Vegatopia Forum

Vegetarisch - special interests => Reizen => Topic gestart door: Sofie op 04 juli 2001, 20:28:00

Titel: Turkije
Bericht door: Sofie op 04 juli 2001, 20:28:00
Ik ga samen met (pecto)vegetarische vriendinnen naar Turkije op reis, ik verwacht niet dat daar(Kusadasi) vegetarische restaurants zijn. Maar ik had graag geweten hoe je zegt dat je geen vlees of kip wil in het Turks.

Als iemand een restaurant weet in Kusadasi voor vegetarische schotels of gewoon een typisch turkse gerecht(en) die geen vlees of kip bevatten is dat natuurlijk ook altijd welkom, dank je!

Sofie
Titel: Hoe zeg je dat?
Bericht door: Jan op 04 juli 2001, 22:53:00
De IVU (International Vegetarian Union) heeft een sectie met Vegetarian Phrases in World Languages. Turks vind je onder Middle East/Africa


Hic et yiyemem [heech et yee-yeh-mem] - I can't eat any meat
Et suyu bile yiyemem. - I can't even eat meat juices
... yiyemem - I can't eat ...
Et yiyemem - I can't eat meat
Tavuk [tah-vook] - chicken
Pilic [pee-leech] - chicken
Yumurta [yoo-moor-tah] - egg
BalIk [bah-luck] - fish
Etsiz yemek var mI? [Et-seez yeh-mek var muh?] - Do you have any dishes without meat?
Titel: Vega eten in Turkije
Bericht door: noesj op 28 januari 2002, 13:14:00
In april (doe ik net alsof ik stoer ben en) ga ik in mijn eentje naar Turkije. Maar voordat ik de reis ga boeken... kan ik daar wel vegetarisch eten? (of word ik voor gek verklaard wanneer ik halfpension boek)
Ik wil naar de Turkse riviera (Alanya of Side); ook restaurant-tips zijn meer dan welkom!
Titel: Vega eten in Turkije
Bericht door: ellen op 28 januari 2002, 13:18:00
Een vriend van mij is laatst naar Turkije geweest (vooral Istanbul). Hij klaagde heel erg over het overaanbod aan Kebab en het onderaanbod van andere gerechten.
Titel: Vega eten in Turkije
Bericht door: am op 30 januari 2002, 17:11:00
ben vorig jaar in turkije (kusadasi) geweest en ga dit jaar weer (gumbet). Het aanbod is niet echt overweldigend maar ze zijn altijd bereid iets voor je te maken, dus een echt probleem is het niet. Wel staan ze vaak ietwat vreemd te kijken omdat mensen daar vaak alleen maar vegetarisch zijn vanwege economische redenen, en dan kom jij daar ff als toerist melden dat je vegetarisch eten wil..
Veganistisch zal denk ik wel iets moeilijker zijn.

Verder is Turkije echt een super tof land en de mensen zijn echt super aardig!! Als je in de buurt zit van Efeze raad ik je zeker aan om daar heen te gaan. Efeze is echt 100 keer zo indrukwekkend als Rome, vind ik. Je moet dus wel een beetje van oudheid houden anders zal je het niet zo interessant vinden hoewel ik denk dat het zelfs dan nog de moeite waard is, want sjiiit wat waren die mensen slim!!
Titel: Vega eten in Turkije
Bericht door: Yessica op 02 februari 2002, 23:44:00
Ik ben een paar jaar geleden in Istanboel geweest en heb absoluut geen klagen gehad over vegetarisch eten. In ieder restaurantje heb ik heerlijk kunnen eten. Vooral de met rijst en groenten gevulde druivenbladeren waren voortreffelijk.

De Turkse keuken kent best veel vegetarische gerechten, maar wat ik wel merkte is dat de Turken het wel vreemd vonden dat ik vegetarier was. Ik kwam tenslotte uit het rijke westen, en vegetarisch eten is toch meer iets voor de armen. Als je de middelen hebt, dan eet je toch vlees?

Ander voordeel; de andere reisgenoten hadden na een aantal dagen allemaal last van diarree, behalve.....ik
Titel: Vega eten in Turkije
Bericht door: Yessica op 02 februari 2002, 23:47:00
O ja, en op www.vegdining.com kwam ik dit nog tegen;

http://www.vegdining.com/GetRest.cfm?rk=TUR-ANTA-VEJET
Titel: Vega eten in Turkije
Bericht door: Sander op 04 februari 2002, 21:25:00
Quote:

De Turkse keuken kent best veel vegetarische gerechten, maar wat ik wel merkte is dat de Turken het wel vreemd vonden dat ik vegetarier was.Wat ik merkte, is dat ze het ook vreemd vinden dat ik als vegetarier liever geen rijst eet die is gekookt in een van een koeienbot getrokken bouillon. Dat was weliswaar bij een Turks restaurant in Maastricht, maar toch.
Titel: Vega eten in Turkije
Bericht door: Djibo op 06 april 2002, 16:28:00
Ik ben twee en drie jaar geleden geweest in Turkije, drie jaar geleden ben ik van Bodrum naar Marmaris gezeild en viel het vegetarische eten tegen. twee jaar geleden ben ik in Alanya geweest en daar verbleef ik in een hotel in dat hotel ben ik vreselijk belazerd de kok had ik verteld dat ik vegetarisch was en hij begreep dat en zei dat er weinig vegetarische te eten was, dus ik nam de hele tijd salades op een avond ging ik weer eten in het hotel roept de kok mij en wijst naar iets en zegt "no meat, no meat" Dus ik schep het op het was iets van een gevulde courgette en het was een geruld goedje ik vroeg nog of hij serieus was en hij was serieus om een lang verhaal kort te maken ik neem een hap en mijn ex vriendin (niet vegetarisch) zegt ik weet zeker dat er vlees in zit maar ik vertrouwde de kok zij neemt een hap en is 100% zeker, gaat ze naar die kok toe en hij weet opeens van niets meer later hoorde ik van de managers, die er allemaal lacherig over deden, dat hij een grapje maakte en niet goed begrepen had dat ik vegtarisch was JA AMEHOELA. Ik was in alle staten maar heb geen stappen ondernomen. Maar een ding is zeker ik hoef NOOIT meer naar turkije, terwijl de mensen heel gastvrij zijn en het een mooi land is. Er is voor de rest ook best goed vegetarisch te eten maar let wel heel goed op.
Titel: Vega eten in Turkije
Bericht door: Jorge op 06 april 2002, 17:49:00
Quote:

Op 2002-04-06 16:28, schreef Djibo:
Ik ben twee en drie jaar geleden geweest in Turkije, drie jaar geleden ben ik van Bodrum naar Marmaris gezeild en viel het vegetarische eten tegen. twee jaar geleden ben ik in Alanya geweest en daar verbleef ik in een hotel in dat hotel ben ik vreselijk belazerd de kok had ik verteld dat ik vegetarisch was en hij begreep dat en zei dat er weinig vegetarische te eten was, dus ik nam de hele tijd salades op een avond ging ik weer eten in het hotel roept de kok mij en wijst naar iets en zegt "no meat, no meat" Dus ik schep het op het was iets van een gevulde courgette en het was een geruld goedje ik vroeg nog of hij serieus was en hij was serieus om een lang verhaal kort te maken ik neem een hap en mijn ex vriendin (niet vegetarisch) zegt ik weet zeker dat er vlees in zit maar ik vertrouwde de kok zij neemt een hap en is 100% zeker, gaat ze naar die kok toe en hij weet opeens van niets meer later hoorde ik van de managers, die er allemaal lacherig over deden, dat hij een grapje maakte en niet goed begrepen had dat ik vegtarisch was JA AMEHOELA. Ik was in alle staten maar heb geen stappen ondernomen. Maar een ding is zeker ik hoef NOOIT meer naar turkije, terwijl de mensen heel gastvrij zijn en het een mooi land is. Er is voor de rest ook best goed vegetarisch te eten maar let wel heel goed op.Begrijp ik je goed als ik zeg dat je door een stel sukkels een overigens schitterend land met vriendelijke mensen en een keuken die in vegetarisch eten kan voorzien, links laat liggen???
Kloothommels kom je overal tegen, in het ene land inderdaad heel wat meer dan in het andere, maar Turkije komt op mij heel sympathiek over, als ik de meningen hiervboven (en van anderen) goed heb begrepen.
Titel: Vega eten in Turkije
Bericht door: Djibo op 12 april 2002, 01:14:00
Ja maar ik ben twee keer in turije geweest en het was vooral de tweede keer dat ik belazerd ben en de eerste keer viel het ok niet mee goed vegetarisch eten te krijgen, en daarbij, ik heb ook niet het idee dat het ze ook iets interesseerde of je vegetarisch was of niet het is een grote commerciele markt die maar denkt van volgend jaar weer andere gasten, misschien heb ik ook wel het verkeerde deel van turkijke bezocht terwijl ik weet dat het turkse volk zeer gastvrij is. Maarja mijn drive om naar turkije te gaan is flink afgenomen....

djibo
Titel: Vega eten in Turkije
Bericht door: floork op 22 april 2002, 12:40:00
Een paar tips van dingen die bijna altijd vegetarisch zijn:
(je zult het vooral met de voorgerechten moeten doen)
- sigara boregi (kaas in filodeeg)
- imam baylidi: gevulde aubergine (letterlijk: de imam valt flauw, van de knoflook)
- linzensoep
verder ook lekker: verschillende gegrilde groenten met yoghurt, aardappels met pittige saus.
Op de markt: plat vers gebakken brood met peterselie en kaas ertussen.
En ze maken prima salades met olijven, feta, komkommer etc.
Als je in een goed hotel zit, is mijn tip om bij het ontbijt lekker te eten met komkommer, feta, brood etc.
Verder begrijpen ze het inderdaad niet altijd fantastisch, maar een tip die ik ooit kreeg was om te zeggen dat ik allergisch was voor vlees en vis, dat je er ziek van wordt. Dan laten ze het wel uit hun hoofd om geintjes uit te halen.
Laatste tip: ga eens kijken bij een turks restaurant in NL, en schrijf de namen op van een aantal vega gerechten.
Tot slot: in toerischtisch gebied kun je altijd nog aan een omelet....
Titel: Vega eten in Turkije
Bericht door: Janet op 23 juli 2002, 12:11:00
Ik ben vorige week nog in Turkije geweest (in Icmeler, een prachtige plaats naast Marmaris).
Ik vind Turkije  echt een geweldig land. Leuke mensen, mooie omgeving en volop vegetarisch eten!! Bijna ieder restaurant had voldoende (een stuk of 3) vegetarische gerechten.
Ik vind het voor vegetariërs een ideaal land om heen te gaan. Ik ben ook al eens in Spanje geweest, maar daar heb ik vooral moeten "leven" van de vegetarische pizza.


Quote:


Op 2002-01-28 13:14, schreef noesj:
In april (doe ik net alsof ik stoer ben en) ga ik in mijn eentje naar Turkije. Maar voordat ik de reis ga boeken... kan ik daar wel vegetarisch eten? (of word ik voor gek verklaard wanneer ik halfpension boek)
Ik wil naar de Turkse riviera (Alanya of Side); ook restaurant-tips zijn meer dan welkom!

Titel: Vega eten in Turkije
Bericht door: Sander op 23 juli 2002, 14:48:00
Ik ben dus op vakantie in Kusadasi geweest, en in tegenstelling tot Am zijn mijn ervaringen met de verkrijgbaarheid van vegetarisch eten echt supergoed! Dat vegetarische paspoort heb ik echt geen seconde nodig gehad, ik ben zelfs in restaurants geweest waar ze gewoon 10 verschillende vegetarische hoofdgerechten op de kaart hadden staan, de een nog lekkerder dan de andere.
Titel: Vega eten in Turkije
Bericht door: Brent op 03 oktober 2002, 12:14:00
Ben ook al in Kusadasi geweest in Hotel Pine Bay. Het eten is hier een echte aanrader. Vlees ligt meestal op aparte schotels en er is een grote keuze in slaatjes, linzen... In de stas zijn er ook veel restaurantjes waar je een vegetarische pizza of paste vind.
Titel: Hoe zeg je dat?
Bericht door: Brent op 07 november 2002, 14:54:00
In Kusadaci spreken ze over het algemeen goed Engels. Op enkele plaatsen spraken ze zelfs Nederlands.
Titel: Hoe zeg je dat?
Bericht door: Sil op 07 november 2002, 18:33:00
op www.lekkerplantaardig.net staan een aantal 'paspoorten' voor veganisten. Ik weet niet of turks er ook bij staat, maar ik denkhet wel.
Titel: Hoe zeg je dat?
Bericht door: Marcello op 10 november 2002, 10:56:00
Quote:

Op 2002-11-07 18:33, schreef Silent seadragon:
...weet niet of turks er ook bij staat...


Yep, staat erbij:
www.lekkerplantaardig.net/vgp/v-pas.htm
Titel: Hoe zeg je dat?
Bericht door: floork op 11 november 2002, 12:40:00
In Kusadasi hoef je je geen zorgen te maken over de taal: Engels, Duits, en soms ook NL ....
dat lukt vast..
Een aanrader: sigara boregi (gefrituurde rolletjes met kaas en peterselie) en imam bayildi: gevulde aubergine met tomaat enveel knoflook (soms koud, soms warm)
Veel plezier
Titel: Hoe zeg je dat?
Bericht door: floork op 11 november 2002, 12:52:00
In Kusadasi hoef je je geen zorgen te maken over de taal: Engels, Duits, en soms ook NL ....
dat lukt vast..
Een aanrader: sigara boregi (gefrituurde rolletjes met kaas en peterselie) en imam bayildi: gevulde aubergine met tomaat enveel knoflook (soms koud, soms warm)
Veel plezier
Titel: Vega eten in Turkije
Bericht door: babbie op 08 december 2002, 15:13:00
Ik ben in oktober 2002 naar Gumbet in turkije geweest, omdat ik bang was dat ze niet zoveel vegetarisch zouden hebben hadden we voor all-in gekozen, zo hadden we dus ontbijt, lunch en diner in buffetvorm. Ik had echt enorm veel keuze en heb heerlijk gegeten zelfs pasta's hadden ze apart van de saus zodat je die weer kon mixen met 1 van de vele groetenschotels.

We hebben ook in het dorpje gegeten en ook daar hadden ze in de meeste restaurants wel vegetarische gerechten, dus ik vondt het echt een superland voor vegetariers
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Twilightje op 01 juli 2003, 12:24:12
Ik ga in september naar de Turkse riviera. Ik weet nog niet welk stadje, is hotel op indeling. Alleszins 1 van deze 5: Alanya, Antalya, Kemer, Side of Belek. Ik lees wat tegenstrijdige getuigenissen in deze draad, maar de meesten zijn toch positief, dus ik heb er goeie hoop op. Wij hebben net niet voor all-in gekozen omdat ik plaatselijke restaurantjes willen verkennen. Het risico neem ik erbij. Als er nog tips zijn ivm vegetarisch eten in Turije of in 1 van bovenstaande stadjes, altijd welkom!
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Brent op 14 juli 2003, 10:56:24
Ik ga in september naar de Turkse riviera. Ik weet nog niet welk stadje, is hotel op indeling. Alleszins 1 van deze 5: Alanya, Antalya, Kemer, Side of Belek.  Als er nog tips zijn ivm vegetarisch eten in Turije of in 1 van bovenstaande stadjes, altijd welkom!

In Antalya ben ik een paar jaar geleden geweest. Op dat moment waren er vooral Duitse toeristen. De Turkse bevolking spreekt goed Engels en Duits. In de meeste restaurantjes heb je altijd wel een vegasuggestie. Wel effe waarschuwen dat het er soms erg heet kan zijn, er is in de zomer echt wel een vochtige hitte. De klassieke kust vb Kusadaci, heeft een aangenamer klimaat.
Veel plezier nog in Turkije
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Twilightje op 14 juli 2003, 16:21:28
Wel effe waarschuwen dat het er soms erg heet kan zijn, er is in de zomer echt wel een vochtige hitte. De klassieke kust vb Kusadaci, heeft een aangenamer klimaat.

Hopelijk is het in september al wat minder he. Op de meeste sites die ik tegenkom staat dat de temperatuur gemiddeld 27 graden is in september, maar da's wel een gemiddelde van heel Turkije...

Citaat
Veel plezier nog in Turkije !!

Thx!! Moet wel lukken he :)
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Twilightje op 17 september 2003, 01:12:08
Ik ben sinds vandaag terug uit Turkije; fantastische vakantie gehad. Het stikte er wel van de Hollanders  :P En ik moest niet verhongeren: in het hotel zelf was er een uitgebreid buffet, de warme gerechten waren wel met vlees, soms was er wel een vegetarisch bijgerecht bij, maar het koud buffet was lekker en gevarieerd genoeg. In de restaurantjes pasten ze er altijd wel een mouw aan, al stond er niets op de kaart, beter dat dan een klant verliezen ;) Eén keer mezze kunnen proeven :yummie:
Titel: Re:Turkije
Bericht door: M. op 20 oktober 2003, 12:22:27
Ik ben gisteren terug gekomen van een weekje vakantie in Turkije en het was heerlijk, we zijn vier keer uit eten geweest en dat ging prima. Alle restaurants hadden wel minstens 5 vegetarische gerechten op het menu en meestal zat daar ook wel een veganisische bij. Ben een keer naar een vegetarisch restautant geweest en daar kon ik gewoon vragen of ze veganistische gerechten hadden, begrepen ze meteen.

Zat in Fethiye trouwens...
Titel: Re:Turkije
Bericht door: viv op 02 juli 2005, 22:03:01
Ben vorige zomer in Marmaris geweest
en het was het eerste land waar ik zo gemakkelijk kon eten!
wat een vriendelijke mensen
en bij elk restaurant meerdere vegetarische menus
bijna alleen maar engels hoeven spreken ook de menukaarten

dus echt een aanrader :D
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Sharon op 27 november 2005, 17:02:20
Ik ben in Alanya geweest en heb daar 18 dagen eigenlijk alleen op watermeloen en turks brood geleefd. De kok wou het maar niet begrijpen en het personeel wees gewoon gerechten aan waar vis inzat, of salades waar vlees doorheen zat (maar dat kun je er toch gewoon uitpeuteren). Grrr. in ieder geval het was geen leuke ervaring die vakantie. Als je de kok erop wou aanspreken dan kon hij ineens geen engels en hetzelfde gold voor de manager. Onze hostess erop afgestuurd (zij kon wel turks).. Die avond kreeg ik drie groenuitgeslagen aardappels met veel bravour op een bord aangeleverd.
Niet iets wat ik nog een keer zou doen.. Maar dat lag niet alleen aan het slechte eten, maar ook aan de aantallen voedselvergiftigingen en de vele mensen die aan me zaten.
Titel: Re:Turkije
Bericht door: sjors op 02 december 2005, 20:43:44
Afgelopen zomer ben ik een weekje in Istanbul geweest (liftend vanuit Nederland :D) en een slaapplek gevonden bij een Turks meisje die vegetarier bleek te zijn en ook begrip had voor het feit dat ik veganist was. We hebben heel de week heerlijk veganistisch gegeten !
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Hausfrau op 28 maart 2006, 10:11:01
Wij gaan in mei, naar een all-in (hel), want met de schoonouders...

Ben erg benieuwd, maar ik ga in ieder geval al bovenstaand even uitprinten  :D
Titel: Re:Turkije
Bericht door: denizthecat op 29 maart 2006, 07:46:16
Hoi,

Ik zeg het niet omdat ik half Turks ben, maar de Turkse vegetarische keuken is echt het allerbeste

De Turkse keuken bevat ontzettend veel vegetarische en veganische gerechten. Om te beginnen is het traditionele Turkse brood geheel veganistisch. Dat krijg je altijd bij een gerecht. Plus er wordt heel veel gebruik gemaakt van olijfolie wat de meeste groentegerechten ook veganistisch maakt.

Je kan in het Turks 'Et yemem' zeggen wat letterlijk betekent 'ik eet geen vlees'

Of heel simpel:
 "et yok"-geen vlees
 "et yasak"- vlees verboden
 "et ve balik yasak"-vlees en vis verboden
"et, balik ve tavuk yemem"-ik eet geen vlees, vis of kip.

"et" betekent vlees
"balik" betekent vis
"tavuk"betekent kip

Dus dat moet geen enkel probleem zijn. succes en geniet van de Turkse keuken

Titel: Re:Turkije
Bericht door: RedHair op 30 maart 2006, 15:20:32
Ben benieuwd denizthecat, ik vlieg morgen vroeg naar Istanbul!  ;D
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Angie op 22 juni 2006, 13:05:25
Ik ga naar Turkije, Marmaris.
Ik leef dan 11 dagen op brood en meloen, ik neem het risico niet om toch perongeluk vlees binnen te krijgen.

Titel: Re:Turkije
Bericht door: Poek op 22 juni 2006, 13:11:55
Ik ga naar Turkije, Marmaris.
Ik leef dan 11 dagen op brood en meloen, ik neem het risico niet om toch perongeluk vlees binnen te krijgen.

Al kun je heerlijke vegetarische gerechten krijgen (of gewone vegetarische gerechten zoals pasta/pizza/groenten/aardappelen), jij houdt het bij brood en meloen  ???

Of ben je er eerder geweest?
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Angie op 22 juni 2006, 17:33:51
Ik ben er eerder geweest maardat was bij een ander hotel en daar was eigenlijk geen keus.
Ik kan hier wel eens kijken wat ze hebben....

Maar ben eigenlijk een miep met eten hoor  ;)
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Gabs op 22 juni 2006, 23:58:08
probeer toch gewoon eens al die turkes heerlijkheden: pepers, paprika enzo gevuld met fetakaas (tenzij je ook geen kaas eet), aubergines op verschillende wijzes, bijvoorbeeld met veel knoflook of gefrituurd, gemengde salade, vergelijkbaar met griekse salade, filodeeg met bijvoorbeeld feta en spinazie... en natuurlijk als toetje: baklava!
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Carla op 24 juni 2006, 12:08:46
Ook al heb je een reis geboekt hebt met hotel-vol pension dan is er niemand die je verplicht in dat hotel te eten als het je niet bevalt.
Ik heb hele goede ervaringen met vegetarisch eten in Turkije, heerlijke salades, aubeginesauzen, gebakken cougettegerechten, gefrituurde groenten, groenten in marinades etc etc. In de meeste restaurants mag je zelfs in de keuken aanwijzen wat je wilt. Als je dan ook nog een lijstje meeneemt met de vertaling dat je geen vlees/vis/eieren of wat ook eet dan kom je een heel eind.
Dan voor toetje nog de heerlijke baklava's vol met noten......
En ontbijt met verse feta kaas mjammie !
Landen in deze streek zijn juist luilekkerlanden voor vegetariers !
Titel: Vegatarisch eten in Turkije (Bodrum)
Bericht door: slmh op 14 maart 2007, 12:48:06
Hallo,
Ik ga in de zomervakantie naar Bodrum in Turkije op vakantie. En ik wou vragen of er iemand misschien tips of adressen van vegetarische restaurants heeft. En welke dingen daar erg lekker zijn. Dank je. :)
Kus Sharon
Titel: Re:Turkije
Bericht door: buufje op 29 mei 2007, 13:49:55
Ik ben onlangs een weekje naar ozdere geweest, dichtbij kusadasi. Had daar voor het eerst een all in hotel. Nou qua eten is dat super goedgekomen. Zoveel salades, soepen, broodjes met fetakaas en heerlijke kazen, verder linzen, veel koolsoorten, gestoofde turkse spinazie. HEt was voortreffelijk. Ook de yoghurtsauzen bijvoorbeeld cacik, is met knoflook en veel groene kruiden is zalig. toetjes ook zeer rijkelijk vertegenwoordigd.   HEt kan dus weldegelijk in Turkije.
Als je het adres wilt.

www.grandefe.com
ook niet duur trouwens

weekje in mei all in 309 euro p p

Titel: Re:Turkije
Bericht door: Di. op 02 juni 2007, 14:30:14
ahaha, vet dat je in özdere bent geweest. Wij hebben daar een zomerhuis en ik zie er bijna nooit toeristen. Ik ga deze zomer weer zo'n 7 weken!

In Turkije hebben ze meze voor bij de drank (denk tapa's). Die zijn 9 van de 10 keer vegetarisch en verkopen ze in zo ongeveer elk goed restaurant. Als ik buiten eet ga ik daar vaak voor (maar meestal koken we gewoon thuis aangezien het supermarkt aanbod heel groot is en de verse groenten op de markt echt fantastisch lekker zijn). In de wat grotere steden heb je sowieso van die wat modernere lunchrooms/restaurants en daar heb je altijd ook vegetarische hoofdgerechten.

Verder kan je op het strand en bij strandtenten altijd vegetarische snacks halen: jack-patatoes (kömpir), platte broden gevuld met kaas of aardappel (gözleme), gestoomde mais...
Titel: Re:Turkije
Bericht door: soja op 10 juni 2007, 19:52:45
Turkije, een droom van een land voor vegetariërs. In tegenstelling tot bv Griekenland, waar het al heel wat moeilijker is. Overal in Turkije heerlijk kunnen eten, ik kook zelfs Turks geďnspireerd thuis.

Kleine anecdote : op TV was eens een reisprogramma. Vrouw kloeg steen en been over het hotel in Turkije, ze hadden daar alleen maar Turks eten.

Duh!!
Titel: Re:Turkije
Bericht door: slmh op 25 juli 2007, 16:19:39
Ben gisteren teug van Turkije gekomen. Ik was 2 weken naar Turkije (Bodrum) geweest naar het hotel Club Forever. Er was veel keuze kwa eten alleen wel veel vlees dat was wel jammer. Maar als ze dan iets vegetarisch hadden was dat wel heel lekker.. ze hadden dan bv. een soort pannekoekjes met kaas, deegrolletjes met kaas, groenten enz. Maar soms hadden ze ook weer niet heel veel lag aan die dag eigenlijk. Gelukkig was er wel veel meloen. Dus dat heb ik ook veel gegeten. En ze hadden ook veel zoete hapjes, was ook wel lekker maar slecht voor de lijn. Er was alleen wel een heel groot nadeel  aan het alakart restaurant. Daar heb ik namelijk een keer met mijn ouders gegeten en dat was ook de laatste keer dat ik daar kwam.. Je kon namelijk zelf beslissen wat je wou. Dus ik zei meteen vanaf het begin dat ik vegetarier ben, zodat ze mij niet opeens vlees opscheppen. Nou eerst kwam de soep dat was dus gewoon vegetarisch. En toen kon ik kiezen uit salades dus toen zei ik dat ik een salade wou zonder vlees. Dus hun zeggen nou dat hebben we wel. Kwam mijn salade zat er dus gewoon kip op he.. Dus ik zeg zo ik had zo gezegt dat ik vegetarier ben, zeiden ze oke wij maken wel een nieuwe salade. Dus komt de ober even later terug geeft hij salade zonder vlees (dat dacht ik dus). Dus ik ging eerst al voor de zekerheid kijken of er echt kip meer in die salade zat. En ik kon niks vinden dus ging ik het eten. Toen ik mijn salade dus bijna op had kwam ik dus gewoon een stukje kip tegen he!! Dus ik werd echt woedend ik wou die mensen echt wat aan doen. Dus ik zeg zo er zit gewoon nog steeds kip in hoor. Zegt die man zo ja de kok haalt het er altijd uit. Werd echt gek he en die ober zat gewoon te lachen met zijn domme hoofd!!  >:( Die mensen denken dus gewoon dat vegetariers iets wel willen eten als dat vlees er is uitgehaald, nou dus echt niet!! DUS VEGETARIERS OPGELET.. ALS JE NAAR HOTEL CLUB FOREVER GAAT EET NIET IN HET ALAKART RESTAURANT Verder was het hotel wel heel mooi en het uitzicht op de zee was ook prachtig en de werknemers waren ook erg aardig op sommige na dan... Sommige waren namelijk echt scheinheilig. Maar verder vond ik het wel een leuk vakantieland alleen wel wat te warm weer want het word daar soms 50 graden en de mensen zijn heel opdringerig.
Xx. Sharon
Titel: Re:Turkije
Bericht door: blingda op 06 oktober 2007, 12:20:28
Het meest ideale voor een vegetarier is tcoh denk ik wel het boeken van een all-in reis bij een meer op het westen ingesteld hotel. Ik ben 2 keer in turkije geweest, en alhoewel er veel vlees en vis gemaakt wordt, kon ik wel mn geluk op met alle aardappel/groenten en fruitgerechten. Als je all-in hebt kun je ook lekker je eigen gang gaan en zelf kiezen wat je wilt eten, natuurlijk zal je soms moeten vragen wat er in zit, maar het is een stuk makkelijker als je alle keus hebt.
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Flapke op 03 oktober 2010, 16:52:23
13 dagen heerlijk gegeten in hotel Le Jardin in Kiris (Kemer). Ruime keuze, elke dag wel weer andere gerechten.
Ook bij een dagtrip naar Mira Kekova werd er rekening met ons gehouden. Er was een bufet en er werd gevraagd of je er vlees of vis bij wilde. Toen wij aangaven dat we dat niet wilde werd er meteen voorgesteld een omelet te bakken. Vol schaamte kwamen ze vertellen dat ze geen eieren hadden dus kregen we een heerlijk pizza.

Alleen het Mexicaans a la carte restaurant bij Le Jardin was schandalig. Men had gezegd dat we daar vegetarisch konden eten. Het was ook geen a la carte want er was niets te kiezen.
Kregen eest een gevulde aardappel, met gehakt. Vervolgens een bonensoep vol met kip. Zijn toen maar bij het buffet gaan eten. (m'n schoonouders die ware blijven zitten waren ook niet tevreden over het eten zelf. Het nagerecht was gewoon 1 van de dingen die ze die dag bij het buffet restaurant serveerden ..)
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Fynnya op 11 oktober 2010, 14:08:42
Wat ik heerlijk Turks voedsel vind, is dolma, rolletjes van wijnbladeren met daarin rijst en andere dingen. Heerlijk!
Ik weet niet of dat in Turkije ook altijd vegetarisch is (ben er zelf nooit geweest), maar hier in Nederland ben ik nog nooit niet-vegetarische dolma tegengekomen in winkels of restaurants.

Het zou trouwens kunnen dat het dolmades genoemd wordt, het ene is de Turkse benaming, de andere de Griekse, en ik haal vaak door elkaar welke welke is (maar ik denk dat dolma de Turkse is).
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Hizikigrrrl op 11 oktober 2010, 14:11:43
Wat ik heerlijk Turks voedsel vind, is dolma, rolletjes van wijnbladeren met daarin rijst en andere dingen. Heerlijk!
Ik weet niet of dat in Turkije ook altijd vegetarisch is (ben er zelf nooit geweest), maar hier in Nederland ben ik nog nooit niet-vegetarische dolma tegengekomen in winkels of restaurants.

Het zou trouwens kunnen dat het dolmades genoemd wordt, het ene is de Turkse benaming, de andere de Griekse, en ik haal vaak door elkaar welke welke is (maar ik denk dat dolma de Turkse is).

Bij supermarkten (Super, AH) vind je dolma's in een plat blik bij de olijven etc. Volgens mij zijn die vega, zelf vind ik ze heerlijk! De biowinkel hier verkoopt ze ook en bij de Turk vind je ze natuurlijk.
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Fynnya op 11 oktober 2010, 16:56:15
Bij supermarkten (Super, AH) vind je dolma's in een plat blik bij de olijven etc. Volgens mij zijn die vega, zelf vind ik ze heerlijk! De biowinkel hier verkoopt ze ook en bij de Turk vind je ze natuurlijk.
In sommige winkels hebben ze ook Griekse (die gebruiken wat andere kruiden er in), en die staan bij mijn supermarkt bij de macaroni en tomatenpasta in de buurt. De Turkse meestal in het rek waar allerlei Turkse producten staan.
Titel: Re:Turkije
Bericht door: fem fatale op 11 oktober 2010, 19:56:14
Mijn Turkse bovenbuurvrouw maakte ze met bladeren uit mijn tuin (struik moest weg vanwege het kattennet) en rijst en vlees, dus ik zou er niet op vertrouwen dat ze in Turkije vegetarisch zijn.
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Bast op 02 oktober 2011, 18:54:30
Iemand nog tips voor Side en Istanbul?
Titel: Re:Turkije
Bericht door: RvO op 02 oktober 2011, 22:46:43
Lang, lang geleden (15 jaar?) in Turkije geweest (Antalya, Cappadocie e.o., Toros, Kust bij Antalya). In veel gerechten ging toen een (beetje) vlees of vleesbouillon. Maar het verschilde per kok/restaurant.

Buiten de touristtraps zijn we regelmatig in de keuken gevraagd en mochten we aanwijzen wat we wilden eten. Dat is wel zo handig als de enige gemeenschappelijke taal "handen en voeten" is.  Het is dan ook vrij gemakkelijk om je daar te te laten uitnodigen in de keuken. Natuurlijk is het begrip vega ook wat lastig uit te leggen in "handen en voeten". Ik heb toen maar besloten even niet principieel te zijn.

Zomaar wat herinneringen:
Probeer de kleine "tentjes". Als het vol zit met locals is het goed. (Ik herinner me een shabby wegrestaurantje, type "voorzichtig ademhalen anders stort het in", een rij stinkende vrachtwagens voor de deur. We hebben er op een terrasje aan de achterkant werkelijk verschrikkelijk zitten smullen).
In de kleine dorpjes hebben theehuizen, winkels enzo geen uithangborden. Vragen! Leer 10 woordjes Turks en je bent familie :).
Toeristenresorts? Wegblijven! Ver weg. Ook als er nog een authentiek" dorpje aan vastgeplakt zit. De enige plek waar we vies eten hebben gehad.
Oh ja: veel Duitsers/Engelsen = veel vlees.

::mijmert gelukzalig verder::
Titel: Re:Turkije
Bericht door: LL de Ling op 09 april 2012, 10:06:17
Olympos is wel een aanrader in Turkije: zeker in het laagseizoen. Vrijdag kwamen we aan bij Orange Pension (http://www.olymposorangepension.com/) en hebben we 2 dagen gerelaxed en gewandeld.

Het Nederlands op de website van Orange Pension is hilarisch, maar de jongen die er werkt spreekt erg goed Engels en is heel aardig en behulpzaam (en gezellig). Het is half pension, dus diner is inbegrepen. Vrijdag waren we de enige gasten en kregen we eten uitgeserveerd. Echt super lekker: groenten, zelfgemaakte friet, rijst, linzensoep, fetarolletjes. Prima vegetarisch ook. Zaterdag was het buffetstijl, maar was ook lekker.

Olympus is een beetje een hippieplaatsje (met veel Duitsers die aan yoga doen), maar er staat wel vaak vega op de kaart. Het heeft verder een prachtig strand en natuur. Fijn voor een paar dagen, maar veel mensen blijven er hangen. Dit pension kun je gewoon makkelijk via Booking.com boeken. Verwacht niet veel luxe, maar wel goede bedden en lekker eten voor die prijs.
Titel: Re:Turkije
Bericht door: LL de Ling op 11 april 2012, 13:23:59
Gisteren hebben mijn vriend en ik gegeten bij Burger King op de campus in Ankara (Turkije). Gewoon, omdat het kon, want ze serveren namelijk een Bean Burger in Turkije (en als ik het goed begrijp ook in andere landen in het Midden-Oosten.

Die was smakelijk. De friet erbij helaas niet. Maar wel leuk voor af en toe.
Titel: Re:Turkije
Bericht door: LL de Ling op 13 april 2012, 07:32:07
Als je ooit in Ankara komt, ga dan naar Nefes (http://www.nefesbar.com/). Goede muziek en je kan er leuk zitten. Daarnaast kun je er mezze eten, die bijna allemaal vegetarisch zijn. We hadden onder andere lekkere kaas, goede salade (met pul biber) en gegrilde aubergine en erg lekker brood. Voor 5 lira per mezze een goede avond gegarandeerd.

Nadeel is dat er gerookt wordt. Maar wij zaten gisteren bij het raam en het dak was open, dus we hadden er niet zo veel last van.
Titel: Re:Turkije
Bericht door: LL de Ling op 19 april 2012, 11:36:05
Vandaag eindelijk tofu gevonden! In de Carrefour, de silken versie. (Bij benodigdheden voor sushi).
Titel: Re:Turkije
Bericht door: Bast op 24 april 2012, 10:40:16
Burger King in Duitsland heeft (had?) ook een bonenburger, de countryburger. Best lekker.

Iemand vertelde me over een eethuisje in Goreme, Capadocie. De eigenaren zijn Turks en Zuid-Afrikaans. Helaas geen menu online, maar er zou ook heerlijk vegetarisch eten moeten zijn.
Er is in die buurt wel een en ander te beleven, erkent door Unesco ook.