Vegetarisch - voor iedereen > Lekker gezond
Zwakke botten door vegetarisch eten?
willem:
--- Citaat van: Ligfietsertje op 26 februari 2005, 11:50:49 ---
--- Citaat van: willemk49 op 26 februari 2005, 10:54:12 ---Huisartsen en apothekers hebben een beroepscode en die stel je met je twijfels ter discussie. Het genootschap en het instituut zijn respectabele organisaties die niet over één nacht ijs gaan met adviezen. Individuele huisartsen kunnen bepaalde dingen niet gelezen hebben of op een ander manier achterblijven in informatie. Dat kun je van grote organisaties die wetenschap bedrijven echt niet zeggen.
--- Einde van citaat ---
Hoe het in Nederland juist zit weet ik niet. Maar in België (toch ook een enigszins ontwikkeld en beschaafd land ;-) ) zijn de grootste huisartsenbonden helemaal geen onafhankelijke, betrouwbare organisaties die beroepsethiek hoog in het vaandel dragen.
Integendeel, zeer regelmatig blijkt weer dat deze bonden vooral uit zijn op het behoud van hun eigen machtsposities, het beschermen van hun inkomensbronnen (waaronder de vele cadeautjes van de farmaceutische industrie), ...
Bovendien hebben de meeste huisartsen heel weinig kennis van voedingsleer en durven ze op dat gebied de bal soms behoorlijk mis slaan.
(Er zijn zeker goede en betrouwbare huisartsen in België, maar geen goede en betrouwbare grote huisartsenbonden.)
--- Einde van citaat ---
Jammer dat dt in België zo is, maar heb je het dan over vergelijkbare organisaties als het genootschap van huisartsen en de het wetenschappelijk instituut van apothekers?
Ligfietsertje:
--- Citaat van: willemk49 op 26 februari 2005, 12:02:09 ---Jammer dat dt in België zo is, maar heb je het dan over vergelijkbare organisaties als het genootschap van huisartsen en de het wetenschappelijk instituut van apothekers?
--- Einde van citaat ---
'k Heb even wat zoekwerk verricht. De Belgische huisartsenbonden zijn belangenverenigingen/beroepsorganisaties, op het eerste zicht vergelijkbaar met Landelijke Huisartsen Vereniging ( http://lhv.artsennet.nl/content/hp/ ) in Nederland.
Het Nederlandse 'Nederland Huisartsen Genootschap' ( http://nhg.artsennet.nl ) lijkt meer een wetenschappelijke vereniging. Iets vergelijkbaar ken ik niet in België (maar misschien is het er wel).
Over de onafhankelijkheid van de NHG durf ik niet te voordelen.
willem:
--- Citaat van: Ligfietsertje op 26 februari 2005, 12:28:13 ---
--- Citaat van: willemk49 op 26 februari 2005, 12:02:09 ---Jammer dat dt in België zo is, maar heb je het dan over vergelijkbare organisaties als het genootschap van huisartsen en de het wetenschappelijk instituut van apothekers?
--- Einde van citaat ---
'k Heb even wat zoekwerk verricht. De Belgische huisartsenbonden zijn belangenverenigingen/beroepsorganisaties, op het eerste zicht vergelijkbaar met Landelijke Huisartsen Vereniging ( http://lhv.artsennet.nl/content/hp/ ) in Nederland.
Het Nederlandse 'Nederland Huisartsen Genootschap' ( http://nhg.artsennet.nl ) lijkt meer een wetenschappelijke vereniging. Iets vergelijkbaar ken ik niet in België (maar misschien is het er wel).
Over de onafhankelijkheid van de NHG durf ik niet te voordelen.
--- Einde van citaat ---
Leuke typefout dat laatste woord.
Draek:
Eergisteren had ik eens een bericht geplaatst bij de Osteoporose (botonkalking) stichting op het gastenboek.
Daar zei ik dat men ook naar het kritische gedeelte over melk moest kijken en had ik neergezet over het aantal botontkalking in het melkconsumerende nederland. En dat men daar wel conclusies uit kon trekken.
En weet je wat... mijn bericht is verwijderd. Onafhankelijk? Ik betwijfel het.
Draek:
Op http://www.notmilk.com/calbones.html stond nog een stuk over melk en calcium door Dr. John McDougall ( http://www.drmcdougall.com/ )
Dr. John McDougall concludeert nadat hij grondig alle informatie heeft doorgenomen dat:
"The primary cause of osteoporosis is the high-protein diet most Americans consume today. As one leading researcher in this area said, '[Eating a high-protein diet is like pouring acid rain on your bones.'"
Volgens hem is het eerder dat zuivel juist botontkalking veroorzaakt. En vergelijking met andere gebieden in de wereld zie je dat botontkalking vooral in hoge zuivelconsumptie landen voorkomt.
McDougall komt ook met een onderzoek van een het nationale zuivel 'counsil' (bureau?):
"One study, funded by the National Dairy Council, involved giving a group of postmenopausal women three 8-ounce glasses of skim milk per day for two years and comparing their bones to those of a control group of women not given the milk. The dairy group consumed 1,400 mg of calcium per day and lost bone at twice the rate of the control group. According to the researchers, "This may have been due to the average 30 percent increase in protein intake during milk supplementation ... The adverse effect of increases in protein intake on calcium balance has been reported from several laboratories, including our own" (they then cite 10 other studies). Says McDougall,
"Needless to say, this finding did not reach the six o'clock news." ""
De conclusie lijkt daar ook te liggen bij hoge inname van proteine. Op de site vind je nog wat uitspraken van artsen.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie