Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond

Zwakke botten door vegetarisch eten?

<< < (7/24) > >>

Sander:

--- Citaat van: Hizikigrrrl op 21 februari 2005, 22:07:38 ---http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium.html
Er lijkt nog geen duidelijkheid over te zijn:
Milk and dairy products are a convenient source of calcium for many people. They are also a good source of protein and are fortified with vitamins D and A.

--- Einde van citaat ---

En als je verder leest:

Milk is actually only one of many sources of calcium, and there are some important reasons why milk may not be the best source for everyone. These include:
[...]

En dat van die 'convenient source of calcium for many people' is erg misleidend. Ten eerste wordt zuivel alleen goed verdragen door caucasiers (blanke mensen), veruit het grootste deel van de negroiden en aziaten verdraagt geen zuivel. Overigens is een niet onaanzienlijk deel van de caucasiers ook zuivel-intolerant en een klein deel is er allergisch voor. Convenient source my ass, zoals dat heet. Er is dus maar een klein deel van de wereldbevolking dat zuivel kan verdragen. Daarnaast zit zuivel dan wel bomvol calcium, het wordt vaak slecht opgenomen door gebrek aan magnesium.

Anyway, mijn punt is dat je beter groene (blad-)groentes kan aanraden, zeker aan een vegetarier, want daar kleven minder (mogelijke) bezwaren aan, ook wat dierenleed betreft. Want stel dat zuivel wel goed voor je zou zijn, het moge inmiddels duidelijk zijn dat het niet noodzakelijk is (en gezien de mate waarin osteoporose voorkomt in zuivel-minnende landen als het onze, werkt het blijkbaar 'niet zo goed' tegen osteoporose als men ons wil doen geloven) dus waarom geen diervriendelijk(-er) alternatief?

En om te voorkomen dat straks weer mensen denken dat ik een zuivel-mijdende veganist ben: ik ben een vegetariër en ik eet wel eens kaas.  ;)

willem:
Calcium en fosfor zijn voor vegetariërs van belang om dat in goede hoeveelheden te krijgen. Het is niet alleen voor de beenderen en tanden maar ook voor bijvoorbeeld het samentrekken van de hartspier belangrijk. Daarbij is het voor overdracht van zenuwimpulsen en stolling van het bloed.
Klopt dat zuivel vooral voor de blanke mens is. Maar in delen van de wereld waar calcium niet zo in het voedsel zit zijn de mensen kleiner, maar hebben wel sterk genoeg ontwikkelde beenderen.
Als het lichaam gewend is om dagelijks grote hoeveelheden calcium te krijgen, raak het eraan gewend om de meeste calcium te laten passeren. Als er perioden met weinig inname passeren gaat er weken en soms maanden voorbij voordat het lichaam weer efficiënt opneemt. Daarom kan het in het geval van pinda wel eens de overgang van veel kalk naar weinig zijn.
Daarnaast is vitamine D van belang. Is dat te weinig aanwezig dan neem het lichaam niet goed op ook al is de hoeveelheid calcium genoeg. Ook is fosfor van belang voor de opname. De producten waar calcium in zitten hebben ook genoeg fosfor. Vitamine D is vetoplosbaar en daardoor zijn melkproducten geschikt. Maar ook in margarine zit D aan toegevoegd.
Nog een weetje: overvloedige hoeveelheden eiwit belemmert het opnemen van calcium. Voor veganisten is dit dus een goed bericht, omdat de hoeveelheid eiwit in het dieet al wat lager is.

Hizikigrrrl:

--- Citaat van: Sånde® op 22 februari 2005, 09:28:46 ---
--- Citaat van: Hizikigrrrl op 21 februari 2005, 22:07:38 ---http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium.html
Er lijkt nog geen duidelijkheid over te zijn:
Milk and dairy products are a convenient source of calcium for many people. They are also a good source of protein and are fortified with vitamins D and A.

--- Einde van citaat ---

En als je verder leest:

--- Einde van citaat ---

Ik had het helemaal gelezen en voorlopig blijkt zuivel toch het handigste. Ik heb voor het gemak maar aangenomen dat Pinda blank is, net als de rest hier op het forum, en ze is denk ik niet lactose-intolerant, anders had ze dat er wel bij gezet, gezien het onderwerp.

Er mag dan weinig magnesium in zuivel zitten, magnesium zit wel weer in andere voedingsmiddelen.

Groene blad-groenten hebben ook nadelen:

--- Citaat ---Calcium is also found in spinach and chard, but these vegetables contain oxalic acid, which combines with the calcium to form calcium oxalate, a chemical salt that makes the calcium less available to the body.
--- Einde van citaat ---

Daarnaast mag je max. 2x per week bladgroente ivm iets waarvan de naam me even ontschoten is.

Kiwi:

--- Citaat van: Hizikigrrrl op 22 februari 2005, 14:38:18 ---Daarnaast mag je max. 2x per week bladgroente ivm iets waarvan de naam me even ontschoten is.
--- Einde van citaat ---

Nitriet dat wordt omgezet in nitraat, of was 't nou andersom?

Hizikigrrrl:

--- Citaat van: Kiwi op 22 februari 2005, 14:42:35 ---
--- Citaat van: Hizikigrrrl op 22 februari 2005, 14:38:18 ---Daarnaast mag je max. 2x per week bladgroente ivm iets waarvan de naam me even ontschoten is.
--- Einde van citaat ---

Nitriet dat wordt omgezet in nitraat, of was 't nou andersom?

--- Einde van citaat ---
Net andersom: http://www.voedingscentrum.nl/mirakel/pageViewer.jsp?id=815&init=menu394

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie