.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie