Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Pam1978 op 20 december 2011, 11:50:03

Titel: Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Pam1978 op 20 december 2011, 11:50:03
Hallo allemaal, als beginnend vegetariër met een vleesetende vriend en stiefkinderen, is het soms lastig om iets te maken wat iedereen lekker vindt. Helemaal omdat mijn vriend en zijn kinderen (die van ons samen zijn wel gewend aan alle soorten eten en hebben sinds hun geboorte al nauwelijks vlees gegeten) weinig lusten en bijna alleen vlees en vette troep echt lekker vinden. Ik heb geen zin om elke keer dubbel te moeten koken.

Maar nu mijn vraag: als zijn kinderen er zijn, maak ik vaak simpele spaghetti of macaroni met veel verse groenten, een kant en klaar Knorr sausje en bio-gehakt. Zelfgemaakte saus gaat er niet in, ik heb al meerdere varianten geprobeerd. Vegetarisch gehakt van AH (Tivall en eigen merk) vind ik zelf niet te eten. Wie weet wat ik in plaats van gehakt door die pasta heen kan doen, eventueel alleen voor mezelf en mijn kinderen? Zouden linzen smaken door zoiets? Of wie weet een een vegetarische versie van gehakt die wél lekker is?

Alvast bedankt!
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Hizikigrrrl op 20 december 2011, 13:58:23
Smaken verschillen, dus ik zou gewoon wat meer producten gaan uitproberen. Alpro heeft bv. ook een rul-veggiegehakt.

En evt. kun je twee porties maken, 1 zonder gehakt voor jezelf en 1 met voor zijn kinderen.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: greet op 20 december 2011, 17:57:10
Mijn favoriet is seitangehakt, heeft de beste beet naar mijn mening :)
Er zijn trouwens ongelooflijk veel soorten pasta en pasta bereidingen die ook oorspronkelijk niks met gehakt te maken hebben, misschien kan je zo dingen eens uitproberen?
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: haantje op 20 december 2011, 18:53:47
Heb je het vegagehakt wel lekker gebakken en op smaak gemaakt? Knoflook, fijngesnipperde sjalot, cayennepeper, oregano, basilicum, paprikapoeder, kerrie, royaal p&z en flink bakken.
Mijn omnivoor vindt het lekkerder dan echt gemalen lijk, maar vindt het ook minder vullen.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: greet op 20 december 2011, 18:56:35
Heb je het vegagehakt wel lekker gebakken en op smaak gemaakt? Knoflook, fijngesnipperde sjalot, cayennepeper, oregano, basilicum, paprikapoeder, kerrie, royaal p&z en flink bakken.
Mijn omnivoor vindt het lekkerder dan echt gemalen lijk, maar vindt het ook minder vullen.
Hmmm, en een likje soyasous  :D En een paar kleine stukjes tomaat vind ik ook nog lekker.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Selly op 20 december 2011, 19:45:13
Ik zou geen linzen door de saus proberen, eerder kikkererwten.
Je kunt ook er een salade van kidneybonen en een beetje augurk, wortel en/of kappertjes bijgeven, en dat de eiwitten dan in de salade zitten ipv in de saus.
Maar jemig, hoe kun je nu geen zelfgemaakte saus eten. Is het ook niet wennen? Maar ja, als je vriend al weinig lust en dus ook niet een goed voorbeeld kan geven.
En de kinderen zelf mee laten koken?
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Poek op 20 december 2011, 19:48:22
Nepvlees (b.v. Tival wokblokjes, eerst halveren), tomato frito en nog wat groentes in de wok, en dat op de pasta, lusten ze dat ook niet?
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Selly op 20 december 2011, 19:49:51
tomato frito

Jaa dat is wel een goeie ipv saus uit een zakje.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Eelco op 21 december 2011, 00:22:01
De kant-en-klaarpakjes zullen we Pams kinderen vast ook wel uit het hoofd kunnen praten  ;D. Echt, met een pakje tomatenpassata, knoflook, basilicum en/of oregano, zout en vooral een royale hoeveelheid suiker krijg je een sausje waar zelfs de meest verstokte pakjeseter van houdt. Het is vooral een kwestie van verhoudingen: voorproefen is toegestaan verplicht.

Maar laten we beginnen bij het vegagehakt. Heb je het AH biologische tofu roerbakgehakt al geprobeerd? Een prima basis - lekker rul, stevige bite -, al moet je het - zoals haantje al schreef - wel verder op smaak brengen. Van haar specerijenlijstje zou ik de kerrie en de door greet gesuggereerde sojasaus schrappen, maar verder: vooral proberen.

En die 'veel verse groenten', is dat een groentepakket? En vinden je kinderen dat wel lekker? Ik vond vroeger als kind dat die eeuwige prei en champignons niets in de bolognese te zoeken hadden. Probeer voor de grap eens iets minimalistisch, slechts paprika en eventueel ui.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: haantje op 21 december 2011, 07:36:43
En nu ga ik een heel erge opmerking maken: heb je de groente al eens compleet platgestaafmixerd in de saus?
Sorry, Annemieke  :-[
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Lovelocker op 21 december 2011, 09:00:28
Ik heb nooit niet-vegetarisch gekookt, dus dat is dan wel een beperking als er zo'n vraag komt. Maar wat eerder opgemerkt is: er zijn zo ongelooflijk veel lekkere dingen te doen met pasta....moet er perse iets "vlezigs" in zitten? Is de rest van het gezin niet tevreden te stellen met een lekkere pardano of zo?
Zelf zou ik geen enkele peulvrucht voor een pasta kiezen, maar allerlei noten, pijnboompitten, zijn lekker, mits met de andere juiste ingredienten.
Ooit in een grijs verleden, wat ik nog net heb meegemaakt waren er helemaal geen vleesvervangers in supermarkten te vinden en ik maakte o.a. wel notengehakt. Desgewenst kan ik het recept nog misschien opdiepen en wie weet...te vinden op het internet. Maar ja: dat heeft geen vleessmaak.
Als vegetarier van de oude stempel wil ik zelf ook niets wat naar vlees smaakt, als het geen vlees is. Dat zit te diep, uit een tijd dat dat er niet was.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Fynnya op 21 december 2011, 10:36:19
Wat ik zelf wel lekker gehakt vind, zijn de balletjes en satéballetjes van Tivall. Een soort gehaktballen dus, maar je zou ze eventueel in stukjes kunnen breken.
Alpro heeft een naturel tofu gehakt, die heel erg wit is in vergelijking met andere, en die heeft ook een heel andere smaak. Ik vind 'm erg lekker.
Quorn gehakt smaakt ook weer iets anders dan tofu gehakt.

Wat vind je er trouwens niet lekker aan? De smaak of de structuur?
Hoe heb je ze bereid?
Bij een saus vind ik het niet zo lekker als ze te lang in die saus liggen, want als ze zacht worden, worden ze te klef. Meekoken zou ik al helemaal nooit doen, want dan wordt de maaltijd echt heel vies, vind ik. Ik bak ze en bewaar ze in hun eigen pan, pas bij het opscheppen komen ze in de buurt van de rest van de maaltijd.
Ik heb geen idee hoe je vlees bakt (ben vegetariër sinds ik kind was, dus te jong om zelf te koken), dus misschien zit het 'm in de manier van bereiden, dat je bij vlees andere dingen kan doen dan bij tofugehakt?

Je kan overigens ook buiten het gehakt kijken, gewone Quorn stukjes lijken me bijvoorbeeld ook erg lekker bij de maaltijd die je beschrijft.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Pam1978 op 21 december 2011, 20:45:02
Bedankt voor de reacties, ik kon helaas zelf niet eerder reageren.

Ik maak voor mijn vriend + kids gewone pasta met biologisch gehakt, maar het gaat me er meer om wat ik en mijn kinderen zelf dan kunnen eten, zonder twee echt totaal verschillende gerechten op tafel te moeten zetten. Ik vind zelf vleesvervangers meestal niet te eten (dus echt de dingen die ervoor gemaakt zijn om vlees te vervangen), dat is ook de reden waarom ik niet eerder helemaal vegetariër ben geworden. Maar misschien dat er iets anders was om het te vervangen. Quorn stukjes vind ik dan wel weer erg lekker in een rijstgerecht en zelfs mijn vriend eet dat zonder klagen, maar door de pasta vind ik dat dan weer helemaal niks. Maar goed, misschien moeten we het maar gewoon bij pasta, saus en groenten laten.

Die tofu gehakt van Alpro heb ik nog nooit gezien, maar ik zal eens bij wat andere supermarkten kijken of ze ze hebben. En is er iemand bekend met het "rauwe" gehakt van de Vegetarische Slager? Die schijnt ook lekkere producten te hebben.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Selly op 21 december 2011, 20:48:55
En is er iemand bekend met het "rauwe" gehakt van de Vegetarische Slager? Die schijnt ook lekkere producten te hebben.

Ik at dat vandaag. Je kunt het goed tot gehaktballen verwerken, maar om los door de saus te roeren lijkt het me raar. Ze hebben wel gekruid gehakt, dat is misschien meer voor de pastasaus, maar dat ken ik niet en heeft mogelijk een textuur zoals het alpro en Tivall gehakt.
Ze hebben ook wel leuke kipstukjes.
In toko's hebben ze in de diepvries en in blauwe blikjes ook nepvlees.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Pam1978 op 21 december 2011, 20:50:55
De kant-en-klaarpakjes zullen we Pams kinderen vast ook wel uit het hoofd kunnen praten  ;D. Echt, met een pakje tomatenpassata, knoflook, basilicum en/of oregano, zout en vooral een royale hoeveelheid suiker krijg je een sausje waar zelfs de meest verstokte pakjeseter van houdt. Het is vooral een kwestie van verhoudingen: voorproefen is toegestaan verplicht.

Gelukkig heb ik zelf wel makkelijke eters. Vandaag heb ik ze voor het eerst tofu voorgeschoteld, iets waar ik zelf niet gek op ben, dus ik dacht dat ze er geen hap van zouden eten. Maar het grappige was dat ze allebei met een vorkje de tofu eruit gingen halen en die als eerste opaten. Ze vonden het heerlijk! ;D Zelfgemaakte pastasausjes maak ik ook als we zonder papa eten, dus ze zijn daar wel aan gewend. De stiefkinderen lusten helaas echt niets, dus ik ben al blij als ze hun kant-en-klare-pakjes-pasta opeten. Het experimenteren heb ik opgegeven  :P Als ik er zoveel suiker en zout aan toe moet voegen en het dus ongezond moet maken, vind ik het ook onzin om het zelf te maken trouwens, dan net zo lief een pakje.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Pam1978 op 21 december 2011, 20:52:10
En is er iemand bekend met het "rauwe" gehakt van de Vegetarische Slager? Die schijnt ook lekkere producten te hebben.

Ik at dat vandaag. Je kunt het goed tot gehaktballen verwerken, maar om los door de saus te roeren lijkt het me raar. Ze hebben wel gekruid gehakt, dat is misschien meer voor de pastasaus, maar dat ken ik niet en heeft mogelijk een textuur zoals het alpro en Tivall gehakt.
Ze hebben ook wel leuke kipstukjes.
In toko's hebben ze in de diepvries en in blauwe blikjes ook nepvlees.

Thanks! Hoe is de smaak van dat gehakt van de Vegetarische Slager (vind jij)? Is het de moeite waard? Binnenkort krijgt "mijn" natuurwinkel ze in het assortiment, vandaar...
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Annemieke op 21 december 2011, 21:03:34
En nu ga ik een heel erge opmerking maken: heb je de groente al eens compleet platgestaafmixerd in de saus?
Sorry, Annemieke  :-[

Nou, mijn intuïtie lokte me naar deze draad en ja hoor, staat daar ineens heel klein mijn naam.

Weetje, een potje Olvarit kan er ook vast door. Maar nu serieus: de groenten waren toch niet het probleem?

Goodbite gehakt (c1000) is prima. Die van Alpro schijnt de beste uit 'de test' (geen idee welke) te zijn. Die kun je proberen. Champignons en walnoten fijnmalen geeft ook een aardige bite.

En inderdaad: tomato fritto proberen ipv kant en klare saus. Die heeft een prima smaak.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Selly op 21 december 2011, 21:13:16

Thanks! Hoe is de smaak van dat gehakt van de Vegetarische Slager (vind jij)? Is het de moeite waard? Binnenkort krijgt "mijn" natuurwinkel ze in het assortiment, vandaar...

Je moet het zelf nog helemaal op smaak brengen, er zit wel zout en aroma in, maar niet zodanig dat je er niets meer hoeft te doen. Dit is echt een product om zelf nog op smaak te brengen, anders kun je beter de gehaktbal proberen, die is al af (maar die heb ik nog nooit gehad dus weet niet hoe die smaakt).
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Pam1978 op 21 december 2011, 21:21:06
En nu ga ik een heel erge opmerking maken: heb je de groente al eens compleet platgestaafmixerd in de saus?
Sorry, Annemieke  :-[

Nou, mijn intuïtie lokte me naar deze draad en ja hoor, staat daar ineens heel klein mijn naam.

Weetje, een potje Olvarit kan er ook vast door. Maar nu serieus: de groenten waren toch niet het probleem?

Goodbite gehakt (c1000) is prima. Die van Alpro schijnt de beste uit 'de test' (geen idee welke) te zijn. Die kun je proberen. Champignons en walnoten fijnmalen geeft ook een aardige bite.

En inderdaad: tomato fritto proberen ipv kant en klare saus. Die heeft een prima smaak.

Nee, de groenten vissen ze er zelf maar uit als ze het niet lusten ;-)

Champignons en walnoten, dat klinkt erg lekker! Dat ga ik als eerste proberen. En dan daarna eens de tomato fritto. Bedankt voor de tips!
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Fynnya op 21 december 2011, 23:41:30
Maar goed, misschien moeten we het maar gewoon bij pasta, saus en groenten laten.
Dat lijkt me voedingstechnisch niet echt een complete maaltijd, ik zou toch wel een proteïnebron erbij doen.
Bijvoorbeeld peulvruchten, noten/zaden (kort gebakken, eventueel fijngehakt, bijvoorbeeld door de saus) of zelfgemaakte burgers.
Heb je wel eens gemarineerde tempeh gegeten? Dat vind ik zelf wel lekker bij pasta met tomatensaus (al is het misschien niet het meest geschikte voor 'beginners'). Ongemarineerd zou ik het echt niet aanraden.

Die tofu gehakt van Alpro heb ik nog nooit gezien, maar ik zal eens bij wat andere supermarkten kijken of ze ze hebben.
Ze hebben 'm onder andere bij de Jumbo. En volgens hun website is hun gehakt ook nog te koop bij Boni, C1000, Deen, Dekamarkt, Emté, Golff, Hoogvliet, Jan Linders, Plus, Sanders, Spar en Super de Boer, al weet ik niet of dat gaat over die witte gehakt of andere gehakt.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: fem fatale op 21 december 2011, 23:46:36
Maar goed, misschien moeten we het maar gewoon bij pasta, saus en groenten laten.
Dat lijkt me voedingstechnisch niet echt een complete maaltijd, ik zou toch wel een proteïnebron erbij doen.
Bijvoorbeeld peulvruchten, noten/zaden (kort gebakken, eventueel fijngehakt, bijvoorbeeld door de saus) of zelfgemaakte burgers.
 
dat is toch niet echt dagelijks bij iedere maaltijd nodig? het enige is dat ik zonder echt reusachtige porties ga eten, maar soms heb ik daar zin in.

oja, en de meeste mensen eten kaas bij de pasta toch? dat kan ook.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Eelco op 22 december 2011, 00:51:54
De kant-en-klaarpakjes zullen we Pams kinderen vast ook wel uit het hoofd kunnen praten  ;D. Echt, met een pakje tomatenpassata, knoflook, basilicum en/of oregano, zout en vooral een royale hoeveelheid suiker krijg je een sausje waar zelfs de meest verstokte pakjeseter van houdt. Het is vooral een kwestie van verhoudingen: voorproefen is toegestaan verplicht.
De stiefkinderen lusten helaas echt niets, dus ik ben al blij als ze hun kant-en-klare-pakjes-pasta opeten. Het experimenteren heb ik opgegeven  :P Als ik er zoveel suiker en zout aan toe moet voegen en het dus ongezond moet maken, vind ik het ook onzin om het zelf te maken trouwens, dan net zo lief een pakje.
Ik heb het dan natuurlijk over een snufje zout en misschien een goede theelepel suiker, daar wordt het echt niet ongezond van (psst, tomaten bevatten zelf ook suiker (http://en.wikipedia.org/wiki/Tomato#Fruit_or_vegetable.3F)). In het pakje (http://www.knorr.nl/nl/producten/knorr-mixen/mix-voor-macaroni) zit vast meer.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Fynnya op 22 december 2011, 11:27:10
Maar goed, misschien moeten we het maar gewoon bij pasta, saus en groenten laten.
Dat lijkt me voedingstechnisch niet echt een complete maaltijd, ik zou toch wel een proteïnebron erbij doen.
Bijvoorbeeld peulvruchten, noten/zaden (kort gebakken, eventueel fijngehakt, bijvoorbeeld door de saus) of zelfgemaakte burgers.
 
dat is toch niet echt dagelijks bij iedere maaltijd nodig? het enige is dat ik zonder echt reusachtige porties ga eten, maar soms heb ik daar zin in.
Je kan natuurlijk best uitzonderingen maken, dat is geen probleem.
En het is natuurlijk ook geen strakke regel ofzo, maar ik zie regelmatig beginnende vegetariërs die geen proteïnebronnen bij hun maaltijden doen, en dan redelijk snel weer stoppen met vegetarisme omdat ze het fysiek niet vinden voldoen. Of die vegetariër blijven, maar er fysiek wel last van hebben. Dat is vooral de reden dat ik het even wilde noemen, voor de zekerheid.
Je hoeft natuurlijk niet per se proteïne bij je avondmaaltijd te hebben, je kan ook je dagelijkse behoefte binnenkrijgen door proteïnerijke ingrediënten bij ontbijt, lunch en tussendoor (zuivel/vervangers). Dat is echt niet moeilijk, je hoeft echt geen giga hoeveelheden proteïne binnen te krijgen. Maar een avondmaaltijd zonder proteïnebron kan wel zorgen dat dat je maaltijd niet genoeg verzadigt. Daarom lijkt proteïnerijke ingrediënten bij de maaltijd mij een handig uitgangspunt voor beginnende vegetariërs.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Pam1978 op 22 december 2011, 14:55:21
Maar goed, misschien moeten we het maar gewoon bij pasta, saus en groenten laten.
Dat lijkt me voedingstechnisch niet echt een complete maaltijd, ik zou toch wel een proteïnebron erbij doen.
Bijvoorbeeld peulvruchten, noten/zaden (kort gebakken, eventueel fijngehakt, bijvoorbeeld door de saus) of zelfgemaakte burgers.
 
dat is toch niet echt dagelijks bij iedere maaltijd nodig? het enige is dat ik zonder echt reusachtige porties ga eten, maar soms heb ik daar zin in.
Je kan natuurlijk best uitzonderingen maken, dat is geen probleem.
En het is natuurlijk ook geen strakke regel ofzo, maar ik zie regelmatig beginnende vegetariërs die geen proteïnebronnen bij hun maaltijden doen, en dan redelijk snel weer stoppen met vegetarisme omdat ze het fysiek niet vinden voldoen. Of die vegetariër blijven, maar er fysiek wel last van hebben. Dat is vooral de reden dat ik het even wilde noemen, voor de zekerheid.
Je hoeft natuurlijk niet per se proteïne bij je avondmaaltijd te hebben, je kan ook je dagelijkse behoefte binnenkrijgen door proteïnerijke ingrediënten bij ontbijt, lunch en tussendoor (zuivel/vervangers). Dat is echt niet moeilijk, je hoeft echt geen giga hoeveelheden proteïne binnen te krijgen. Maar een avondmaaltijd zonder proteïnebron kan wel zorgen dat dat je maaltijd niet genoeg verzadigt. Daarom lijkt proteïnerijke ingrediënten bij de maaltijd mij een handig uitgangspunt voor beginnende vegetariërs.


Daar ben ik me van bewust. Ik heb me de laatste jaren wel al verdiept in gezond en verantwoord vegetarisch eten en ik weet dus wel wat je nodig hebt. Het is alleen qua smaak wel wennen; ik vind de meeste alternatieven niet zo lekker (al weet ik straks misschien niet meer beter) en je moet wel creatiever zijn als je niet meer zo nu en dan terug kan vallen op een stukje vlees of vis. Maar inderdaad maakt het me voor 1 keer niet uit als we geen proteïnerijke ingrediënten binnenkrijgen. Wat kaas erover is trouwens ook lekker.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Pam1978 op 22 december 2011, 14:57:56
De kant-en-klaarpakjes zullen we Pams kinderen vast ook wel uit het hoofd kunnen praten  ;D. Echt, met een pakje tomatenpassata, knoflook, basilicum en/of oregano, zout en vooral een royale hoeveelheid suiker krijg je een sausje waar zelfs de meest verstokte pakjeseter van houdt. Het is vooral een kwestie van verhoudingen: voorproefen is toegestaan verplicht.
De stiefkinderen lusten helaas echt niets, dus ik ben al blij als ze hun kant-en-klare-pakjes-pasta opeten. Het experimenteren heb ik opgegeven  :P Als ik er zoveel suiker en zout aan toe moet voegen en het dus ongezond moet maken, vind ik het ook onzin om het zelf te maken trouwens, dan net zo lief een pakje.
Ik heb het dan natuurlijk over een snufje zout en misschien een goede theelepel suiker, daar wordt het echt niet ongezond van (psst, tomaten bevatten zelf ook suiker (http://en.wikipedia.org/wiki/Tomato#Fruit_or_vegetable.3F)). In het pakje (http://www.knorr.nl/nl/producten/knorr-mixen/mix-voor-macaroni) zit vast meer.

