Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Twilightje op 03 oktober 2003, 20:41:09
-
Ik heb al verschillende keren een gerecht met aubergine laten mislukken (waaronder vandaag:-() In het kookboek staat altijd met één of twee eetlepels olie voor ca 5minuten de aubergine opbakken, maar dat volstaat bijlange niet precies. Mijn aubergine is altijd nog te hard en te bitter. Gewoon meer olie bijdoen of gaat het dan te veel aanbakken?
-
Langer bakken?
-
Mijn aubergine is altijd nog te hard en te bitter.
Mijn '2000 handige keukentips' heeft daar tywee oplossingen voor: * de schijfjes 30 minuten water met een snuifje zout (snuifje? zijn er echt mensen die snuifje zeggen?) laten trekken * de schijfjes met zout bestrooien, ca. 30 minuten laten trekken en daarna droogdeppen.
-
Kleinere stukken snijden.
-
dat met zout het water er aan onttrekken een half uur, ik heb altijd het idee dat je daarmee allerlei smaak en ook vitaminen ook de aubergine uittrekt, en ik vond ook dat het niet erg hielp, dus ik doe dat tegenwoordig anders. 5 min. opbakken is in ieder geval te kort, ik doe zelf iets meer olie dan normaal als ik roerbak, het vuur de eerste 1,5 minuut hoog en dan lager, en na een minuut of 4 er nog heen klein beetje vocht (water, of bv combinatie bouillon, wijn, port, ketjap) net zodat ze niet aanbakken erbij maar dus niet te veel vocht want dan krijg je een heel ander gerecht (meer gestoofde aubergines, is ook trouwens lekker, vooral met thaise groene curry, tamarinde en honing). Je kan er ook niet wat olie bij doen, maar dan wordt het al vlug erg vet (wat als je olijfolie gebruikt wel lekker is, maar ook euh, vet dus). Als er nu weer te veel vocht bij die aubergines is, het vuur weer wat hoger, en in totaal staan ze bij mij dan zeker 15 minuten te bakken, niet 5.
-
Ok, bedankt. Dat met zout heb ik al bij verschillende andere gerechten gelezen, maar denk dat het in dit geval niet de bedoeling was om de aubergine droger te maken. Ik moet dus eigenlijk gewoon durven meer van het kookboek los te komen en naar gevoel te koken.
-
't Is er nu vast geen tijd voor, maar ik moest er ineens aan denken...
Ik heb een paar keer aubergine gehad en dat vond ik best lekker, maar ik heb geen idee hoe ik het klaar moet maken. Hoe maak je aubergine lekker klaar en waar eet je het mee (afgezien van groenteprutjes)?
-
Hier wa (http://www.google.nl/search?hl=nl&q=aubergine+recepten&lr=)t linkjes.
-
Wat voor 'n gerechten waren het waar je aubergine in had?
Je hebt twee opties, of helemaal kapotstoven in een ratatouille of een curry of iets aanverwants, of bakken/frituren.
En, zoals Bart zegt: aubergines zijn goed om heel veel knoflookolie in kwijt te kunnen.
-
Ik heb ook wel eens een lekker hapje gemaakt van gegrilde aubergine plakken (in de lengte), beleggen met feta en basilicum en oprollen. Prikkertje erdoor en rijkelijk besprenkelen met olie en zout&peper.
Of plakken in de breedte grillen, en een torentje maken van om en om aubergine, mozzarella, basilicum.
Ik vind persoonlijk dat aubergine wel goed gaar moet zijn, anders vind ik het te rubberachtig
-
Je kunt een aubergine ook vullen met rijst en groenten en kaas en in de oven doen. Of moussaka maken. Of ook lekker is baba ganoush, auberginepuree maken voor bij brood of falafel.
Verder mik ik het vaak in de tomatensaus voor bij pasta.
In een beslag en frituren is ook lekker. En idd gegrilde aubergine mmmm
-
we hebben al een auberginedraad (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=6386) :D
Hmm, die kreeg ik niet toen ik zocht op 'aubergine'...
-
Met die malle aubergine heb ik ook tijden geworsteld. Ze werden of te droog of te slap of smakeloos. Ik doe het nu zo: in de lengte snijden, zout en favoriet kruid erop en eronder. Olie en bakboter heet maken, niet te veel anders te vet. Uitproberen, komt nogal precies. Goed heet maken. Op electrisch duurt het altijd een beetje langer. In de tijd dat de pan heet is geworden is de aubergine op smaak getrokken. Bakken, na een minuut keren, en dat 3 of vier keer. Olie en vet zijn erin getrokken en de aubergine mooi bruin. Dan kun je er van alles mee doen. Tussenlaag in de lasagne bijvoorbeeld, of koud laten worden en fetakaas of geitenkaas ertussen. Dit kan ook warm. Maar zeker knoflook en/of stukjes zongedroogde tomaat.
-
Ik ben gek op aubergine, (waarom zijn die krengen alleen vaak zo duur en van slechte kwaliteit >:() en zoek dan ook vaak een reden om ze klaar te maken. Die baktijden uit de boekjes kan ik ook nooit zo veel mee. Als je het in kleine blokjes snijdt, dan met wat olie roerbakken, totdat ze zacht en bruinig worden. Blik tomatenblokjes op sap er bij, knoflookje, verse peterselie en peper en zout. Erg lekker en eenvoudig. Lekker met bijv. stokbrood en salade. Een hit van aubergine vind ik ook Baba Ghanoush (of hoe je het ook schrijft). Een soort puree van gerookte aubergine, soms met yoghurt, soms met tahin. Komt uit griekenland/turkije en is lekker als smeerseltje op brood.
-
Het lukt trouwens ook goed om aubergine gaar te krijgen in de grillpan, en daarna op te rollen met iets van feta of mozzarella er in en wat tomaat/basilicum. Nog even op de grillpan, of in de oven of op de bbq!
Dat zoutstrooi verhaal laat ik ook achterwege en heb nog geen verschil gemerkt met toen ik het wel van te voren er op deed...
-
Je merkt het verschil wel als je bijvoorbeeld blokjes aubergine gaat bakken. Als je ze eerst zout nemen ze minder olie op.
-
Vroeger maakte ik wel Imam Bayeldi, was erg lekker: gevulde aubergine met o.a. rozijnen en knoflook. Zal het eens proberen op te sporen...
-
ik heb ook wel eens gelezen dat je de aubergine in ijswater moet leggen, dan zuigt die zich tijdens het bakken niet zo vl met olie (anders worden het echt van die olijfoliesponsjes...). of het echt werkt dus ik niet te bevestigen.
-
Dat doet me denken aan een recept "chinese aubergine". Ik weet het, Chinees is klaarblijkelijk geen Japans maar goed....tis een lekker recept. Iig aubergine in donkere saus. De saus bestaat geloof ik uit zoete ketjep/sherry/sesamolie/knoflook/gember etc.
Interesse? Dan zoek ik het thuis even op. Laat maar weten.
-
Je bedoelt dit recept. ;)
- 1 aubergine
- olie om in te bakken
- 1 tl fijngehakte gemberwortel of gemberpoeder
- 1 teentje uitgeperste knoflook
- 20 ml droge sherry
- 20 ml sojasaus
- 0,5 el azijn
- 1 el suiker
- 1 el oosterse sesamolie
- 0,5 tl chilisaus
- Snijd de aubergines in dikke schijven. Verhit de olie en bak de aubergineschijven goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Roerbak de gember en de knoflook op zacht vuur goudgeel. Voeg de andere ingrediënten toe en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de aubergine toe aan het mengsel en laat het zonder deksel zachtjes koken. Schep het mengsel af en toe om en verhit het tot de saus stroperig en bijna opgenomen is.
-
Ja! Dankje Kiwi :)
Tis echt heerlijk!
-
Gestoomde, Aziatische aubergine
We horen altijd dat aubergine een probleemgroente is. Daar vinden wij niks van waar, wij zijn dol op aubergine en geven graag originele recepten. Zoals deze Aziatische.
Source: Gestoomde, Aziatische aubergine (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13006-gestoomde-aziatische-aubergine)
-
We horen altijd dat aubergine een probleemgroente is.
Dit had ik nog nooit gehoord, dus ik googlede op aubergine probleemgroente. De enige hit was dit bericht van Vegatopia. Wie zijn dan de mensen die dit (blijkbaar offline) vertellen?
Ik vind aubergine juist een makkelijke groente (ik koop het niet voor niets vaak).
-
Mensen vinden het bitter, dat het veel olie absorbeert bij het bakken, een te stugge schil heeft, te hard blijft bij grillen en te zacht wordt bij stoven... Google vindt daar best wel wat hits op hoor, zeker in het engels (eggplant). Ik ben zelf ook een beetje een zeur wat aubergine betreft, maar een goede baba ganoush mag je me wel voor wakker maken.
Stomen heb ik nog nooit geprobeerd, maar dit recept ga ik eens maken!
-
Ha, ik had dat ook nog nooit gehoord hoor, dat het een probleemgroente zou zijn. Misschien kan Vegatopia even voor bronvermelding zorgen? ;)
Ik koop heel vaak aubergine, eet het ook wel regelmatig meermalen per week. (So much for een afwisselend dieet...)
Bitter snap ik ergens wel, maar had ik eigenlijk nog nooit iemand horen noemen. (Als ik mensen te eten krijg die iets niet lusten of lekker vinden, kan dat echt van alles zijn (tomaat, paprika, witlof, spruitjes, meloen, bietjes...) maar aubergine heb ik nog nooit gehoord als liever-niet-ingrediënt.)
En ja, het kan wel veel olie absorberen als je het bereidt als elke andere groente, maar in dat ene Isa-Chandra-recept dat ik vaak maak, gebruik je echt superweinig olie en dat ging de eerste keer weliswaar niet helemaal soepel, maar alle keren erna wel (de truc is kort gezegd: een beetje zout erop mikken en een deksel eroverheen zetten en dan op een laag pitje laten garen in o.a. z'n eigen vocht, dat vrijkomt vanwege dat zout; later doe je er nog wat tomaat bij ook, in dat kibbeh-recept althans).
Dit neemt natuurlijk niet weg dat ik het harstikke leuk vind om een recept voor gestoomde aubergine uit te proberen, dus dat zal ik zeker binnenkort eens doen! :D
-
We horen altijd dat aubergine een probleemgroente is.
Dit had ik nog nooit gehoord, dus ik googlede op aubergine probleemgroente. De enige hit was dit bericht van Vegatopia. Wie zijn dan de mensen die dit (blijkbaar offline) vertellen?
Ik vind aubergine juist een makkelijke groente (ik koop het niet voor niets vaak).
Ik hoor vaak dat mensen het niet gaar krijgen, inderdaad bitter vinden etc of dat het te vet wordt. En ik hoor vaak mensen klagen dat ze het half rauw voorgeschoteld krijgen van anderen. Dus vandaar. :)
(Edit: wat Sam zegt dus)
Ik koop het ook vaak, heerlijk juist! Fijn dat hier meer aubergine-enthousiasten zijn :D
-
Ik vind aubergine stom.
-
Ik vind aubergine stom.
Het is dan ook geen pompoen.
-
Ik vind aubergine stom.
Het is dan ook geen pompoen.
of brood
-
Ik kan me overigens best voorstellen dat mensen aubergine een lastige groente vinden. In de grillpan moet hij altijd net wat langer dan je denkt, anders blijkt hij toch nog te rauw te zijn. In stoofpotjes is de tijd tussen 'te kort, nog niet gaar' en 'snot' relatief kort (15-20 minuten vind ik een mooie tijd). Maar ik vind goed klaargemaakte aubergine wel lekker (net voor de eerste keer baba ganoush gemaakt - een basisversie, nog voor verbetering vatbaar, verder wel prima).
Je leest altijd dat je de aubergine met zout moet bestrooien, om de bitterstoffen er uit te laten trekken. Dat doe ik zelf eigenlijk nooit, ik vind aubergine ook niet te bitter of zo. Wel zorg ik altijd voor een tegenhanger qua smaak. Champignons, of tomatensaus met rozemarijn, of de foul medames (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12989-couscous-met-aubergine-en-foul-medames) dus.
-
Je leest altijd dat je de aubergine met zout moet bestrooien, om de bitterstoffen er uit te laten trekken. Dat doe ik zelf eigenlijk nooit, ik vind aubergine ook niet te bitter of zo.
Aubergine is dan ook niet zo bitter meer en daarnaast is het zouten ook van invloed op het vochtgehalte en vet opzuigen enzo. Ik vond aubergine nooit zo lekker, tot ik een Indisch huisgenootje kreeg. Het gerecht waardoor ik het echt heb leren waarderen, probeerde ik laatst weer eens te maken en toen sloeg ik het zouten over. Dat is geen slim idee als je het gaat frituren :nooo:
Ik eet het niet zo vaak, want mijn mede-eters zijn meer courgetteliefhebbers. Al begint eentje het nu wel meer te waarderen, dankzij het Indische gerecht :D
-
Mijn vriend vindt aubergine vaak een beetje saai, als je het alleen maar meestooft ofzo. Maar lekker goed gebakken (met een beetje zout en bv paprikapoeder) vindt hij het wel lekker. Gefrituurd vind ik het lekkerst (op z'n indiaans, eerst door kikkererwtenbloem met zaadjes gehaald). Het is een van de weinige groenten waar ik altijd wat zout op doe.
-
Ik heb gisteravond de gestoomde aubergine gemaakt. Was erg lekker! :D
-
Ik heb gisteravond de gestoomde aubergine gemaakt. Was erg lekker! :D
:D wat leuk!
-
Auberginesoep
Wat kan je zoal doen met aubergines? Meestal kom je niet veel verder dan een ratatouille of een ander groentestoofpotje. Wist je dat je aubergines ook kan gebruiken voor een aromatische soep? Deze soep combineert de aubergine met de zoetige smaak van rode paprika.
Source: Auberginesoep (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13017-auberginesoep)
-
Rokerige aubergine met ei en tomaat
Gisteren kreeg het vegetariër-vriendelijke kookboek De Perzische Keuken van Yasmin Khan het maximum aantal van 5 sterren. Vandaag plaatsen we een recept uit dit boek voor een auberginegerecht uit de noord-Iraanse provincie Gilan. Het 'roken' doe je in de oven, je hebt dus geen speciale rookoven nodig. Je kunt de aubergines ook roosteren op de barbecue.
Source: Rokerige aubergine met ei en tomaat (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13608-rokerige-aubergine-met-ei-en-tomaat)
-
Aubergines van de imam met hummus-wortelsalade en pilav-rijst
Wie graag kookt, krijgt een ander hoofd. Normale mensen denken bij Grieken aan de Eurocrisis, ik aan moussaka en walnotenyoghurt. Prettig is dat, zo’n meer positieve bedrading. Van al dat piekeren en discussiëren krijg je maar rimpels, en een hoefijzermondje, daar knapt niemand van op. De afgelopen weken ging het tijdens de verkiezingsstrijd onophoudelijk over de islam. Gék werd ik ervan, tot ik ineens bedacht dat ik al tijden geen Aubergines van de imam (ook wel bekend als "imam bayildi") had gemaakt. Ik maakte er wortelsalade met hummus bij en pilav-rijst en had zo ineens hartverwarmend, multi-cultureel eten dat iedereen lust, zelfs de grootste islam-sceptici. Eten verbindt. Dat hopen we dan maar, tenminste.
Source: Aubergines van de imam met hummus-wortelsalade en pilav-rijst (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13684-aubergines-van-de-imam-met-humus-wortelsalade-en-pilav-rijst)