Vegetarisch - voor iedereen > Dieren, natuur & milieu
Dierentuinen
Kiwi:
--- Citaat van: Dr@gonfly op 24 mei 2005, 14:46:17 ---Ja tuurlijk.... :-\
--- Einde van citaat ---
Inderdaad ja. Je kunt wel lekker cynisch gaan doen, maar kijk eerst eens op de site van Blijdorp voor je alles afkraakt. Daar staat o.a. dit:
--- Citaat ---Voor Diergaarde Blijdorp is natuurbehoud één van de belangrijkste doelstellingen. Vandaar de actieve deelname aan ruim 70 internationale fokprogramma's van bedreigde diersoorten. In Europa zijn dit de zogenaamde EEP-programma's (EEP = European Endangered Species Programma). Deze diersoorten worden in de Diergaarde aangegeven met het EEP-symbool. Blijdorp coördineert de Europese fokprogramma's (EEP) van de Aziatische olifanten, boomkangoeroes, Mantsjoerijse kraanvogels, Siberische kraanvogels, Komodovaranen en Egyptische landschildpadden. Blijdorp coördineert ook het Euopese stamboek (ESB) voor kroonduiven en muismaki's en bovendien het wereldwijde fokprogramma van de kleine panda. Daarnaast streeft Blijdorp ernaar, binnen de grenzen van haar mogelijkheden, om bedreigde dieren ooit weer naar hun oorspronkelijke leefmilieu terug te brengen. Er bestaan al enkele succesvolle voorbeelden van dergelijke 'reïntroductieprojecten' bij o.a. Arabisch oryxen, Europese wilde katten en oehoes.
--- Einde van citaat ---
Draek:
--- Citaat van: Kiwi op 24 mei 2005, 14:50:54 ---Inderdaad ja. Je kunt wel lekker cynisch gaan doen, maar kijk eerst eens op de site van Blijdorp voor je alles afkraakt. Daar staat o.a. dit:
--- Einde van citaat ---
Ja dat staat er ja. Ik weet best dat ze aan die programma's meedoen hoor en het idee is misschien goed, maar ben het niet eens met dierentuinen en ook niet met hun fokprogramma's. Daarnaast..blijdorp wilde vorig jaar of het jaar daarvoor al weer toch een dier afmaken omdat er geen plaats voor was... soms moet je ook even kritisch gaan kijken naar de dierentuinen... ze hebben alleen baat bij dieren die publiek trekken en draaien op subsidies...
willem:
Het is meer dan een verschil in gradatie. Het is een verschil in principe. Dieren voor het product, wol, melk, leer stellen aan de eigenaar andere eisen. Is het ziek dan wordt het er tussen weggehaald. Bij huisdieren staat het dier centraal, (volgens mij heb jij ook een kat M.A.) en degene die dat huisdier soorteigen gedrag kan aanbieden, mag van mij dat huisdier verzorgen. Misschien vind jij dat ook te ver gaan Dragonfly? De grens ligt voor mij daar. Dus geen circussen, geen dierentuinen met hokken, geen huisdieren als cavia's zonder bewegingsruimte, of konijnen in kleine hokjes (ook al heten ze Flappy).
Draek:
--- Citaat van: willemk49 op 24 mei 2005, 14:57:42 ---Het is meer dan een verschil in gradatie. Het is een verschil in principe. Dieren voor het product, wol, melk, leer stellen aan de eigenaar andere eisen. Is het ziek dan wordt het er tussen weggehaald. Bij huisdieren staat het dier centraal, (volgens mij heb jij ook een kat M.A.) en degene die dat huisdier soorteigen gedrag kan aanbieden, mag van mij dat huisdier verzorgen. Misschien vind jij dat ook te ver gaan Dragonfly? De grens ligt voor mij daar. Dus geen circussen, geen dierentuinen met hokken, geen huisdieren als cavia's zonder bewegingsruimte, of konijnen in kleine hokjes (ook al heten ze Flappy).