Haha, dan ken je mijn vriend nog niet. Die presteert het om zelfs over een maaltijd die ik véél te zout vind nog extra zout en ketchup te gooien voor de smaak. Hij is echt vreselijk met eten en vindt het met een snufje zout en een theelepel suiker echt helemaal nergens naar smaken  :nooo:
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Flapke op 22 december 2011, 16:40:51
Als ie verslaafd is aan pakjes eten kan een flinke snuf vetsin ook verschil maken.
Je proeft het niet echt maar toch wel ofzo.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: greet op 22 december 2011, 17:49:45
Of je begint met in je zelfgemaakte saus ongelooflijk veel zout en zoet, zodat ze hem geweldig vinden, en dan minder je erna stiekum  :devil:
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Fynnya op 22 december 2011, 18:41:33
Of je lengt het pakje aan met eigen saus, en verschuift met de tijd van 90% pakje en 10% eigen saus naar 0% pakje naar 100% eigen saus ;)
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Bast op 24 december 2011, 16:22:48
Polpette ripieni zijn gevulde gehaktballetjes, waar veel groenten doorzitten, maar dan ook fijn gehakt. Ui, beetje selderij, wortel. Courgette kan ook bijvoorbeeld. Smaakvol en helemaal niet opvallend dat er weinig tot zelfs geen vlees in zit. Daarna verzuipen in tomatensaus en dan langzaam de verhouding verschuiving.
Misschien kun je het ook eens met balletjes van Djoois kaasgehakt proberen? Die vallen ook erg goed in smaak (ik moet ze zelf nog steeds een keer proberen :bloos:)
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Selly op 24 december 2011, 16:32:02
En vegetarische spekkies van Goodbite, Tivall of de Vegetarische Slager?
En, iets heel anders, hebben ze wel eens falafel gegeten? Of als zij niet-vega shoarma eten, zelf vega-shoarma eten of falafel?
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Bast op 24 december 2011, 17:01:12
Die Tivall spekjes vond ik niet briljant in een quiche laatst. Niet erg authentiek voor zover ik me de smaak van spekjes nog kan herinneren om over de textuur maar niet te praten. Terwijl ik het een aantal van de vegagehaktsoorten wel behoorlijk realistisch over vind komen. Het is alleen inderdaad wat lichter verteerbaar en voelt wel echt lichter op de maag.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Selly op 24 december 2011, 17:08:18
Die tivallspekjes zijn waanzinnig machtig toch? Of begrijp ik je verkeerd?
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Bast op 24 december 2011, 19:12:44
Nee, dat licht verteerbare sloeg op de gehaktsoorten. Ik heb ook niet veel van die spekjes weg kunnen krijgen (qua smaak dan) en ze zaten in een quiche met kaas. Sowieso geen lichte combi.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: Antje op 08 februari 2012, 13:06:34
Wij maken hier regelmatig (al dan niet meer een variatie) simpele pasta:
- pasta met macaroni en een blikje tomatenpuree erdoorheen
- kant-en-klare-pastasaus met basilicum van AH (kartonnen pakje)
- gebakken paprika
- eventueel Quorn gehakt

Je kunt de saus gewoon bij de gebakken paprika gooien. Ik hou niet zo van vega-gehakt, maar je zou er Quorn gehakt aan toe kunnen voegen. Pasta opdienen, saus erover.

Wat ook kan is er een ovenschotel van maken. Net iets lekkerder vind ik, maar duurt wel iets langer. Dan gooi je dus de bovenstaande ingrediënten in een ovenschotel. Oftewel de pasta met macaroni en tomatenpuree onderop, de pastasaus met paprika en eventueel vega gehakt daarna. Dan plakjes tomaat eroverheen (omdat het zo lekker is uit de oven). Wij doen nooit kaas er overheen trouwens, maar dat kan je ook nog doen als je wilt.

Goed. En dan als het gerecht op het bord ligt, toevoegen: gegrilde pijnboompitjes en er een beetje rucola sla doorheen scheppen.

Nou ja, het is een aanvullend idee. Als je wilt zou je ook eens kunnen denken aan aubergine in kleine stukjes als vervanging van het vega-gehakt? Succes ermee.
Titel: Re:Pasta...gehakt vervangen door?
Bericht door: koekiesbakker op 10 maart 2012, 15:23:08
Misschien heb ik het gemist, maar er lijkt me duidelijk nog een antwoord mogelijk dat ik nog niet heb gezien: eet verdorie maar gewoon eens even wat de pot schaft. Niet? Hop, zonder eten naar bed, kijken hoelang ze het volhouden zonder eten.
Verder: uitje en een teentje knoflook fruiten, twee blikken ingeblikte tomaten erbij, bouillonblokje en een klein schepje suiker en eventueel wat (gedroogde) kruiden. Inkoken tot de tomaten uit elkaar vallen. AH tivall rul gehakt erbij en 3 à 5 minuten mee laten koken: heel erg simpele saus, waarvan ik me eigenlijk niet kan voorstellen dat iemand hem echt "vies" vindt.