Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Jasper op 21 december 2004, 19:37:44
-
Voor het toetje bij kerst lijkt het me wel weer leuk om iets te flamberen. Nu gebruik ik daar normaal gesproken de sterkste fruitlikeur voor die ik kan vinden, maar meestal vlamt dat niet of nauwelijks.
Heeft iemand dus tips om het wat spectaculairder te maken? In een oud bericht werd cognac geadviseerd, wil dat een beetje fikken zonder het gerecht in kwestie te verkolen?
-
De Mensen Die Het Weten Kunnen zeggen dat het alcoholpercentage zo hoog mogelijk moet zijn. Vijfendertig procent zou kunnen, maar veertig procent is beter.
-
Voor verkolen hoef je niet bang te zijn. Als je het goed wil doen dan verhit je de drank in een metalen soeplepel boven het (gas)vuur, steek je het er aan aan en giet je het over het gerecht heen.
-
Beetje opwarmen doet het ook altijd goed. Als je een crème-brulée-brandertje hebt - ik bedoel, hou even je aansteker onder de lepel, dan komen de brandbare dampen goed vrij.
-
In een oud bericht werd cognac geadviseerd
En dat kan ik je bij deze aanraden, is namelijk hmmm :kwijl:
-
Maar als een hoog alcoholpercentage garant staat voor vuurwerk, is het misschien ook een idee om iets als whiskey (of whisky, wat het verschil ook moge zijn) te gebruiken. Of dat lekker gaat smaken is natuurlijk een tweede.
-
R. flabeerde vandaag iets, de vlammen sloegen uit de pan :o
-
Kijk, dat wil ik ook. Gebruikte R. nog een speciale methode? Het zal vast ook helpen als de pan goed warm is gestookt van tevoren.
Ik zie net in het kerstkook-werkwinkel boekje van vorig jaar dat Marnier werd gebruikt om crêpes mee te flamberen. Maar dat wilde ook niet echt gaan branden.
-
De meeste sterke drank heeft toch een percentage van 35-45 procent. Dat ontloopt elkaar allemaal zo niet. Cognacs zijn niet sterker dan whiskeys. Bang dat er iets verbrandt door het flamberen hoef je niet te zijn. Dat flamberen zo rond de 35% gaat werken heeft er mee te maken dat de andere 65% (water dus) bij het flamberen de vrijgekomen hitte opneemt door te verdampen. Daarom wil het ook niet werken met lagere alcoholpercentages. Maar er blijft dus echt geen energie over van de verbranding om datgene wat je flambeert ook nog eens in de hens te steken.
-
Als je flambeert onder de afzuigkap, zorg dan wel dat deze niet aanstaat, anders kan de vlam erin schieten.
-
Ah, d'r was al een draad hierover. Wie flambeert er weleens wat? En wat?
Wat doet het precies met je eten eigenlijk?
Mijn laatste (en vrijwel enige) flambeerervaring was een cocktail met o.a. cognac. Bijna een ritueel qua bereiding en erg lekker!
-
Ik moet dan altijd denken aan een oud kookprogramma, La cuisine des mousquetaires. Daar zei een van de presentatrices regelmatig: "Il faut toujours flamber". Dat houd ik in gedachten, en ik flambeer bijvoorbeeld tijdens het bakken van paddestoelen de paddestoelen, worden ze lekkerder van. Met whiskey, rum, jenever, net wat ik in huis heb.
Het verhit en voegt toch wat smaak van de drank toe.
-
We hebben in de kerstpagina's een mooi recept waarin seitan wordt geblambeerd: seitan stroganoff. http://vegatopia.com/vega/kerst/kerstarchief/landen/9659-vegetarisch-kerstmenu-russian-style-2003#Seitan-stroganoff
En tijdens de vega gourmet kun je ook mooi flamberen.
Met paddestoelen is ook wel erg lekker ja.
-
Paddo's en ik gaan niet samen. Stond vandaag toe te kijken hoe een collega bewust vlam in de pan creeerde. Ik wil dat ook leren!
Edit: het was niet de stroganoff (Russen drinken alcohol liever volgens mij :P), maar de pannekoekjes...
-
Paddo's en ik gaan niet samen. Stond vandaag toe te kijken hoe een collega bewust vlam in de pan creeerde. Ik wil dat ook leren!
Hete pan, groot gas, een beetje rondspetterend vet (maar geen pannen vol)? Niet moeilijk. Maar ook niet alcoholisch. En gevaarlijk als je een afzuigkap hebt.
-
En gevaarlijk als je een afzuigkap hebt.
Ja, dat leerde ik van de week ook op een BHV cursus. Als je vlam in de pan hebt en je maakt die uit, dan wil dat dus nog niet zeggen dat al het vuur uit is.... :o
-
Wat is eigenlijk t smaak verschil van flamberen en drank erin verwerken bij paddestoelen bv verdampt toch alle alcohol ook als je die in het gercht doet?
-
Het is lekkerder, vind ik. Waarom weet ik niet. Misschien door de korte temperatuurboost.
-
Dat vraagt om een experiment!