--- Einde van citaat ---
In Dierentuinen zijn het geen huisdieren, maar dieren voor plezier. Vergelijkbaar met circussen. In dierentuinen hebben ze ook van die voedertijden dat ze wat met de dieren een 'show' opzetten. Die dingen zijn wel nodig als je wat publiek wilt trekken. Ok, het zijn wat minder arbeidsintensieve shows (behalve dan bij dolfinaria shows), maar toch de dieren in dierentuinen zijn en blijven voor plezier, voor entertainment.
Men komt met dierentuinen altijd mee dat het goed is voor educatie, maar waarom wil je kinderen/jongeren leren dat het opsluiten van dieren voor observatie goed is? Maak een natuurdocumentaire in het wild en laat dat gewoon zien. Zo leven de dieren. Die dieren leven niet in eilandjes met een watertje er tussen, een muur op de achtergrond, hekken en voedertijden en dood voer.... Waarom zou men het dan willen accepteren dat er meer dierentuinen komen enzo? Het levert wel wat geld op en het zijn ook commerciele organisaties. En niet denken dat er geen wilde dieren meer in dierentuinen terecht komen, want dat gebeurd nog wel. Ze hebben wel wat afspraken die grote dierentuinen, maar priveparken niet en dolfijnen komen ook nog op de markt die gevangen worden in Japan.
En insecten, reptielen komen er ook genoeg. Zo hoorde ik dat er regelmatig een uitheems diersoort meesmokkelt door alle palmbomenhandel. Deze dieren sturen ze niet terug, maar geven ze aan dierentuinen.
Ik ben ook zeker voor dat er in de toekomst geen huisdieren meer zijn. Ze worden alleen nog gefokt voor de mensen. Nu is het beter dat je er dan niet aan gaat meewerken, maar desnoods dan gewoon die dieren opvangt. Hier zouden dierentuinen ook beter in mee kunnen doen dan. Zoiets als het berenbos. Gewoon circussen met dieren afschaffen en de dieren opvangen in dierenparken, waar ze in ieder geval wel een beter leven hebben. In de natuur terug kunnen ze iig niet.
Tamara:
--- Citaat ---(volgens mij heb jij ook een kat M.A.)
--- Einde van citaat ---
Daar heb je ook wel gelijk in, ik heb ook een kat, twee zelfs, ik had het beestje opgehaald omdat ik(eigenbelang dus, geef ik ook toe) behoefte had aan gezelschap ik was toen die tijd erg eenzaam.
En die andere kat van mij(Simba) is een vondelinge.
Die is er per ongeluk ingerold.
Ik liep's Avonds op een doordeweekse dag in Groningen(daar woonde ik toendestijds), toen ik plotseling Mieuw hoorde, ik zag een klein zwart schepseltje verscholen zitten achter een top gras.
Echt een jonkie die waarschijnlijk was weggelopen uit het nest, het was nog te klein.
Uitendelijk heb ik de kleine mee naar huis genomen.
En heb verscheidene advertenties geplaatst in de buurtsupers enzo.
Maar niemand reageerde.
Toen verstreek de tijd, en heb ik mijn hart aan het dier verloren, zelfs Hakuna (de andere pluizebol)kon er mee overweg, Hakuna leerde hem zelfs hoe die moest poepen in de kattenbak, ik stond er zelf bij, hij nam de vaderrol op zich.
Toen kon ik hem niet meegeven aan de dierenambulance, wie weet was er dan niks meer van hem terechtgekomen, als iemand hem niet op kwam halen had ie vast een spuitje gekregen.
Nee, ik ben hardstikke wijs met mijn katten.
Maar ik heb erwel voor gekozen om geen dieren meer te nemen.
Vooral geen vleesteters, omdat ik niet wil kiezen tussen het ene en het andere dier, want dat is wel waar je voor kiest uiteindelijk, als je een kat zijn vleesbrokjes geeft, je kiest dan voor die kat en niet voor dat dier wat in die brokjes verwerkt zit.
En dat is eigenlijk tegenstrijdig en hypocriet, voor iemand die vegetariër is.
Na hun dood komt er geen dier weer, mits.......
Ik een dier tegenkom die bijvoorbeeld zijn hele leven als proefdier heeft gedient in een Lab, of een dier die met de dood wordt bedreigt, omdat ze hem anders geen slachten of iets dergelijks, daar maak in dan een uitzondering in.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie